Zasmažená polievka z miešanej mrazenej zeleniny s krupicovými haluškami (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Na jeseň si vždy pripravím a nasáčkujem rôznu vlastnú zeleninu, odložím do mrazáku. Dnes mi prišla veľmi vhod, uvarila som z nej jednoduchú polievku s pridaním zemiakov, domáceho vývaru zo sliepky a zasmažila som ju. Ako zavárku som použila krupicové halušky, tentokrát ako základ som použila husaciu masť, krupicu a vajce.

4
porcie
15 minút
príprava
45 minút
na 80 - 90 °C

Suroviny

Postup

  1. Každú jeseň spracujem vlastnú zeleninu, dám do sáčkov a zmrazím. Použila som mrkvu, petržlen, zeler, kaleráb, zelenú fazuľku, hrášok a karfiol. Môžete použiť zeleninovú zmes, aká vám vyhovuje a chutí. Mne dnes prišla veľmi vhod na dobrú polievku.
  2. Na rozohriatom masle som orestovala cibuľu dosklovita,..
  3. ...pridala som plátky cesnaku,...
  4. ..pripravenú zmes mojej zmrazenej zeleniny,...
  5. ...pokrájaných zemiakov na menšie kocky a...
  6. ...orestovala som všetko spolu asi 7 - 8 minút, zelenina bude chutnejšia v polievke.
  7. Priliala som horúci domáci slepačí vývar a varila na strednom plameni. Ak nemáte po ruke práve domáci slepačí vývar, spokojne použite vodu, ale nepoužívajte žiaden umelý bujón z kocky.
  8. Do rozpusteného masla som pridala múku,...
  9. ...opražila som ju do svetlej žemľovej farby, priliala som studenú vodu, rozmiešala do hladka a...
  10. ...hotovú zásmažku som prilialala k polievke, povarila som spolu asi 15 minút, aby sa stratila chuť múky.
  11. Do vriacej polievky som pridala ešte čerstvo mleté čierne korenie, zavarila som krupicové halušky, ktoré som dnes pripravila z husacej masti, krupice a vajca, z krupicového cesta som odkrajovala halušky čajovou lyžičkou, ked som ich mala všetky v polievke, stlmila som plameň na mierny a pod pokrievkou som ich pomalým varom nechala tiahnuť asi 10 - 12 minút, potom som vypla plameň a nechala ešte dôjsť pod - značne zväčšia svoj objem, sú potom ľahučké ako páperie a nadýchané.
  12. Horúcu polievku som nabrala do tanierov a posypala petržlenovou a zelerovou vňaťou. Polievku som nesolila, lebo slepačí vývar bol slaný dosť.
  13. Polievka je veľmi jemná, vynikajúcej chuti, pomerne jednoduchá, zároveň výživná a plná vitamínov, ktoré sú tak prepotrebné najmä v zime.