Zasmažená polievka z miešanej mrazenej zeleniny s krupicovými haluškami (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Na jeseň si vždy pripravím a nasáčkujem rôznu vlastnú zeleninu, odložím do mrazáku. Dnes
mi prišla veľmi vhod, uvarila som z nej jednoduchú polievku s pridaním zemiakov,
domáceho vývaru zo sliepky a zasmažila som ju. Ako zavárku som použila krupicové
halušky, tentokrát ako základ som použila husaciu masť, krupicu a vajce.
4 porcie |
15 minút príprava |
45 minút na 80 - 90 °C |
Postup- Každú jeseň spracujem vlastnú zeleninu, dám do sáčkov a zmrazím. Použila som mrkvu, petržlen, zeler, kaleráb, zelenú fazuľku, hrášok a karfiol. Môžete použiť zeleninovú zmes, aká vám vyhovuje a chutí. Mne dnes prišla veľmi vhod na dobrú polievku.
- Na rozohriatom masle som orestovala cibuľu dosklovita,..
- ...pridala som plátky cesnaku,...
- ..pripravenú zmes mojej zmrazenej zeleniny,...
- ...pokrájaných zemiakov na menšie kocky a...
- ...orestovala som všetko spolu asi 7 - 8 minút, zelenina bude chutnejšia v polievke.
- Priliala som horúci domáci slepačí vývar a varila na strednom plameni. Ak nemáte po ruke práve domáci slepačí vývar, spokojne použite vodu, ale nepoužívajte žiaden umelý bujón z kocky.
- Do rozpusteného masla som pridala múku,...
- ...opražila som ju do svetlej žemľovej farby, priliala som studenú vodu, rozmiešala do hladka a...
- ...hotovú zásmažku som prilialala k polievke, povarila som spolu asi 15 minút, aby sa stratila chuť múky.
- Do vriacej polievky som pridala ešte čerstvo mleté čierne korenie, zavarila som krupicové halušky, ktoré som dnes pripravila z husacej masti, krupice a vajca, z krupicového cesta som odkrajovala halušky čajovou lyžičkou, ked som ich mala všetky v polievke, stlmila som plameň na mierny a pod pokrievkou som ich pomalým varom nechala tiahnuť asi 10 - 12 minút, potom som vypla plameň a nechala ešte dôjsť pod - značne zväčšia svoj objem, sú potom ľahučké ako páperie a nadýchané.
- Horúcu polievku som nabrala do tanierov a posypala petržlenovou a zelerovou vňaťou.
Polievku som nesolila, lebo slepačí vývar bol slaný dosť.
- Polievka je veľmi jemná, vynikajúcej chuti, pomerne jednoduchá, zároveň výživná a plná vitamínov, ktoré sú tak prepotrebné najmä v zime.
|