Prekladaná kapusta, alebo trojboj fotorecept

evusik - fotkaevusik, 18. januára 2012
Prekladaná kapusta, alebo trojboj (fotorecept)
Foto: evusik

Naše obľúbené zimné jedlo.... také echtovné, slovenské :-)

30 minút
príprava
90 minút
na 200 °C

Suroviny

 varené v šupke

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Na trojboj potrebujeme tri veci: zemiaky, kyslú kapustu a mäso. Je si základ chystám večer, zemiaky uvarím v šupke, mäso si naložím do oleja, trochu bieleho mletého korenia a rasce. Solím až na druhý deň. Nič iné nedávam, načo kaziť chute a k dobrej kyslej kapuste pridávať rôzne, často krát čudné zmesi korenia :-)

    Prekladaná kapusta, alebo trojboj (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V šupe uvarené zemiaky (ja ich robím v parnom hrnci), ošúpeme nakrájame na tenké kolieska, alebo pretlačíme ako na šalát. Zemiakov dáme väčšiu vrstvu lebo to je základ. Dobre utlačíme. Ja nikdy nedávam surové zemiaky, pretože tie sa v kyslom prostredí nie a nie uvariť. Zopár zemiakov si odložíme.

    Prekladaná kapusta, alebo trojboj (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na zemiaky rozprestriem kyslú kapustu, zase dobre utlačíme.

    Prekladaná kapusta, alebo trojboj (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    mäso posolíme a uložíme na kapustu. Dávam aj slaninu, ale tentoraz som nedala lebo krkovička bola pekne prerastená.

    Prekladaná kapusta, alebo trojboj (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    na mäso dáma znovu vrstvu kapusty, ja dávam už len takúto tenkú vrstvičku

    Prekladaná kapusta, alebo trojboj (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    a na vrch postrúham zvyšok uvarených zemiakov. Strúham priamo na plech, tak aby na povrchu ostala taká našuchorená vrstva zemiakov. Posypem rascou, osolím, zakryjem alobalom

    Prekladaná kapusta, alebo trojboj (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    a dám piecť na 200°C na hodinu a štvrť, potom odokryjem a ešte 15 minút zapekám

    Prekladaná kapusta, alebo trojboj (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    do ešte horúcej dobroty sa ten môj nedočkavec pustil a zjedol štvrť plechu len tak na posedenie .-)

    Prekladaná kapusta, alebo trojboj (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    keď nám jedlo trochu vychladne dá sa krásne krájať

    Prekladaná kapusta, alebo trojboj (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    výborné je nielen v zime, ale aj v lete... keď máte takú brigádu na chalupe, zoberiete najväčší a najhlbší plech aký máte a nakŕmite aj desať hladných chlapov :-)

    Prekladaná kapusta, alebo trojboj (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Malá rada na záver: kapustu nikdy nežmýkame, ale dávame ju úplne mokrú, práve tá voda je tam dôležitá, chute sa prepoja a jedlo ostane šťavnaté. Keby ste kapustu vyžmýkali ostalo by to celé suché.

Diskusia k receptu

aroooo
tak toto sa mi páči, už je v KK a príležitostne spravím
mamatata2
Výborný tip na dobrý obed, kapustu máme svoju, tak využijeme. Netreba poliať napr. smotanou , tak ako koložvársku?
olusa
tak tento receptík môže byť :) uložené
evanaaa
@evusik , výborný recept, musí byť dobrý ten trojboj, v ktorom všetky tri suroviny víťazia a nebijú sa , leda ak sa o ne niekto bije. Skúsila by som spraviť, lebo niekedy neviem čo v nedeľu urobiť, aby to nebolo všedné. A ukladám, samozrejme!
kata50
Veľmi vďačná kombinácia. Máš to krásne upečené. Ja to zvyknem poliať smotanou a potom zapekám.
porzellanka
Ja tiez zapekam so smotanou a davam surove zemiaky, mozem vyskusat teraz podla teba. Tie struhane zemiaky navrchu su dobry napad Evusik, u nas kazdy chce nieco chrumkave na tanier.
Inak skusila si niekedy taketo v supke varene zemiaky pred ohrievanim nastruhat a tak opiect na panvici? Skus.
afataga
vyborny napad, jedna z jedneho pekaca su u nas oblubene, isto vyskusam, len tiez by sa mi tam pytala smotana, myslim, ze tym nic nepokazim
evusik
priznám sa, že s kyslou smotanou som to ešte neskúšala, ak vyskúšate dajte vedieť ako to dopadlo...
ja pridávam klobásku alebo slaninu tá to pekne prevonia
@porzellanka presne si to vystihla, tie nastrúhané zemiaky navrchu zostanú pekné chrumkavé. Ja robím také placky z nastrúhaného surového zemiaka, aj tu mám na to kdesi recept a je to strašne, strašne dobré.... z uvarených som neskúšala ale určite vyskúšam :-)
irenaw
a ja som akurát včera spáchala koložvársku, tak si musím na toto chvíľku počkať :( ale isto spravím, takéto recepty mám najradšej aj variť aj jesť :O)))
garanco
Krásne si to pripravila, výborné jedlo, určite urobím!
dorisa
...parádne jedlo, také možem. Pekne spracovaný recept.
bejgi
dobrý nápad,upečiem na Veľkú noc :)
babkamt
Jedlo vyzerá lákavo , nečudujem sa , že tak rýchlo mizne z pekáča. V najbližšej dobe vyskúšam. Vlani som si naložila kyslú kapustu , zemiaky mám tiež doma ,nájde sa aj mäso .
marijanka712
vynikajúci nápad mäso s kapustou som piekla , ale zemiaky som tam nemala vyskúšam všetko je brutálne jedlé , akurát som sa zamýšlala nad koložvárskou kapustou takto to bude velmi dobrá náhrada a to hned v nedelu výborný nápad dik za rp. Chválim za krásný foto postup
ola111
Dobrota,urobím v sobotu,už teraz sa teším...
evusik
ďakujem za milé komentáre.... dievčence skúšajte, prípadne si obmeňte podľa vlastných chutí a dajte vedieť ako sa vám darilo :-)
zuzliak
Evka, toto mas skvele. Skoda, ze tu taku ozajstnu nasu kvasnu kapustu nedostanem kupit. Dala by som si ;) Krasny rcp, ukladam :)
evusik
@zuzliak my si nakladáme kapustu do súdka, takže máme vlastnú, je to veľká výhoda a je nielen dobrá, ale hlavne zdravá... u nás momentálne fičia jedlá s kyslou kapustou :-)))))
fiby
To musí byť dobré, ale tú smotanku by som tam kúsok dala,kôli šťavnatosti. fajnéééééééééééééé.
makinka31
evusik, jedlo vyzerá "eňo-ňuňo", ukladám a určite odskúšam
jerica
@evusik , ako vždy,pedantná práca s výsledkom na jedničku,ja robím so smotanou,ale to je Tvoj recept , rešpektujem.Kyslá kapusta u nás hrá prím.
sylvinka
júúúj,tak toto vonia až cez monitor,dala by som si veru hneď.
evanaaa
@evusik , niekto radí na vrch kyslú smotanu, potom ale nebude tá chrumkačka zo strúhaných zemiakov, buď jedno alebo druhé, ja volím radšej tvoju kombináciu a smotanu dám na koložvársku alebo podobný iný recept.
remcula
To nemá chybu!! @evusik , tvůj recept si ukládám a v nejbližší době vyzkouším. Fakt hoooodně zajímavé!!!:-))
evusik
tak, doma sme to z mužom preberali a zhodli sme sa, že budeme aj naďalej robiť bez smotany, jednak to tak máme radi pre tú nezameniteľnú chuť kyslej kapusty ktorou je nasiaknuté celé jedlo. No a rôzne zapekané jedlá do ktorých ide smotana tak takých varievame habadej. Tak nech nie je všetko na jedno kopyto.... ale sto ľudí sto chutí... budem veľmi rada ak to niekto vyskúša a dá vedieť ako to dopadlo
rea1
vyskusam urcite. u nas taketo nieco fici vo verzii, kde sa miesto kyslej kapusty dava na polkolieska nakrajana cibula. vela vela cibule. :-) a vrch bez smotany. skusim miesto jednej vrstvy cibule dat kapustu.
evusik
@rea1 máš pravdu cibuľa je výborná, ja robím tiež tak, že dám len na štvrťky nakrájanú cibuľu, veľa, veľa cibule a mäso. Je to dobrotka, hlavne tá v šťave z mäsa upečená cibuľa... aj ja na budúce vyskúšam dať aj kapustu aj cibuľu, určite to bude dobré, díky za tip :-)
hubata
Ach jo, je to jednoducho neskutočná dobrota, či sa tam dá cibuľa, cesnak ale základ je rovnaký: zemiaky, kyslá kapusta a dobré mäsko.
cica2
to úžasne vyzerá!!!!.....kk :-))
evusik
@dogagador v prvom momente som sa ľakla, že varíš o 2 v noci a potom idete jesť :-)) až som kukla a ty si v úplne inom čase ako my... tak dobrú chuť!
majkahra
no toto je to pravé slovenské, sliny už tečú a zajtra bude obed.
zitar
Kým som to prečítala, asi stokrát som preglgla naprázdno a neviem ako, ale normálne som cítila vôňu kapusty. Úžasné!!!
siesta
Spravila som podla Vas tuto dobrotu pred par dnami, priatelovi velmi chutilo. Je to lepsie ako kolozvarska :-)
evusik
@siesta som rada, že chutilo aj u nás to máme radšej, hlavne preto, že ten môj sa moc nekamarádi s ryžou :-)
tilau
Dnes sme si spravili takýto chutný obedík...bolo to naozaj výborné. Šikovný receptík, dnes som nemusela celé doobedie stepovať pri linke :D
evusik
@tilau to je výhoda varenia v jednom hrnci :-) človek sa môže venovať aj niečome inému, veď ten víkend tak rýchlo utečie.... som rada, že chutilo :-)
domci4
mozem dat kyslu smotanu alebo smotanu na varenie?dakujem
evusik
@domci4 ja som do tohto jedla smotanu nikdy nedávala, myslím, že potom by to bolo celkom iné jedlo a neviem či by mi chutilo, mne tam skrátka smotana nepasuje... ale samozrejme vyskúšať môžeš....
ilusa
@evusik je to vyborne jedlo,ja som pouzila miesto krkovicky ochutene mlete maso,utapkala som ho na tu kapustu a ostatne podla receptu,no nema to chybu,vdaka za novy receptik
evusik
@ilusa to s tým mletým mäsom je super nápad, môže to byť také šťavnaté.... nabudúce aj ja tak vyskúšam... som rada, že ste si pochutili :-)
1x ilusa