Vyprážané pirohy fotorecept

vavan - fotkavavan, 28. januára 2011
Vyprážané pirohy (fotorecept)
Foto: vavan

slaná pochúťka

30
porcií

Suroviny

350 g
150 g varené strúhané
1 lyžička
50 g, rozpustené
2
1,5 dcl, vlažné
20 g
1 lyžička
 na vyprážanie

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Z kvasníc,cukru,1/2dcl mlieka si spravíme kvások.Do misy si dáme všetky ostatné suroviny, pridáme vykysnutý kvások.

    Vyprážané pirohy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vypracujeme hladké cesto.ak treba pridáme ešte trochu múky.Prikryjeme utierkou a necháme kysnúť 30 minút.

    Vyprážané pirohy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na pomúčenej doske vyvaľkáme na hrúbku0,5 cm a rozdelíme na obdĺžniky 8x6 Naplníme syrom,šunkou,bryndzou čím chcete podľa vašej chuti a tvarujeme pirohy konce spojov dobre spojíme aby sa nám pri vyprážaní nerozschádzali.

    Vyprážané pirohy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vyprážame v rozpálenom oleji,ukladáme na tácku vyloženú papierovými utierkami aby nám odtiekol prebytočný tuk.

  5. 5

    Podávame s kyslým mliekom alebo pivom.Dobrú chuť.

    Vyprážané pirohy (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

35 komentárov k receptu
Pirôžky plnené mletým mäsom sme robievali v minulom storočí na záver 13. mesiaca roka ( niektorí si možno spomeniete na Mesiac čs.- sov. priateľstva) a vždy sa tešili veľkej obľube. Keď ich občas robím v súčasnosti, tieto spojenia sa mi vybavia automaticky. ... a sú dobrou kalorickou BOMBOU.....
ešte som sa vrátila.....ja som ich raz jedla plnené makom ak sú to teda tie isté?.... myslím cesto a aj takýto tvar mali a veľa makovej plnky...a tiež boli výborné a verím že by mi chutila aj táto slaná pochúťka :))
panabeka, toto je najdezdravejsi recept dna...vela ludi sa vyhovara na "zblbnuty dedicny" cholesterol (ako pise napr Tizian1cat). 90% prispievatelov vari a pridava sem recepty, akoby stale tazko pracovali na poli a gazdovstve, ako tomu bolo za cias nasich prastarych rodicov. A potom sa vsetci cuduju, ze su tucni, maju srdcovocievne choroby, vysoky tlak, cholesterol.... neskutocne. Ano, ja som sem nepridala ani jeden recept, ale rada si tu chodim po inspirativne recepty, ktore prispeju ku zdraviu. Zial, velka vacsina tunajsich receptov ma ku zdravym jedlam tak blizko asi ako Zem ku Plutu.



Elisticka, moj komentar nie je pisany v zlom...zial ludia si uz fakt neuvedomuju, co do seba pchaju...len sa cuduju, ked su na tom zdravotne zle, velky podiel na tom ma prave strava takehoto druhu. Vyssie dalsia pani pise, ze to robi minimalne 2 krat do mesiaca... :-) tak zelam dobru chut :-)
Niekdy sme si takého pirôžky kupovali cestou zo školy sladké a v BB dokonca plnené aj mletým mäsom a stálo sa na ne vo frontách napriek tomu, že boli fakt mastné :-D, lebo ich tety nestíhali nechať osušiť na obrúskoch :-)
tiež si pridám tento recept do kk, určite niekedy vyskušam. Nepochopím , ako može skoro každý recept skritizovať jedna nespokojná varecháčka, že siesta?A ten, kto si robí tento recept 2x do mesiaca neni pani, ale pán:-). A neni každý tučný a chorý, ako si myslíš. Ja určite nie!
hm, čitám tu komentáre ake sú nezdráve jedla.. ale naší starí rodičia varili pre našu dobu nezdráve jedla ale boli zdravšie ako my---neboli také pohodlné ale aj pravovali viac ako my..
Pirohy si pamätám z polovice minul.storočia,v Avione v Blave ich robili sladké aj slané tvarohové,tie som mala rada,ale potom sa mi urobilo ťažko z toho tuku a bol koniec...ale teraz možno vyprobujem.@siesta , určite máš pravdu,hovoríš ako moja nevesta.Nie vždy je to pravda.Ja si myslím,že sa celkom stravujem nie idealne,ale celkom zdravo a od 45 roku mám zdravotné problémy.Moja maminka žila skutočne nezdravo s veľkým množstvom cholesterolu a dožila sa v zdravý do 94 rokov...tak neviem ???
mila @siesta , ak sa ti tento recept zdá nezdravý, prosím, neukladaj si ho do svojej KK a rovnako si neukladaj ani ďalšie nezdravé recepty. Mne sa javí úžasne inšpiratívny a pridám si ho. Možno si niektoré variace kolegyne nevšimli, že tu je oddelenie pre zdravé varenie a tam tento recept nie je uložený. Tak nechápem ten mierne agresívny komentár. Keď máte potrebu a preferujete iba zdravý spôsob varenia, nechajte nás ostatných pustiť slinku nad vyprážaným a mastným a sladkým a tak...
Za tento komentárik sa ospravedlňujem vavan, ale siestino prevychovávanie už vo viacerých príspevkoch mi trocha vadí. Ďakujem za pochopenie
Nemam slov na diskutujuce tema ,,nezdrave jedlaaaaa,,
vsetky su chutne a vynikajuce...... tak posielajte dalej, radi sa budeme inspirovat, a tie delegatky na nezdrave sposoby si nevsimajte,asi bulimicky a spol......
myslim si ze s dobre ochutenym - okoreneným mletym masom by to bolo tiez fajne a kedze to nebudeme jest 3x denne tak urcite nam to nezniči zdravie
Ďakujem pekne za všetky príspevky, za pochvaly a pripomienky aj za podporu skvelých varecháčov ktorí v nepríjemnych chvíľach človeka podržia a nenechajú ho v štichu.
@tetadena nemám sa začo hnevať práve naopak som veľmi rada, ja by som to určite lepšie nenapísala.ĎAKUJEM ti veľmi krásne.
@janettjanny aj tebe veľmi pekne ĎAKUJEM.@palokuchki ĎAKUJEM za podporu.
Spomienka na mlade casy:-) Ale tiez sme si to ako studenti len kupovali. Urcite to urobim. Myslim si, ze je jedno, co zdravy clovek zje ked ma mieru a nenapcha do seba zakazdym cely hrniec alebo plech ci uz sladkeho alebo slaneho:-)
Ja pirozky poznam, ale tiez iba na sladko. Vzdy som si ich chodila kupovat, boli proste vynikajuce, nevedela som sa ich dojest i ked boli trosku viacej mastne :D. To, ze si ich clovek dopraje aj 2x do mesiaca je uplne normalne. Samozrejme ak clovek prijima aj zdravsiu formu potravy, tym sa vsetko vyvazi. Ja sa priklanam k nazoru, ze clovek ma jest to, na co ma chut, organizmus si to sam pyta a vypyta si vzdy vsetko podla toho aku cinnost clovek vykonava. Aj zdravsie aj nezdravsie. Clovek nie je ani masozravec, ani bylinozravec, je vsezravec a tak ma jest vsetko co potrebuje k zdravemu sposobu zivota a hlavne aby mal z toho pozitok a bol stastny on aj ostatni
Keď som bola na intráku, tak sme si chodili kupovať pirôžky do jedinej výrobne v Prešove, boli fronty, ale stálo to za to, lebo sme na vlastné oči videli, ako sa nám pirôžky otáčajú v "stroji" a potom ešte také horúce, neodolejované ( lebo nestíhali:) nám balili do papiera a tá chuť..... MŇAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAM!!!!!!!! Najradšej som mala makové:)))) @vavan ukladám si Tvoj receptík, lebo...........MŇAAAAAM:)))
Dnes som ich robila plnené lekvárom a makom. Boli úúúžasné len niektoré sa mi otvorili. Ale mali veľký úspech. Len by som dala viac cukro do cesta keď sú robené na sladko. Mňam.