Vianočné medovo-pomarančové rezy fotorecept
Foto: Izabella929
Medovo-pomarančové rezy s krupicovým krémom.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Medové cesto: | |
450 g (+ štipka soli) |
|
250 c |
|
80 g |
|
2 PL |
|
1 ks |
|
1 KL |
|
1 KL |
|
1 KL |
|
2 PL pochúťková |
|
Piškótové cesto (2x): | |
3 ks |
|
3 PL |
|
3 PL |
|
1 KL |
|
na špic noža |
|
na špic noža |
|
Krém: | |
700 ml |
|
8 PL |
|
80 g |
|
250 g |
|
100 ml |
|
Čoko poleva na vrch: | |
200 g |
|
na špic noža |
|
Okrem toho: | |
4 PL (na potieranie korpusu) |
|
5 PL (zahustený) |
|
(+ 100 ml vody) |
|
Postup
-
1
Najprv som si pripravila medové cesto. Do rajnice nad paru som dala práškový cukor, maslo a med a nechala som roztopiť. Keď boli suroviny roztopené, pridala som smotanu, rozmiešala, pridala som vajce, škoricu a všetko zmiešala ale už mimo sporáka. Roztopenú medovú masu som prilievala k preosiatej múke, do ktorej som už pridala prášok do pečiva, sódu a soľ a postupne som zamiešavala k múke.
-
2
Cesto som zmiesila a dobre vypracovala
-
3
...a rozvážila na 2 polovice. Z cesta som odobrala kúsok na vykrajovanie srdiečok. Cesto som uložila do chladničky na 1 hodinu.
-
4
Pokiaľ cesto odpočívalo, pripravila som si dva piškótové korpusy. Vajcia s cukrom som vymiešala do peny. Múku, prášok do pečiva a sódu som zmiešala a preosiala do základu. Plech 27x37 cm som vystlala papierom na pečenie, cesto som vyliala a zarovnala. Rúru som nechala vyhriať na 180 °C a plát som piekla 10 min. Takto som pripravila aj druhý piškótový korpus.
-
5
Medové cesto som vyvaľkala priamo na papieri na pečenie. Hneď ako som upiekla piškótové cestá, vložila do rúry i medové a piekli sa tiež na 180 °C 6 minút. Všetky upečené korpusy som nechala chladiť na mriežke.
-
6
Pripravila som si krém. V mlieku som rozmiešala detskú krupicu a uvarila hustú kašu. Nechala som ju ihneď vychladiť v studenej vode. Vychladnutú som vložila po častiach do robota a dobre vyšľahala, aby sa netvorili hrčky. Potom som krupicovú kašu vybrala, vložila som maslo s cukrom, vymiešala a pridávala krupicovú kašu a dobre vyšľahala. Krém som rozdelila na 2 časti a uložila do chladničky stuhnúť.
-
7
Na podnos som položila medový plát, natrela som ho horúcim jahodovým lekvárom.
-
8
Na lekvár som natrela polovicu krému.
-
9
Na krém som položila piškótový korpus a poliala som ho pomarančovým sirupom.
-
10
Zahustila som si lekvár. Dala som lekvár v rajnici rozohriať a priliala som vo vode rozmiešaný Zlatý klas a zahustila, takto hustý lekvár som natrela na pomarančový korpus. Treba s ním rýchlo pracovať lebo tuhne.
-
11
Na lekvár som položila druhý piškótový korpus, poliala som pomarančovým sirupom, natrela horúcim lekvárom a rozotrela druhú polovicu krému.
-
12
Zakryla druhým medovým plátom. Položila koláč do chladničky na 3 hod. Až potom som ho zakryla papierom položila dosku na krájanie a 3 kg múky a nechala v chladničke do druhého dňa.
-
13
Druhý deň som pripravila čokoládovú polevu, poliala (a takto to dopadne, keď ihneď neprejdem po poleve hrebeňom... Zazvonila susedka a kým som jej odbehla otvoriť, bola čokoláda stuhnutá a už sa ťahať nedalo) zostala poleva hrbatá, tým pádom som musela túto chybu zakryť šľahačkou.
-
14
Krájala som horúcim mokrým nožom na rezy. Prajem vám dobrú chuť.
Pozdravujem a príjemný predvianočný čas želám:-)
no potešila si ma, je to také vianočné medové a pomarančové chutné...ďakujem pekne za komentár.-)
Ďakujem pekne za komentár.-)
jaj, no každý ošomral moje dekorácie, tak som myslela že je obrus s vianočným motívom tak postačí..áno srdiečka sú z toho medového cesta z čoho sú pláty v zákusku..no jasné ja a vykrajovanie, ale som to zvládla, na šťastie ich nebolo veľa a nebolo ich treba už dozdobovať,..práve som sa s Lackom rozprávala, že koľko riadu sa naumývame po pečení..nuž veru ver mi, že veľa..a už keď som mala všetko umyté odložené, ešte raz po šľahačke..aj ja ťa srdečne pozdravujem a ďakujem pekne za komentár.-)nádherný predvianočný čas.-)
Děkuji, tobě také Požehnanou neděli, radost a pohodu!!
Ďakujem pekne za komentár..potešila si ma..
Ďakujem pekne za komentár,,,,
Ďakujem pekne za pochvalu aj za komentár,,,