Zapečená prekladaná kyslá kapusta fotorecept
Foto: cesminaz
Každý má ten svoj spôsob prípravy ,alebo svoj overený recept. Toto je ten môj, vlastne takto pripravuje prekladanú kapustu moja mama. Chutí naozaj fantasticky Zobraziť celý popisKaždý má ten svoj spôsob prípravy ,alebo svoj overený recept. Toto je ten môj, vlastne takto pripravuje prekladanú kapustu moja mama. Chutí naozaj fantasticky ;-P
na 180-190 °C
Suroviny
1,5 kg |
|
5 dl |
|
1,2-1,5 kg mleté |
|
2 ks |
|
4-5 ks |
|
2 KL |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
podľa potreby |
|
Zálievka: | |
600 g hustá |
|
2,5 PL |
|
1 kopcovitá KL |
|
podľa potreby |
|
3-4 dl |
|
0,5 dl |
|
Omáčka: | |
3 kopcovité PL hustá |
|
3 PL |
|
1 KL |
|
3 PL |
|
podľa chuti |
|
podľa potreby |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
Postup
-
1
Pripravíme si suroviny. Budeme potrebovať 5 dl ryže, ktorú si už vopred dopoly uvaríme. Ďalej 1,5 kg už vyžmýkanej kapusty. Ak je kapusta príliš chrumkavá, tak ju treba tiež do polomäkka uvariť. Táto moja bola taká mäkká, že ju vôbec netrebalo predvariť :-) asi sa už dlho kvasila. No a napokon zo 1,2-1,5 kg mletého mäsa, z ktorého zmiešame mäsovú zmes, ktorá pôjde do kapusty. Mleté mäso, nadrobno nakrájané cibule, nastrúhaný cesnak, ml. č. paprika, mletá rasca, ml. čierne korenie a soľ. Všetko poriadne zmiešame. A napokon budeme potrebovať ešte hustú smotanu do zálievky a omáčky. Každý môže dať podla seba, či už kyslejšia alebo sladšia, hlavne nech je hustá. Ja mám 20 %-nú.
-
2
Pekáč môžte pouziť aký chcete, okrúhly alebo obyčajný.a som použila obyčajný plech s vnútorným priemerom 39x30 cm a výška 4 cm. Pekáč použijete aj podľa toho, že akú vysokú chcete mať tú kapustu, koľkokrát ju chcete prekladať :-) Takže... Na spodok pekáča dáme trochu oleja a rozložíme naň polovicu kapusty. Na kapustu navrstvíme ryžu, ktorú troška uťapkáme. Následne rozdelíme rovnomerne mäso, ktoré taktiež trošičku uťapkáme. No a nakoniec dáme zvyšnú kapustu...
-
3
Urobíme si zálievku.. Do misky dáme 600 g hustej smotany, 2,5 PL múky, sol, ml. papriku a zo 3,5-4 dl mlieka. Dobre metličkou rozmiešame do hladka. Nakoniec pridáme 0,5 dl oleja a len zľahka premiešame.
-
4
Zálievkou pomaly, rovnomerne popolievame celú kapustu. Lyžicou prejdeme trocha kraje pekáča, nech sa oddelí a aj tam zíde ľahšie zálievka. Zopárkrát pichneme aj lyžicou do kapusty, aby sme urobili akoby malý rez nech aj tam medzi zíde zálievka :-) A napokon trošku lyžicou zahladíme, ale nemusí sa :-) Takto pripravenú kapustu vložíme do rúry na 180 °C na cca 40 minút. Treba si to sledovať, každá rúra je trocha iná.
-
5
Po 40ich minútach bola kapusta krásne upečená. Tak do oranžova :-) to od tej mletej červenej papriky :-)
-
6
Omáčka... Do menšieho hrnca dáme 3 kopcovité PL smotany, 3 PL múky, 3 PL oleja, 1 kl ml .papriky, mleté čierne korenie a soľ. Napokon dáme asi 2-3 dl mlieka, aby sme to vedeli dobre do hladka rozhabarkovať Dáme hore variť a podľa toho, ako bude hustnúť, podľa toho pridávame mlieko podľa potreby. Necháme pomaličky povariť zo 15 minút za občasného miešania. Nakoniec dochutíme šťavou z kyslej kapusty :-) Každý podľa vlastnej chuti. A omáčka je hotová :-)
-
7
Podľa mňa je to dosť vysoké, ale ak chcete viac ráz striedavo prekladať, tak si dajte menší a vyšší pekáč. Je to celkom na Vás ako si to podľa potreby prispôsobíte :-)
-
8
Pre nás musí moja mama túto kapustu pripraviť vždy aj s touto omáčkou :-) Pravdaže ju niekto ľúbi aj bez nej, ale podla mňa je s omáčkou oveľa, oveľa chutnejšia ;-) Prajem dobrú chuť!!!
varecha.pravda.sk/recepty/balkanske-jehneci-/54912-recept...
neni sice z kysle kapusty a smetana sladka, ale podobnost tu je.
Fakt se tesim az budu mit cas se pomazlit s timhle receptem!
Potešila som sa receptu, lebo mám problém čo navariť z kapusty, môj keď sa ho spýtam čo mám variť, tá jeho pesnička " hocičo, len nech je to s kyslej kapusty, Tvoj recept bude prekvapko k obedu.
Máš môj obdid, že si vždy nájdeš čas (a to nie je za pár minút)nielen fotiť postup receptu, ale aj pritom ako precízne to opíšeš aj s priloženým foto postupom.
..ty naša pilná včielka..vďaka ti patrí veľká..
dievčatko moje-objímam a "pocelujem" líčka ti oboje..:-)
nešťastím je-keď rozum stojí..:-)
Pak ty musíš být navzdory svému jménu neskutečně smutná.
Hej, (*** slovo vymazane redakciou ***), odpal trolovat na nejake ine forum. Nikoho nezaujimaju tie tvoje hluposti co sem pises.ahoooooj
Trolovi jde jen a jen o komunikaci. Když nebude odezva, bude nuda. A to je na trola jed.
Aky mas problem?pokojne sa vyrozpravaj.pozor na prehadzovanie nickov,nie ako minule ked si sa pomylil :-)))
Editovanie komentárov v sekcii Nové komentáre je v štádiu riešenia. Nejde o zámer ale o technickú záležitosť.
o čo Vám ide??? nech si každý spraví doma podľa seba, nie???
áno, píšem, že takto robím koložvársku kapustu, avšak bez omáčky,. jo ja používam bravčové pliecko. čiže nech si každý spraví po svojom, ako chutí jemu. @Cesminkaz predsa nikoho nenúti, aby robil podľa nej!
Ja som dala takyto názov jedlu,lebo mama to takto doma volá.No ja nezazlievam vôbec nikomu nič,ak mi sem napíse,ze on to volá kolozvarska kapusta.Kedze aj s kolozvarskou kapustou to je tak,ako s kapustnicou,ze ju aj tak robi kazdy trocha inak.Ale určite sa tu hádat ani diskutovat o tom nemienim :-) A čo sa tyka tej "mäkkej" kapusty..Ja ti verim,ze vieš čo je pokazená kapusta,prečo nie :-) Ale ver,ze ani ja nie som natolko neskusená,ze neviem rozoznat pokazenú kapustu od dobrej.Varím uz niekolko rokov a aj jedlá z kyslej kapusty,takze uz to-čo viem :-) A viem aj to,ze ked je kapusta len kratučko zakvasená,tak je aj poriadne tvrda či chrumkavá.A ked uz dlhšie stoji,tak je mäkšia a aj kyslejšia/zrelšia.Ja som nepisala,ze bola totálne mäkká až sa rozplyvala na jazyku.A aj to treba brat do úvahy,ze pre každeho je "mäkká" niečo iné a každy lúbi rozdielne "chrumkavú" kapustu.Ale na takychto veciach sa tu predsa nebudeme hádat.Kolko času potrebuje kapusta na kvasenie,aká má byt jej presná konzistencia,alebo "bod chrumkania" :-) Nato sú vyhradené diskusie ak má niekto záujem.Toto je len recept na jedlo ,ktorý si môže uvariť každý kto má záujem :-) Dakujem ti za tvoj komentár.Pekny den.
ked diskutovat, tak prosim, k receptom nedavat privlastky, co tam nepatria, potom bude recept zrozumitelny a nebudu k nemu negativne - kriticke komentare, vid Petrkluc, tu, aj pri inom recepte, vdaka za pochopenie
Mily @Oldomachac ,ja som tú kapustu kupila v obchode,nekvasila som ju sama.A datum tiez nebol pozáruke.Ak snou nebolo fakt niečo v poriadku,tak urobili chybu "oni" pri jej kvasení..
A čo sa tyka "možných" negativnych komentarov,ja proti nim nemam nič.Kazdy ma pravo si vyjadrit svoj názor k receptu,či uz pozitivny,alebo negatívny :-) Dakujem za tvoj komentar a pekny den prajem.
www.porada.sk/t207701-zmakla-mi-kysla-kapusta.html...
možno bola iba letná... ale ved si si poradila, urobila si jedlo, ktore vam chutilo a recepty od maminy su naj... a si stale tu, tak je vsetko vporiadku :D
S tou kapustou budes mat asi pravdu,je pravdepodobne,ze ju asi robili z letnej kapusty.No co uz,ludia sa uz pokusaju fakt si vseliako zarobit :-/ Ano ja tento recept mam od mojej mami,ale nieje to nejaky extra len jej recept..no ale to som pisala uz hned v uvode,ze pridavam dobre zname jedlo,na ktore má kazdy svoj recept s malymi obmenami,alebo svoj spôsob pripravy.A ja som pridala "spôsob pripravy" mojej mami :-) No ale su ludia,ktori recept poriadne nečitaju,len hned komentuju čo ich napadne.Dik za link @Mitzy :-) a pekny den.
Neviem, akú si mal zamlada kucháročku, snáď lepšiu než slovenčinárku...