Prekladaná kapusta
Prekladaná kapusta

Zapečená prekladaná kyslá kapusta fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 22. júla 2017
Zapečená prekladaná kyslá kapusta (fotorecept)
Foto: cesminaz

Každý má ten svoj spôsob prípravy ,alebo svoj overený recept. Toto je ten môj, vlastne takto pripravuje prekladanú kapustu moja mama. Chutí naozaj fantasticky ;-P

40 minút
na 180-190 °C

Suroviny

1,5 kg
5 dl
1,2-1,5 kg mleté
2 ks
4-5 ks
2 KL
podľa chuti
podľa chuti
podľa potreby
Zálievka:
600 g hustá
2,5 PL
1 kopcovitá KL
podľa potreby
3-4 dl
0,5 dl
Omáčka:
3 kopcovité PL hustá
3 PL
1 KL
3 PL
podľa chuti
podľa potreby
podľa chuti
podľa chuti

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny. Budeme potrebovať 5 dl ryže, ktorú si už vopred dopoly uvaríme. Ďalej 1,5 kg už vyžmýkanej kapusty. Ak je kapusta príliš chrumkavá, tak ju treba tiež do polomäkka uvariť. Táto moja bola taká mäkká, že ju vôbec netrebalo predvariť :-) asi sa už dlho kvasila. No a napokon zo 1,2-1,5 kg mletého mäsa, z ktorého zmiešame mäsovú zmes, ktorá pôjde do kapusty. Mleté mäso, nadrobno nakrájané cibule, nastrúhaný cesnak, ml. č. paprika, mletá rasca, ml. čierne korenie a soľ. Všetko poriadne zmiešame. A napokon budeme potrebovať ešte hustú smotanu do zálievky a omáčky. Každý môže dať podla seba, či už kyslejšia alebo sladšia, hlavne nech je hustá. Ja mám 20 %-nú.

    Zapečená prekladaná kyslá kapusta (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pekáč môžte pouziť aký chcete, okrúhly alebo obyčajný.a som použila obyčajný plech s vnútorným priemerom 39x30 cm a výška 4 cm. Pekáč použijete aj podľa toho, že akú vysokú chcete mať tú kapustu, koľkokrát ju chcete prekladať :-) Takže... Na spodok pekáča dáme trochu oleja a rozložíme naň polovicu kapusty. Na kapustu navrstvíme ryžu, ktorú troška uťapkáme. Následne rozdelíme rovnomerne mäso, ktoré taktiež trošičku uťapkáme. No a nakoniec dáme zvyšnú kapustu...

    Zapečená prekladaná kyslá kapusta (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Urobíme si zálievku.. Do misky dáme 600 g hustej smotany, 2,5 PL múky, sol, ml. papriku a zo 3,5-4 dl mlieka. Dobre metličkou rozmiešame do hladka. Nakoniec pridáme 0,5 dl oleja a len zľahka premiešame.

    Zapečená prekladaná kyslá kapusta (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zálievkou pomaly, rovnomerne popolievame celú kapustu. Lyžicou prejdeme trocha kraje pekáča, nech sa oddelí a aj tam zíde ľahšie zálievka. Zopárkrát pichneme aj lyžicou do kapusty, aby sme urobili akoby malý rez nech aj tam medzi zíde zálievka :-) A napokon trošku lyžicou zahladíme, ale nemusí sa :-) Takto pripravenú kapustu vložíme do rúry na 180 °C na cca 40 minút. Treba si to sledovať, každá rúra je trocha iná.

    Zapečená prekladaná kyslá kapusta (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po 40ich minútach bola kapusta krásne upečená. Tak do oranžova :-) to od tej mletej červenej papriky :-)

    Zapečená prekladaná kyslá kapusta (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Omáčka... Do menšieho hrnca dáme 3 kopcovité PL smotany, 3 PL múky, 3 PL oleja, 1 kl ml .papriky, mleté čierne korenie a soľ. Napokon dáme asi 2-3 dl mlieka, aby sme to vedeli dobre do hladka rozhabarkovať Dáme hore variť a podľa toho, ako bude hustnúť, podľa toho pridávame mlieko podľa potreby. Necháme pomaličky povariť zo 15 minút za občasného miešania. Nakoniec dochutíme šťavou z kyslej kapusty :-) Každý podľa vlastnej chuti. A omáčka je hotová :-)

    Zapečená prekladaná kyslá kapusta (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Podľa mňa je to dosť vysoké, ale ak chcete viac ráz striedavo prekladať, tak si dajte menší a vyšší pekáč. Je to celkom na Vás ako si to podľa potreby prispôsobíte :-)

    Zapečená prekladaná kyslá kapusta (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pre nás musí moja mama túto kapustu pripraviť vždy aj s touto omáčkou :-) Pravdaže ju niekto ľúbi aj bez nej, ale podla mňa je s omáčkou oveľa, oveľa chutnejšia ;-) Prajem dobrú chuť!!!

    Zapečená prekladaná kyslá kapusta (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
@Oldomachac (24.7.2017 07:18)

Ja som dala takyto názov jedlu,lebo mama to takto doma volá.No ja nezazlievam vôbec nikomu nič,ak mi sem napíse,ze on to volá kolozvarska kapusta.Kedze aj s kolozvarskou kapustou to je tak,ako s kapustnicou,ze ju aj tak robi kazdy trocha inak.Ale určite sa tu hádat ani diskutovat o tom nemienim :-) A čo sa tyka tej "mäkkej" kapusty..Ja ti verim,ze vieš čo je pokazená kapusta,prečo nie :-) Ale ver,ze ani ja nie som natolko neskusená,ze neviem rozoznat pokazenú kapustu od dobrej.Varím uz niekolko rokov a aj jedlá z kyslej kapusty,takze uz to-čo viem :-) A viem aj to,ze ked je kapusta len kratučko zakvasená,tak je aj poriadne tvrda či chrumkavá.A ked uz dlhšie stoji,tak je mäkšia a aj kyslejšia/zrelšia.Ja som nepisala,ze bola totálne mäkká až sa rozplyvala na jazyku.A aj to treba brat do úvahy,ze pre každeho je "mäkká" niečo iné a každy lúbi rozdielne "chrumkavú" kapustu.Ale na takychto veciach sa tu predsa nebudeme hádat.Kolko času potrebuje kapusta na kvasenie,aká má byt jej presná konzistencia,alebo "bod chrumkania" :-) Nato sú vyhradené diskusie ak má niekto záujem.Toto je len recept na jedlo ,ktorý si môže uvariť každý kto má záujem :-) Dakujem ti za tvoj komentár.Pekny den.