Vyprážaný osúch
Vyprážaný osúch

Vyprážaný osúch s cesnakovým dipom

Ján Halaj
kuchár reštaurácie Rouge hotela Mikado**** v Nitre, 5. februára 2019
Vyprážaný osúch s cesnakovým dipom
Foto: Pravda - Ivan Majerský
60 minút
príprava

Suroviny

Osúchy:
500 g
300 ml
22 g
1/2 KL
1/2 KL
Na vyprážanie:
 (na fritovanie)
Cesnakový dip:
200 g
7 strúčikov
10 g
10 g
20 ml
Navrch:
4 ks
100 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Najprv pripravíme kvások na osúchy tak, že zmiešame 3 lyžice múky s cukrom, 100 ml vlažného mlieka, droždím a necháme nakysnúť. Potom zmiesime so zvyškom surovín tak, aby sa cesto odlepovalo od nádoby, a necháme vykysnúť.

  2. 2

    Medzitým pripravíme dip: Nasekáme najemno vňať a pažítku, pretlačíme cesnak a zmiešame so smotanou a s olejom. Dochutíme soľou, korením a šťavou z citróna.

  3. 3

    Vykysnuté cesto znova premiesime a rozvaľkáme na plát hrubý asi 3 cm, vykrojíme kruhy potrebnej veľkosti, necháme podkysnúť, cesto v rukách roztiahneme a opatrne vložíme do rozpáleného oleja. Osúchy vypražíme z každej strany dozlata, po vytiahnutí z oleja odložíme na sací papier.

  4. 4

    Jarnú cibuľku umyjeme, zbavíme korienkov, pozdĺžne ju prekrojíme a ugrilujeme. Potom ju rozkrájame na viac menších kusov. Na osúch natrieme primerané množstvo dipu a pridáme kúsky cibule a nastrúhaný syr.

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Maďarsko-slovenský slovník : lángos = osúch, posúch. Takže autor receptu dodržal spisovný jazyk. Až na to, že v našej kuchyni sa už dávno langoš zabýval a už dlho sa pod ním rozumie niečo iné ako osúch. Dokonca slovník slovenského jazyka ho uvádza ako podplamenník s tým že ide o "pečené jedlo zo zvyškov chlebového cesta v podobe osúcha", čo už je ale úplne niečo iné. Takže by na tom mohli popracovať naši jazykovedci a prijať ho ako spisovný, resp. aspoň prijateľný nárečový (aj keď podľa mňa nejde o žiadne nárečie, je to výraz z maďarčiny) so správnou charakteristikou, ktorá ho odlišuje od osúchov a podplamenníkov. Ale to už je téma asi nie pre túto stránku. Inak ale recept pekný, aj foto lákavé. Ukladám.