Balkánské jehněčí

mijaita - fotkamijaita, 26. októbra 2014
Balkánské jehněčí
Foto: mijaita

Není to jenom výborné jídlo, ale jeho příprava je hezkou hrou. Použít kromě jehněčího můžete i skopové, kůzlečí. Majitelům nechuti k těmto masům se Zobraziť celý popisNení to jenom výborné jídlo, ale jeho příprava je hezkou hrou. Použít kromě jehněčího můžete i skopové, kůzlečí. Majitelům nechuti k těmto masům se nabízí varianta z masa vepřového.

Množství surovin jsou pouze orientační.

45 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

1/2 kg (alebo baranie)
1/4 malej hlávky
10-15 dkg prerastená
1 PL
2-3 strúčiky
1 ČL
1 ČL
1 ČL
 štipka
5-8 ks
1 téglik




Postup

  1. 1

    Maso uvaříme v lehce osolené vodě do které přidáme na plátky nakrájené stroužky česneku. V papiňáku cca 30 min.

  2. 2

    Na drobné kostičky nakrájíme slaninu a dáme do pekáčku na masť opéct spolu s jemýma nudličkama kapusty.Opékáme tak dlouho dokud kapusta nezesklovatí.

    Balkánské jehněčí  - obrázok 2
  3. 3

    Uvařené maso vyndáme z hrnce a nakrájíme na kousky.

  4. 4

    Maso zamícháme do kapusty, přidáme sůl, pepř, drcený kmín a špetku papriky.

    Balkánské jehněčí  - obrázok 4
  5. 5

    Vsypeme 1 200 - 250ml hrnek spařené rýže, zamícháme a zalijeme vývarem z masa těsně k povrchu.

    Balkánské jehněčí  - obrázok 5
  6. 6

    Kolečkama oloupaných brambor poklademe celý povrch, pokmínujeme a ještě brambory lehce osolíme.

    Balkánské jehněčí  - obrázok 6
  7. 7

    Zalijeme kelímkem šlehačky aby brambory byly přikryté a dáme zapéct.

    Balkánské jehněčí  - obrázok 7
  8. 8

    V předem vyhřáté troubě peču 20 min v horkovzduchu při 170°C nepřiklopené. Bez horkovzduchu 30 - 45 min

    Balkánské jehněčí  - obrázok 8

Diskusia k receptu

manya
určite vyskúšam, niečo podobné som robila s kyslou kapustou a bolo výborné, vďaka za pripomenutie;
afataga
ja sa hlasim k tym majitelom, takze pre mna len brav, inak zvlastne take cosi trochu akoze rizoto so zemiakmi a smotanou...mozno sa raz odhodlam ked budem velka :-)
cesminaz
@mijaita krasna fotka a urcite vyborne jedlo ;-) Ja si ho viem predstavit na stole,ked ma prist navsteva ;-D ..urcite by ich to zaujalo.Ja by som sice slaninu nahradila niakym kuskom udeneho :-) Ukladam vdaka. @mijaita nefunguju mi TS :-( uz som ti viackrat chcela odpisat.
mijaita
@cesminaz uzené maso podle mě je druhá výrazná chuť a zlikviduje jemné jehněčí. Ale ... jak libo veličenstvu ! :-) Btw v profilu mam mailovou adresu !! A dík za koment!
@afataga ty porad frfleš nad něčím, hlad na tebe ! :-) :-) :-)
izabella929
Tvoje jedlo láka prisadnúť si k stolu...zaujímavá kombinácia prílohy a jahňacinu milujem.-)
cesminaz
@mijaita tak tam radsej nedam nic udeneho,ked vravite ze to len prebije chut jahnacieho :-) Urobim to len tak s masom,lebo recept sa mi velmi paci ;-) Vdaka za radu.
mijaita
@cesminka ale na necem musis udelat trosku to zelí. Promysli to. Ksek slaniny te nezabije :-) Pochutnate si urcite ! Kdo rád jehněčí maso, není tam nic, co by nechutnalo. Tak jsem zvedava ! :-)
jozka2
Nooo,vyzera to dobre,ja mam jahnacie rada na rozne sposoby.
havino
aj mne sa recept veľmi páči, zemiaky s ryžou som ešte nevarila, uložím si, ale asi s iným mäsom, vrav a raď s akým, prosím
mijaita
@havino treba bych opekla teleci na masle a pak pokrajela na kousky. Nebo to veprovy, ale jiny asi nevim. Ty brambory nejsou prilohou, jak jsem pochopila, se kazdy domniva. Ty brambory jsou pokryvkou na tu ryzi, misto poklicky a kdyz jsou pokminovany a opeceny, jsou vyborny. Vzdyt se nemusi preci davat do pusy spolu s rejzi ! :-)
evanaaa
Mne sa to celkom páči, také prekladané, niečo na spôsob koložvárskej kapusty, ale zasa trochu odlišné, tam nejdu tie zemiaky a ide kyslá kapusta, inak, viem si tú chuť predstaviť.
evanaaa
Ešte som sa chcela spýtať - ten vývar sa má úplne vyvariť, lebo na obrázku to nevypadá " mokré " ?
evanaaa
Ešte som sa chcela spýtať - ten vývar sa má úplne vyvariť, lebo na obrázku to nevypadá " mokré " ?
mijaita
@evanaaa to neni prekladane, to je smichane! No a je to asi jako kdybys pekla rizoto, nebo jen ryzi. Kdyz se tekutina vsakne do ryze, je to hotove. Tak k tomu pristupuj. Proto vyvaru jen k povrchu a smetanu tesne nad brambory. Uvidis sama, po 30 min v normalni troube do toho u kraje ponor lzicku az ke dnu. Ver, kdyz bude ryze mekka, bude to hotove. Snad jsi nekdy delala rizoto? Na tohle diky bramboram nemusis davat poklicku.
hubata
@mijaita vonia to až sem, vyzerá to ohromne a tak to musí byť aj dobré. Zemiaky s ryžou sú síce nezvyčajná kombinácia, ale tie len uzatvárajú dielo a také dobre zapečené so smotanou prídu k chuti. K jahňacine sa síce nedostanem ale s bravčovým sa tiež chuť nepokazí.
mijaita
Milé komentáře od všech, děkuji za ně a na výsledky se těším :-)
jarunka
Pekne foto, ukladam a vyskusam s kyslou kapustou, moj muz velmi nemusi cerstvu kapustu a kyslu miluje :-)
mijaita
@jarunka predstavit si to meumim, ale kazdy recept si prizpusobujeme vlastnim chutim. Napis mi pak jake to bylo, prosim :-)
mijaita
@patroveckypitrs to víš, několik nocí jsem přemýšlela jak se zavděčit tvým chutím. No hlavně že to vyšlo, teď mám zase na čas klid? To víš, jsou tu i jiní, kterým se třeba čínskými, plněnými paprikami zavděčím :-) Tak jsem zvědavá, kdy se předvedeš tím jehněčím, KK umim taky :-)
evanaaa
@mijaita , ano, rizoto, ale také obyčajné ( nie to risotto) som robila dokonca nedávno, s bravčovým mäsom, keď sa tá šťava vsiakne do ryže, je to dobré, ale takto v rúre nie, aj keď moja mama dokončovala vždy ryžu v rúre.
mijaita
@evanaaa tak jsem nasla starsi fotky a jen pro tebe je tu zverejnuji abys videla, ze tam ani kapka nezustane. Ten byl bez kminu, kvuli kamaradce, ktera ho nesmí.





jarunka
@mijaita ja obycajne nemenim recepty, snazim sa dodrzat vsetky pozadovane kroky a suroviny, pretoze potom to nie je celkom ono a meni to i chut, preto som chcela zamenit tu kys. kapustu lebo @manya hovori, ze robila nieco podobne s kyslou kapustou :-) ale rozhodne vyskusam aj original :-) mam rada tvoje recepty, su take ine a orginalne.
mijaita
@jarunka ale ja obcas musim menit recepty, protoze prece jenom jsou chute ruzne a takove jidlo s rybou muze byt stejne dobre s kuretem. Ryby nejim. Tak proc to neuvarit s jinym masem (s jinou kapustou a pod?). Recept nesmi svazovat, nybrz navozovat chute a inspirovat. Urcite se budu tesit co uvaris.
manya
@mijaita , dnes sme mali super obedík aj keď jahňacie som nahradila kuracími stehnami, až budem mať jahňacie vyskúšam aj s tým, výborný recept, ďakujem a odporúčam;