Mám chuť na niečo mrazené:
Túto bleskovú zmrzlinu urobíte za 5 minút. A ani z nej nepriberiete

Jarmila Horváthová, dnes 06:00     4 minúty čítania

Ak máte predpripravené suroviny, jej príprava vám zaberie minimum času. A je nesmierne variabilná. Vyskúšajte trendy mrazenú pochúťku zvanú nice cream.



Foto: Shutterstock

Nice cream je taká zmrzlina-nezmrzlina. Neobsahuje totiž nič z toho, čo klasická zmrzlina – ani smotanu, ani mlieko, ani vajcia a dokonca ani cukor. Ktovie, kto mu taký názov vymyslel, možno to n pred icecream, znamená, že ide o zmrzlinu ale aj nie. Získava si však stále viac priaznivcov medzi fanúšikmi vegánskeho stravovania, štíhlej línie, ale nielen medzi nimi.

Na jeho prípravu totiž stačia len mrazené banány a tyčový, alebo ešte lepšie vysokovýkonný stolový mixér (blender). Výsledkom je krémová a sladká zmrzlina bez pridaného cukru a smotany. Túto mrazenú pochúťku si však možno urobiť v mnohých chuťových variantoch. Vždy však platí, že príprava je absolútne jednoduchá.

Čím zrelšie, tým lepšie

Základnou surovinou aj náhradou cukru sú v tejto zmrzline banány. Platí, že čím sú zrelšie, tým bude zmrzlina sladšia a krémovejšia. Preto s prípravou počkajte, kým nebude banánová šupka posiata čierno-hnedými bodkami. Najlepšie je mať na tento účel v mrazničke zásobu prezretých banánov, vtedy je nice cream naozaj hotový za pár minút.

Ak takúto mrazenú zásobu nemáte, čerstvé olúpané banány nakrájajte na kolieska hrubé 2 cm a dajte v mraziacom vrecúšku do mrazničky minimálne na 4 hodiny.



Foto: Shutterstock

V prípade, že budete používať ponorný mixér, zmrazené banány vložte do vysokého mixovacieho pohára a nechajte ich 5-10 minút "povoliť". Môžete pridať aj 1-2 lyžice tekutiny - rastlinného alebo kravského mlieka, podľa toho akú konzistenciu zmrzliny chcete mať.

Vysokovýkonný stolný mixér zvládne mixovanie aj bez rozmrazovania. V jednom aj druhom prípade pracujte čo najnižšou rýchlosťou. Na jednu porciu sa ráta s jedným banánom.

Od jahôd po arašidy

Nice cream sa dá pripraviť v rôznych variáciách – stačí k nemu pridať a rozmixovať iné mrazené ovocie. Lahodná je aj kombinácia avokáda a banánu. Avokádo jednoducho zamrazte spolu s banánmi. Kto chce, môže do základnej hmoty vmiešať 2-3 PL čokoládových lupienkov.

Dá sa urobiť aj arašidový či čokoládový – v prvom prípade sa k banánu pridajú 2 PL arašidového masla. Pre variant chuťovo pripomínajúci tyčinky Snickers môžete tiež vmiešať nasekané pražené arašidy a čokoládové lupienky či nasekanú čokoládu. Čokoládový nice cream urobíte tak, že k banánu pridáte 1-2 lyžice kvalitného kakaa.



Foto: Shutterstock

Opätovne už nezmrazujte

Jedinou nevýhodou nice creamu v porovnaní s klasickou zmrzlinou je, že sa odporúča ho pripraviť vždy pred konzumáciou, na rozdiel od bežnej zmrzliny sa nemá dávať naspäť do mrazničky. Je to preto, lebo pri opätovnom mrazení sa stráca sladkosť a krémovosť. Nakrájané banány však môžete mať v mrazničke 2 mesiace, takže ak by vám táto ne-zmrzlina zachutila, môžete si ich pripraviť malú zásobu a len vytiahnuť a rozmixovať keď dostanete chuť na niečo mrazené.



ANKETA: Robievate si rýchlu zmrzlinu rozmixovaním mrazeného ovocia?

30,0%



70,0%







Diskusia k článku










TOPlist