Zeleninová polievka

Vidiecka zeleninová polievka s cviklou a paradajkovým základom

Autor receptu: ellie17

Výdatná, korenistá polievka plná koreňovej zeleniny, cvikly a paradajkového pretlaku.* Kombinácia rasce, bobkového listu, nového korenia a papriky jej dodá tradičnú chuť ako z vidieka. Vhodná ako ľahký obed alebo večera, najmä v chladnejšom období.

4
porcie
15 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Mrkvu, zeler, petržlen, kaleráb, cviklu a papriku ošúpeme a nakrájame na malé kocky. Cibuľu nasekáme nadrobno, cesnak pretlačíme alebo nasekáme.
  2. V hrnci zohrejeme olivový olej, pridáme cibuľu a restujeme 2–3 minúty. Potom pridáme pretlačený cesnak a krátko premiešame. Prisypeme mletú červenú papriku, mletú rascu a celú rascu. Premiešame, aby sa koreniny uvoľnili, ale nespálili. Pridáme všetku nakrájanú zeleninu, premiešame a restujeme 3–4 minúty.
  3. Zalejeme vodou, pridáme paradajkový pretlak, celé nové korenie, bobkový list, soľ a čierne korenie. Privedieme k varu. Varíme na miernom ohni 25–30 minút, kým je zelenina mäkká. Priebežne premiešame a podľa potreby dochutíme.
  4. Podávame samotné alebo s krajcom chleba. Môžeme ozdobiť čerstvou petržlenovou vňaťou.