Zeleninová polievka
Zeleninová polievka

Vidiecka zeleninová polievka s cviklou a paradajkovým základom

ellie17 - bez fotkyellie17, 15. októbra 2025

Výdatná, korenistá polievka plná koreňovej zeleniny, cvikly a paradajkového pretlaku. Kombinácia rasce, bobkového listu, nového korenia a papriky jej dodá tradičnú chuť ako Zobraziť celý popisVýdatná, korenistá polievka plná koreňovej zeleniny, cvikly a paradajkového pretlaku. Kombinácia rasce, bobkového listu, nového korenia a papriky jej dodá tradičnú chuť ako z vidieka. Vhodná ako ľahký obed alebo večera, najmä v chladnejšom období.

4
porcie
15 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

150 g
100 g
80 g
100 g
100 g
150 g
80 g
3 strúčiky
60 g
2 PL
1,2 l
podľa chuti
1/2 ČL
4 ks
2 ks
1 ČL
1 ČL
1/2 ČL



Postup

  1. 1

    Mrkvu, zeler, petržlen, kaleráb, cviklu a papriku ošúpeme a nakrájame na malé kocky. Cibuľu nasekáme nadrobno, cesnak pretlačíme alebo nasekáme.

  2. 2

    V hrnci zohrejeme olivový olej, pridáme cibuľu a restujeme 2–3 minúty. Potom pridáme pretlačený cesnak a krátko premiešame. Prisypeme mletú červenú papriku, mletú rascu a celú rascu. Premiešame, aby sa koreniny uvoľnili, ale nespálili. Pridáme všetku nakrájanú zeleninu, premiešame a restujeme 3–4 minúty.

  3. 3

    Zalejeme vodou, pridáme paradajkový pretlak, celé nové korenie, bobkový list, soľ a čierne korenie. Privedieme k varu. Varíme na miernom ohni 25–30 minút, kým je zelenina mäkká. Priebežne premiešame a podľa potreby dochutíme.

  4. 4

    Podávame samotné alebo s krajcom chleba. Môžeme ozdobiť čerstvou petržlenovou vňaťou.

Diskusia k receptu