Medovo-pomarančové rezy fotorecept
Foto: olinecka
Pre milovníkov medových dobrôt, potešíte seba aj celú rodinku.
porcií
príprava
na 190/180 °C
Suroviny
Cesto medové: | |
500 g |
|
200 g |
|
200 g (alebo maslo) |
|
2 ks |
|
2 ČL |
|
2 ČL |
|
2 PL rozpustený |
|
2 PL |
|
Piškótové cesto: | |
5 ks |
|
5 PL |
|
3 PL (teplá, nie horúca) |
|
5 PL |
|
1/2 bal. |
|
1 bal. nastrúhaná |
|
|
|
Na pokvapkanie korpusu: | |
|
|
Krém: | |
650-700 ml |
|
2 bal. |
|
5 PL |
|
500 ml (33 %) |
|
Postup
-
1
Suroviny na medové pláty.
-
2
Do väčšej misy preosejeme múku, pridáme cukor, sódu, perníkové korenie, nastrúhané maslo alebo Heru a zbytok surovín. Vypracujeme hladké cesto, ktoré zabalíme do fólie na potraviny a dáme do chladničky stuhnúť.
-
3
Medové cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a rozdelíme na dve rovnaké časti.
-
4
Cesto rozvaľkáme, pomocou valčeka preložíme na plech vymastený maslom a vysypaný múkou.
-
5
Rúru predhrejeme na 190 °C a pečieme 8-10 minút do zlatista. Rovnako upečieme aj druhý medový plát.
-
6
Suroviny na piškótové cesto.
-
7
Žĺtky s cukrom vyšľaháme do peny, pridáme 3 PL teplej vody, nastrúhanú pomarančovú kôru a potravinársku farbu a zašľaháme. Múku s práškom do pečiva preosejeme.
-
8
Múku vmiešame do žĺtkového základu a nakoniec varechou zľahka vmiešame tuhý sneh vyšľahaný z bielkov.
-
9
Plech 25x30 cm vyložíme papierom na pečenie a rovnomerne rozotrieme pripravené cesto. Rúru predhrejeme na 180 stupňov a pečieme 18-20 minút.
-
10
Suroviny na krém.
-
11
V troche mlieka rozmiešame pudingový prášok. Zbytok mlieka s cukrom dáme variť, po zovretí vlejeme rozmiešaný pudingový prášok a uvaríme hustý puding. Po uvarení za horúca prelejeme do sklenenej nádoby, zakryjeme fóliou na potraviny a necháme úplne vychladnúť.
-
12
Vychladnutý puding mixérom prešľaháme a zašľaháme smotanu na šľahanie.
-
13
Medové pláty aj piškótový korpus zrežeme na rovnaký rozmer (u mňa 27x30 cm). Na medový plát nanesieme časť krému, ktorý rovnomerne rozotrieme.
-
14
Položíme piškótový pomarančový korpus, ktorý lyžicou pokvapkáme sirupom.
-
15
Potrieme zvyšným krémom (trocha odložíme na zdobenie), položíme druhý medový plát.
-
16
Zľahka pritlačíme, zaťažíme a zákusok necháme stuhnúť do druhého dňa.
Diskusia k receptu