Medový zákusok
Medový zákusok

Medové rezy

lemonova - fotkalemonova, 6. októbra 2024
Medové rezy
Foto: lemonova

Táto verzia je výsledkom spojenia jedného staršieho receptu z časopisu a mojich jemných úprav. Už sa mi osvedčila, takže ju posúvam ďalej. Rozpočet Zobraziť celý popisTáto verzia je výsledkom spojenia jedného staršieho receptu z časopisu a mojich jemných úprav. Už sa mi osvedčila, takže ju posúvam ďalej. Rozpočet je na štyri pláty, ktoré pečiem na väčšej okrúhlej forme (ja používam formu na pizzu) - dôležité je, aby ste ich mali rovnako veľké (odporúčam preto cesto odvážiť a rozdeliť presne).

120 minút
príprava
7 minút
na 170 °C

Suroviny

Cesto:
500 g preosiata
200 g
200 g (izbovej teploty)
2
2 kopcovité PL
3 ČL (mierne teplé)
1 zarovnaná ČL
1 ČL
Krém:
450 ml
1 bal.
1 PL
250 g
5 PL
podľa chuti
1/2 štamprlíka
Na potretie:
 (ľubovoľný kyslejší alebo slivkový lekvár)
0,5 dl (pravý)
trocha  (horúca)
Na posypanie:
 mleté




Postup

  1. 1

    Cesto: Vyšľahajte maslo s práškovým cukrom, postupne zašľahajte celé vajíčka a med rozpustený v mlieku. Jemne do zmesi zapracujte preosiatu múku so sódou bikarbónou a práškom do pečiva. Vypracované cesto (bude sa trošku lepiť) odložte do chladničky. Zatiaľ si pripravíte puding.

  2. 2

    Puding uvarte podľa návodu, ale bude vám stačiť 450 ml mlieka. Ja som pridala navyše jednu lyžicu Zlatého klasu - krém potom lepšie drží. Do mlieka môžete pridať aj jeden vanilkový cukor (podľa vašej chuti - môže byť menej aj viac). Hneď po odstavení do pudingu vmiešajte polovicu masla (125 g) a dobre spojte. Prikryte potravinovou fóliou a nechajte vychladnúť.

  3. 3

    Odpočinuté cesto vyvaľkajte na štyri tenšie rovnomerné pláty - podstatné je, aby boli približne rovnaké, preto odporúčam cesto navážiť. Ja si pláty vyvaľkám priamo na papieri na pečenie a po nanesení na plech popichám vidličkou. Plát pečte na 170 °C maximálne 7 minút. Mal by mať medovú farbu. Ak zhnedne, budete ho mať suchý. Po vytiahnutí z rúry ho potrite rumom zriedeným s horúcou vodou. Pláty nechajte vychladnúť a zatiaľ dokončite krém.

  4. 4

    Zvyšné maslo na krém vyšľahajte s práškovým cukrom (opäť sa riaďte svojimi chuťovými bunkami - môžete ho dať menej aj viac) a pomaly zašľahajte puding. Úplne nakoniec pridajte trochu rumu - opäť po malých dávkach zašľahajte.

  5. 5

    Krém si rozdeľte na tri časti, dve pôjdu do vnútorných "poschodí" a jeden navrch. Prostredné poschodie natrite džemom. Odporúčam pikantnejší (marhuľa, ríbezle). Ak robíte zákusok deň vopred, nenatierajte vrchnú časť, ale do druhého dňa rezy mierne zaťažte a krémom natrite až v deň podávania. Už stačí iba posypať mletými orechmi a je hotovo. Dobrú chuť :-)

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia