Prekladaná kapusta
Prekladaná kapusta

Zapečená prekladaná kyslá kapusta fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 22. júla 2017
Zapečená prekladaná kyslá kapusta (fotorecept)
Foto: cesminaz

Každý má ten svoj spôsob prípravy ,alebo svoj overený recept. Toto je ten môj, vlastne takto pripravuje prekladanú kapustu moja mama. Chutí naozaj fantasticky Zobraziť celý popisKaždý má ten svoj spôsob prípravy ,alebo svoj overený recept. Toto je ten môj, vlastne takto pripravuje prekladanú kapustu moja mama. Chutí naozaj fantasticky ;-P

40 minút
na 180-190 °C

Suroviny

1,5 kg
5 dl
1,2-1,5 kg mleté
2 ks
4-5 ks
2 KL
podľa chuti
podľa chuti
podľa potreby
Zálievka:
600 g hustá
2,5 PL
1 kopcovitá KL
podľa potreby
3-4 dl
0,5 dl
Omáčka:
3 kopcovité PL hustá
3 PL
1 KL
3 PL
podľa chuti
podľa potreby
podľa chuti
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny. Budeme potrebovať 5 dl ryže, ktorú si už vopred dopoly uvaríme. Ďalej 1,5 kg už vyžmýkanej kapusty. Ak je kapusta príliš chrumkavá, tak ju treba tiež do polomäkka uvariť. Táto moja bola taká mäkká, že ju vôbec netrebalo predvariť :-) asi sa už dlho kvasila. No a napokon zo 1,2-1,5 kg mletého mäsa, z ktorého zmiešame mäsovú zmes, ktorá pôjde do kapusty. Mleté mäso, nadrobno nakrájané cibule, nastrúhaný cesnak, ml. č. paprika, mletá rasca, ml. čierne korenie a soľ. Všetko poriadne zmiešame. A napokon budeme potrebovať ešte hustú smotanu do zálievky a omáčky. Každý môže dať podla seba, či už kyslejšia alebo sladšia, hlavne nech je hustá. Ja mám 20 %-nú.

    Zapečená prekladaná kyslá kapusta (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pekáč môžte pouziť aký chcete, okrúhly alebo obyčajný.a som použila obyčajný plech s vnútorným priemerom 39x30 cm a výška 4 cm. Pekáč použijete aj podľa toho, že akú vysokú chcete mať tú kapustu, koľkokrát ju chcete prekladať :-) Takže... Na spodok pekáča dáme trochu oleja a rozložíme naň polovicu kapusty. Na kapustu navrstvíme ryžu, ktorú troška uťapkáme. Následne rozdelíme rovnomerne mäso, ktoré taktiež trošičku uťapkáme. No a nakoniec dáme zvyšnú kapustu...

    Zapečená prekladaná kyslá kapusta (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Urobíme si zálievku.. Do misky dáme 600 g hustej smotany, 2,5 PL múky, sol, ml. papriku a zo 3,5-4 dl mlieka. Dobre metličkou rozmiešame do hladka. Nakoniec pridáme 0,5 dl oleja a len zľahka premiešame.

    Zapečená prekladaná kyslá kapusta (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zálievkou pomaly, rovnomerne popolievame celú kapustu. Lyžicou prejdeme trocha kraje pekáča, nech sa oddelí a aj tam zíde ľahšie zálievka. Zopárkrát pichneme aj lyžicou do kapusty, aby sme urobili akoby malý rez nech aj tam medzi zíde zálievka :-) A napokon trošku lyžicou zahladíme, ale nemusí sa :-) Takto pripravenú kapustu vložíme do rúry na 180 °C na cca 40 minút. Treba si to sledovať, každá rúra je trocha iná.

    Zapečená prekladaná kyslá kapusta (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po 40ich minútach bola kapusta krásne upečená. Tak do oranžova :-) to od tej mletej červenej papriky :-)

    Zapečená prekladaná kyslá kapusta (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Omáčka... Do menšieho hrnca dáme 3 kopcovité PL smotany, 3 PL múky, 3 PL oleja, 1 kl ml .papriky, mleté čierne korenie a soľ. Napokon dáme asi 2-3 dl mlieka, aby sme to vedeli dobre do hladka rozhabarkovať Dáme hore variť a podľa toho, ako bude hustnúť, podľa toho pridávame mlieko podľa potreby. Necháme pomaličky povariť zo 15 minút za občasného miešania. Nakoniec dochutíme šťavou z kyslej kapusty :-) Každý podľa vlastnej chuti. A omáčka je hotová :-)

    Zapečená prekladaná kyslá kapusta (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Podľa mňa je to dosť vysoké, ale ak chcete viac ráz striedavo prekladať, tak si dajte menší a vyšší pekáč. Je to celkom na Vás ako si to podľa potreby prispôsobíte :-)

    Zapečená prekladaná kyslá kapusta (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pre nás musí moja mama túto kapustu pripraviť vždy aj s touto omáčkou :-) Pravdaže ju niekto ľúbi aj bez nej, ale podla mňa je s omáčkou oveľa, oveľa chutnejšia ;-) Prajem dobrú chuť!!!

    Zapečená prekladaná kyslá kapusta (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

haji
Já se hlásím na škrabkání boků a rožků, chrumkavé mám najradšej! Plech bych dokonale vyčistila.
torticka
Tak toto by som si dala aj ja. Zeby som dosla k Tebe na toto papanie?
fialka49
Prekladanú kapustu robievame veľmi často a toto je pre mňa nový spôsob, parádny. Zajtrajší obed je už naplánovaný, Nevadí. Na kapustičke na tvoj spôsob si pochutnáme v čo najbližšom čase, už sa teším. Dávam všetkých 5*****.
používateľ nemá avatar
123
123
až na niektoré odlišnosti mi to pripomína koložvársku kapustu/asi okrem papriky a omáčky/ a tu máme radi, tak aj keď je leto, kyslú kapustu máme, tak čo najbližšie urobíme "koložvár"...
používateľ nemá avatar
123
123
a zabudla som napísať , že to skúsime podľa teba aj s omáčkou...
janamaria
vyzera to bozsky.krasny postup.o tyzden mame navstevu,tak to vyskusam.dufam ze im bude chutit.to bude kapustovy vykend v horach,[tak byvame v lese.USA.] zavyjana kapusta vychodnarska a kapusta od teba.uz sa nemozem dockat.
cesminaz
Dakujem velmi pekne vsetkym za pozastavenie a milé slová :-) Som rada,ze sa recept páči a budem rada ak niekedy ochutnáte aj tento spôsob. @Mijaita :-) aj tvoje jedlo musí byt fantastické! @Fialka49 @Janamaria dufam,ze vám bude chutiť :-) Nám velmi chutí,najmä s tou omáčkou.Dajte potom vediet! Krasny den prajem vsetkym ;-)
jerica
@cesminaz veľmi pekná prezentácia, ako vždy od teba.
Potešila som sa receptu, lebo mám problém čo navariť z kapusty, môj keď sa ho spýtam čo mám variť, tá jeho pesnička " hocičo, len nech je to s kyslej kapusty, Tvoj recept bude prekvapko k obedu.
Máš môj obdid, že si vždy nájdeš čas (a to nie je za pár minút)nielen fotiť postup receptu, ale aj pritom ako precízne to opíšeš aj s priloženým foto postupom.
radost
@Cesminaz (23.7.2017 07:24)

..ty naša pilná včielka..vďaka ti patrí veľká..
dievčatko moje-objímam a "pocelujem" líčka ti oboje..:-)
petrkluc
Naprosto obyčejný recept na koložvárské zelí, všichni určitě dobře známe, nic výjimečného. Nechápu ty ovace ve stoji.
cesminaz
@Jerica dakujem za milé slová :-) Veru niekedy to fotenie a písanie dá zabrať,fakt treba mať aj náladu ;-)) Budem velmi rada ak spravíš a ak vam bude aj takáto verzia chutit.Daj potom vediet! Milá @Radost ..dakujem a krásny den ti prajem :-) @Petrkluc ano,je to celkom obyčajné jedlo a je naň viacero receptov,každy má nejaký ten svoj,ktory je trošičku iný.
arnilka
veľmi pekný recept. ja takto robím koložvársku kapustu, ale bez omáčky. tá omáčka je príma nápad :-)
venusa
Kyslá smotana varením sa zvykne zraziť no a kyslosť vody z kapusty jej dopomôže. Volila by som sladkú smotanu pre istotu. Recept vsak nema chybu, robíme podobne, ta omáčka je k nej veľmi zaujímavá.
cesminaz
@Arnilka :-) vdaka za pozastavenie. @Venusa to slovo "kyslá" mi tam dopísali pri zverejnovaní receptu.Ja som tam bola napísala len "hustá smotana".Všade majú iné smotany a preto si každy musi vybrat podla moznosti a dostupnosti :-) U nas su taketo červené 20%né smotany,su také nasladlé :-) Je ich viacero,ja použivam tie..


lenuckaaa
Neschopná @redakcia , prečo v Najnovších komentároch je nevymazaný urážlivý komentár od @Laela na @Petrkluc. Namiesto sprostredkovateľa @Laela na pridanie fotografie v inom recepte si robte svoju prácu poriadne. Už som vás raz na to upozorňovala a nič sa nezmenilo. Potom sa nečudujte, keď sa to tu zvrhne na urážky.
redakcia
@Lenuckaaa (23.7.2017 20:14)

Editovanie komentárov v sekcii Nové komentáre je v štádiu riešenia. Nejde o zámer ale o technickú záležitosť.
oldomachac
hoci, nerad, ale aj ja sa pripajam k tym, co vravia o kolozvarskej kapuste, ktoru mam mimochodom velmi rad, ale ked je makka sudova kapusta , nie je prekvasena, ale pokazena, to mi ver, nieco o tom viem, inak dobru chut,
arnilka
boli by ste všetci spokojní, keby názov bol Koložvárska kapusta s omáčkou???
o čo Vám ide??? nech si každý spraví doma podľa seba, nie???
oldomachac
Arnilka, co peniš co sa nafukujes, ano kazdy si spravi DOMA podla seba, ale kazdeho vlastny nazor nikomu neber DDDDDDDDDD
arnilka
@Oldomach , nechápem, čo ti je smiešne??? však ja nikomu jeho názor neberiem :-)
áno, píšem, že takto robím koložvársku kapustu, avšak bez omáčky,. jo ja používam bravčové pliecko. čiže nech si každý spraví po svojom, ako chutí jemu. @Cesminkaz predsa nikoho nenúti, aby robil podľa nej!
cesminaz
@Oldomachac (24.7.2017 07:18)

Ja som dala takyto názov jedlu,lebo mama to takto doma volá.No ja nezazlievam vôbec nikomu nič,ak mi sem napíse,ze on to volá kolozvarska kapusta.Kedze aj s kolozvarskou kapustou to je tak,ako s kapustnicou,ze ju aj tak robi kazdy trocha inak.Ale určite sa tu hádat ani diskutovat o tom nemienim :-) A čo sa tyka tej "mäkkej" kapusty..Ja ti verim,ze vieš čo je pokazená kapusta,prečo nie :-) Ale ver,ze ani ja nie som natolko neskusená,ze neviem rozoznat pokazenú kapustu od dobrej.Varím uz niekolko rokov a aj jedlá z kyslej kapusty,takze uz to-čo viem :-) A viem aj to,ze ked je kapusta len kratučko zakvasená,tak je aj poriadne tvrda či chrumkavá.A ked uz dlhšie stoji,tak je mäkšia a aj kyslejšia/zrelšia.Ja som nepisala,ze bola totálne mäkká až sa rozplyvala na jazyku.A aj to treba brat do úvahy,ze pre každeho je "mäkká" niečo iné a každy lúbi rozdielne "chrumkavú" kapustu.Ale na takychto veciach sa tu predsa nebudeme hádat.Kolko času potrebuje kapusta na kvasenie,aká má byt jej presná konzistencia,alebo "bod chrumkania" :-) Nato sú vyhradené diskusie ak má niekto záujem.Toto je len recept na jedlo ,ktorý si môže uvariť každý kto má záujem :-) Dakujem ti za tvoj komentár.Pekny den.
cesminaz
@Arnilka zlatá,vôbec sa rozčulovat netreba :-) Presne ako pises,každy si recept/jedlo spraví podla svojej chuti. Prajem tebe a každemu pekny deň :-)
oldomachac
mila Cesminaz, nehnevaj sa, ale s tou kapustou obhajujes neobhajitelne ,,,,,dobre vykvasena sudova kapusta je tvrda, chrumkava, aj po roku v sude,,,,,, opat ti vravim, makka sudova kapusta je uz ,,,,po zaruke,,,,
ked diskutovat, tak prosim, k receptom nedavat privlastky, co tam nepatria, potom bude recept zrozumitelny a nebudu k nemu negativne - kriticke komentare, vid Petrkluc, tu, aj pri inom recepte, vdaka za pochopenie
cesminaz
@Oldomachac (26.7.2017 07:07)

Mily @Oldomachac ,ja som tú kapustu kupila v obchode,nekvasila som ju sama.A datum tiez nebol pozáruke.Ak snou nebolo fakt niečo v poriadku,tak urobili chybu "oni" pri jej kvasení..
A čo sa tyka "možných" negativnych komentarov,ja proti nim nemam nič.Kazdy ma pravo si vyjadrit svoj názor k receptu,či uz pozitivny,alebo negatívny :-) Dakujem za tvoj komentar a pekny den prajem.
cesminaz
@Mitzy (26.7.2017 08:19)

S tou kapustou budes mat asi pravdu,je pravdepodobne,ze ju asi robili z letnej kapusty.No co uz,ludia sa uz pokusaju fakt si vseliako zarobit :-/ Ano ja tento recept mam od mojej mami,ale nieje to nejaky extra len jej recept..no ale to som pisala uz hned v uvode,ze pridavam dobre zname jedlo,na ktore má kazdy svoj recept s malymi obmenami,alebo svoj spôsob pripravy.A ja som pridala "spôsob pripravy" mojej mami :-) No ale su ludia,ktori recept poriadne nečitaju,len hned komentuju čo ich napadne.Dik za link @Mitzy :-) a pekny den.
1x mitzy
mitzy
@Ces , ja som nikdy takéto jedlo nejedla, ale kyslú kapustu mám veľmi rada, je zdravá, takže mňa to napríklad zaujalo, hlavne preliate tou omáčkou, lebo mäso viem nahradiť drvenou sójou, aj keď nepoužívam veľmi sóju, občas príde na chuť. A tiež mi je jedno, ako sa recept volá, nazvala si to dobre - prekladaná kapusta - kto už s týmto môže mať problém neviem. A s tým, že veľa ľudí si neprečíta všetko, len komentuje, to máš pravdu. Pekný deň aj tebe :)

bojar
ježiš mária kde boli takéto kucháročky keď sme bili mladý? Tento receptík mi hovorý z duše, už ho tlačím a pripravujem. Domáca kapusta atd to bude. Zase na staré kolená priberiem
hadik
@Bojar (4.8.2017 17:17)

Neviem, akú si mal zamlada kucháročku, snáď lepšiu než slovenčinárku...
uhorka
Toto jedlo milujem a kyslú kapustu viem jesť deň noc
gretka70
Som normálne smutná z niektorých komentárov čo som čítala pri tomto recepte.Akoby niektoré dámy zabudli,že sa niekedy učili variť a piecť. Vždy prišiel ten čas,že aj na tú koložvársku kapustu potrebovali recept a niekto im musel dať a vysvetliť ako to majú urobiť. Nie každý sa narodil s vareškou v ruke.