Toto s ňou urobte:
Prekáža vám štipľavá chuť surovej cibule? Vyskúšajte jednoduchý trik a hneď bude jemnejšia

Jana Klimanová, dnes 06:00     4 minúty čítania

Surová cibuľa je súčasťou rôznych šalátov, nátierok či sendvičov. Mnohým však jej ostrosť veľmi nelahodí. Existuje jeden spôsob, ako túto štipľavosť zmierniť...



Foto: Shutterstock

Cibuľa ponúka omnoho viac než len základ pre omáčku či pod dusené mäso. V surovom stave je súčasťou mnohých receptov a vďaka tomuto jednoduchému "manévru" môže byť jej chuť jemnejšia a príjemnejšia.

Ak nakrájanú cibuľu jemne prepláchnete pod studenou vodou alebo ju na 10 až 20 minút ponoríte do misky so studenou vodou (ideálne s ľadom), jej chuť sa zjemní a stratí časť ostrej, štipľavej arómy. Pred použitím ju nezabudnite dobre osušiť papierovou utierkou.

Prečo to funguje?

Pri krájaní cibule sa narušia bunky a uvoľňujú sa z nich sírne zlúčeniny. Tie reagujú s kyslíkom a vytvárajú látky, ktoré spôsobujú charakteristickú štipľavú chuť a zároveň dráždia oči – práve preto pri cibuli slzíme. Opláchnutie vo vode časť týchto zlúčenín odplaví a chuť sa tak stane miernejšou.

Tento postup sa uplatňuje najmä pri jedlách, v ktorých sa používa surová cibuľa – napríklad v šalátoch, na sendviči či v salse. Ak chcete zachovať jej chrumkavosť, opláchnite ju alebo namočte až tesne pred podávaním, príliš dlhé namáčanie môže cibuľu mierne zmäkčiť.



Foto: Shutterstock

Dobrá rada: Ak cibuľu nechcete oplachovať vodou, aby ste zachovali maximum chuti aj textúry, krájajte ju čo najostrejším nožom. Menej poškodených buniek = menej uvoľnenej štipľavosti aj menej sĺz.

Čo ste o cibuli možno nevedeli

  • Cibuľa patrí medzi najstaršie pestované plodiny. Archeologické nálezy dokazujú jej konzumáciu už viac ako 5 000 rokov – najmä v oblastiach dnešnej Strednej Ázie, Iránu a Pakistanu.

  • V starovekom Egypte bola symbolom večnosti. Jej vrstvy usporiadané do kruhov chápali Egypťania ako symbol nekonečna, a preto sa cibuľa nachádzala aj v hrobkách faraónov.

  • 100 g surovej cibule obsahuje približne 40 kcal. Je tvorená zhruba z 89 % vodou, 9 % sacharidmi a asi 2 % vlákniny.

  • Obsahuje množstvo prospešných látok, najmä flavonoidy (napr. kvercetín) a organosírové zlúčeniny, ktoré sa spájajú s antioxidačnými, protizápalovými a pravdepodobne aj protirakovinovými účinkami.

  • Slzenie pri krájaní spôsobuje plyn syn-propanetiál-S-oxid (často uvádzaný skrátene ako „plyn z cibule“). Ten vzniká chemickou reakciou po poškodení buniek v cibuli a dráždi nervové zakončenia v očiach.








  • ANKETA: Plačete pri krájaní cibule?

    33,3%



    66,7%







    Diskusia k článku










    TOPlist