Yoğurtlu köfte - Bulgurové guličky v jogurtovej omáčke s cícerom a mäsom fotorecept
Foto: nazarboncuk
Polievka, čo sa tvári ako hlavné jedlo. Výborná kombinácia jahňaciny, cíceru a jogurtu vám rozohreje žalúdok aj srdiečko:)
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
alebo hovädzie |
|
|
|
predvarený |
|
1 |
|
1 PL |
|
|
|
na bulgur guličky: | |
1 pohár |
|
3/4 pohára vriaca |
|
1-2 PL |
|
1 |
|
|
|
|
|
|
|
okrem toho: | |
2 PL |
|
1 PL |
|
hrsť alebo ryže |
|
Postup
-
1
Do hlbokej misy nasypeme bulgur a zalejeme vriacou vodou. Zakryjeme a necháme postáť 15 minút. Medzitým umyjeme mäso a nakrájame na malé kocky. Najvhodnejšie je jahňacie, ale aj hovädzie je ok. Ja som dokonca použila kuracie a kupodivu chutilo :) Mäso vložíme do studenej vody, privedieme k varu, odstránime prípadnú penu, a varíme domäkka (najlepšie v tlakovom hrnci).
-
2
Bulgur zmiešame spolu s nadrobno nasekanou cibuľou, krupicou, a troškou petržlenovej vňate. Ochutíme soľou a chilli korením. Ja som pridala aj lyžicu paprikovej pasty. Vy nemusíte ale ja ju cpem už všade :) Namiesto nej je dobrá aj mletá červená paprika.
-
3
Celú zmes prenecháme kuchynskému robotu, nech sa s tým trápi aspon 10 minút, alebo to urobíme po svojom a ručne premiešame. Miešame poriadne, celá zmes sa musí pekne spojiť. Ak sa vám akokoľvek nezdá, pridajte ešte vodu alebo krupicu. Ale opatrne!
-
4
Zo zmesi vytvarujeme mokrými rukami guličky veľkosti lieskového orieška. Ak nie ste príliš trpezlivý typ..smola :D
-
5
Guličky uložíme do hrnca nad paru a "paríme" asi 20 minút. Najlepšie je na to sitko na parenie knedlí, ja ho nemám, tak improvizujem po vzore mojej babky, ktorá takýmto spôsobom varila knedle v pare :)
-
6
Hotové "köfte" vyberieme na tanier a necháme vychladnúť.
-
7
Z mäsového vývaru vyberieme mäso a odložíme bokom. Vhodíme za hrsť alebo dve klasického (už nie jemného) bulguru alebo ryže a varíme asi 10 minút. V miske rozmiešame biely jogurt, hladkú múku a jeden žĺtok.
-
8
Z vývaru odoberieme jednu naberačku a zmiešame s jogurtom v miske. Opatrne prelejeme do hrnca s vývarom za stáleho miešania metličkou.
-
9
Do hrnca vrátime kúsky mäsa a predvarený cícer. Povaríme ešte asi 5 minút. Na panvici rozpustíme maslo, pridáme sušenú mätu a pár sekúnd prehrejeme. Šupneme do polievky dobre premiešame.
-
10
Jedlo servírujeme v hlbokom tanieri spolu s bulgurovými guličkami a na záver ešte dochutíme citrónom.
....pre zmenu ....
Je hezka kombinace vseho, je uz v moji KK v poradi a tesim se na uvareni !
harmonymarkets.com/popup_image.php?pID=1230&osCsid=fad...