Zeleninová polievka
Vidiecka zeleninová polievka s cviklou a paradajkovým základom
Autor receptu: ellie17
Výdatná, korenistá polievka plná koreňovej zeleniny, cvikly a
paradajkového pretlaku.* Kombinácia rasce, bobkového listu, nového korenia a papriky jej dodá tradičnú chuť ako z vidieka. Vhodná ako ľahký obed alebo
večera, najmä v chladnejšom období.
|
4 porcie |
15 minút príprava |
30 minút tepelná úprava |
Postup
- Mrkvu, zeler, petržlen, kaleráb, cviklu a papriku ošúpeme a nakrájame na malé kocky. Cibuľu nasekáme nadrobno, cesnak pretlačíme alebo nasekáme.
- V hrnci zohrejeme olivový olej, pridáme cibuľu a restujeme 2–3 minúty. Potom pridáme pretlačený cesnak a krátko premiešame.
Prisypeme mletú červenú papriku, mletú rascu a celú rascu. Premiešame, aby sa koreniny uvoľnili, ale nespálili.
Pridáme všetku nakrájanú zeleninu, premiešame a restujeme 3–4 minúty.
- Zalejeme vodou, pridáme paradajkový pretlak, celé nové korenie, bobkový list, soľ a čierne korenie. Privedieme k varu.
Varíme na miernom ohni 25–30 minút, kým je zelenina mäkká. Priebežne premiešame a podľa potreby dochutíme.
- Podávame samotné alebo s krajcom chleba. Môžeme ozdobiť čerstvou petržlenovou vňaťou.