Zasmažená polievka z miešanej mrazenej zeleniny s krupicovými haluškami fotorecept
Foto: pusta
Na jeseň si vždy pripravím a nasáčkujem rôznu vlastnú zeleninu, odložím do mrazáku. Dnes mi prišla veľmi vhod, uvarila som z nej jednoduchú Zobraziť celý popisNa jeseň si vždy pripravím a nasáčkujem rôznu vlastnú zeleninu, odložím do mrazáku. Dnes mi prišla veľmi vhod, uvarila som z nej jednoduchú polievku s pridaním zemiakov, domáceho vývaru zo sliepky a zasmažila som ju. Ako zavárku som použila krupicové halušky, tentokrát ako základ som použila husaciu masť, krupicu a vajce.
porcie
príprava
na 80 - 90 °C
Suroviny
500 g |
|
100 g |
|
50 g |
|
1 ks |
|
1 - 2 strúčiky podľa veľkosti |
|
1000 ml |
|
20 g |
|
1 - 2 PL |
|
podľa potreby |
|
podľa chuti |
|
na krupicové halušky: | |
2 PL |
|
1 ks |
|
podľa potreby |
|
Na posypanie: | |
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
Postup
-
1
Každú jeseň spracujem vlastnú zeleninu, dám do sáčkov a zmrazím. Použila som mrkvu, petržlen, zeler, kaleráb, zelenú fazuľku, hrášok a karfiol. Môžete použiť zeleninovú zmes, aká vám vyhovuje a chutí. Mne dnes prišla veľmi vhod na dobrú polievku.
-
2
Na rozohriatom masle som orestovala cibuľu dosklovita,..
-
3
...pridala som plátky cesnaku,...
-
4
..pripravenú zmes mojej zmrazenej zeleniny,...
-
5
...pokrájaných zemiakov na menšie kocky a...
-
6
...orestovala som všetko spolu asi 7 - 8 minút, zelenina bude chutnejšia v polievke.
-
7
Priliala som horúci domáci slepačí vývar a varila na strednom plameni. Ak nemáte po ruke práve domáci slepačí vývar, spokojne použite vodu, ale nepoužívajte žiaden umelý bujón z kocky.
-
8
Do rozpusteného masla som pridala múku,...
-
9
...opražila som ju do svetlej žemľovej farby, priliala som studenú vodu, rozmiešala do hladka a...
-
10
...hotovú zásmažku som prilialala k polievke, povarila som spolu asi 15 minút, aby sa stratila chuť múky.
-
11
Do vriacej polievky som pridala ešte čerstvo mleté čierne korenie, zavarila som krupicové halušky, ktoré som dnes pripravila z husacej masti, krupice a vajca, z krupicového cesta som odkrajovala halušky čajovou lyžičkou, ked som ich mala všetky v polievke, stlmila som plameň na mierny a pod pokrievkou som ich pomalým varom nechala tiahnuť asi 10 - 12 minút, potom som vypla plameň a nechala ešte dôjsť pod - značne zväčšia svoj objem, sú potom ľahučké ako páperie a nadýchané.
-
12
Horúcu polievku som nabrala do tanierov a posypala petržlenovou a zelerovou vňaťou. Polievku som nesolila, lebo slepačí vývar bol slaný dosť.
-
13
Polievka je veľmi jemná, vynikajúcej chuti, pomerne jednoduchá, zároveň výživná a plná vitamínov, ktoré sú tak prepotrebné najmä v zime.
ani im nechutilo nejak jesť, tak som potrebovala do nich dostať aj niečo výživné a toto mi zdlábli :D ešte si pýtali pridať :-)
dakujem ti.
ani im nechutilo nejak jesť, tak som potrebovala do nich dostať aj niečo výživné + veľa vitamínov a toto mi zdlábli :D ešte si pýtali pridať :-)
dakujem ti za pochvalu.
a niet nad vlastné a domáce, mrazím v menších množstvách aj každé zvlášť a mix asi v 500 gramových množstvách.
je to veľmi výhodné a vždy po ruke.
veru, tá polievka je skutočná vitamínová bomba a zároveň výživná, krupicové halušky mäkkučké, ľahučké a nadýchané, priam sa rozplývajú na jazyku - dobre sa šmýkajú nadol aj boľavým krkom :D
dakujem za pochvalu.
Vzdy, ak som dal zmrazit zeleninu, nebola takto pekne oddelena...
to isté môžeš vidieť v mojich receptoch na sliepke a perličke. zeleninu pred zmrazením krátko blanšírujem k vôli zachovaniu farby.
prezradím ti, prečo je oddelená od zelenina od seba.
ked som ju vybrala takú zmrzntú, tak som ten sáčok niekoľkokrát po sebe úplne nežensky hodila z výšky na kachličky na dlážke :D :D :D
a oddelila sa.
potom som ju vysypala do cedníku, kým som začala s restovaním cibule. :-)
poteší ma ak vyskúšaš aj túto zeleninovú polievku :-)
dakujem za skvelé hodnotenie a *****
lebo je to v receptoch caste
ze ci sa varia dve polievky v ten isty den sucasne.... dakujem