Ríbezľový koláč
Ríbezľový koláč

Ríbezľový koláč fotorecept

tejaja - bez fotkytejaja, dnes 09:41
Ríbezľový koláč (fotorecept)
Foto: tejaja

Ríbezle sa vďaka svojej jemne nakyslej chuti výborne hodia na koláče. Ak použijeme červené ríbezle, aj koláč rozveselia.

1 plech
porcia
20 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
140 g
140 g
250 g
5 ks
50 g mleté
1/2 bal.
Pena:
100 g
5 ks
Na posypanie:




Postup

  1. 1

    Cukor, maslo a žĺtky vyšľaháme.

    Ríbezľový koláč (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pridáme múku s práškom do pečiva a mleté orechy. Cesto rozotrieme na vymastený a múkou vysypaný plech (cca 32x40 cm) a upečieme.

    Ríbezľový koláč (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Medzitým pripravíme penu. Cukor dáme do menšieho kastrólika a zalejeme vodou tesne nad neho. Uvaríme z neho sirup. Nevaríme dlho, len kým prejde varom a cukor sa rozpustí. Bielky vyšľaháme na sneh a za stáleho šľahania tenkým prúdom do neho vlejeme horúci sirup.

    Ríbezľový koláč (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Bielkovú hmotu rozotrieme na upečený koláč.

    Ríbezľový koláč (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Posypeme husto ríbezľami.

    Ríbezľový koláč (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vychladnutý koláč dáme na niekoľko hodín do chladničky, až potom krájame.

  7. 7

    Poznámka: Niekto má rád vysoké koláče. Potom použijeme trocha menší plech.

Diskusia k receptu