Foto: lemonova
Táto verzia je výsledkom spojenia jedného staršieho receptu z časopisu a mojich jemných úprav. Už sa mi osvedčila, takže ju posúvam ďalej. Rozpočet Zobraziť celý popisTáto verzia je výsledkom spojenia jedného staršieho receptu z časopisu a mojich jemných úprav. Už sa mi osvedčila, takže ju posúvam ďalej. Rozpočet je na štyri pláty, ktoré pečiem na väčšej okrúhlej forme (ja používam formu na pizzu) - dôležité je, aby ste ich mali rovnako veľké (odporúčam preto cesto odvážiť a rozdeliť presne).
príprava
na 170 °C
Suroviny
Cesto: | |
500 g preosiata |
|
200 g |
|
200 g (izbovej teploty) |
|
2 |
|
2 kopcovité PL |
|
3 ČL (mierne teplé) |
|
1 zarovnaná ČL |
|
1 ČL |
|
Krém: | |
450 ml |
|
1 bal. |
|
1 PL |
|
250 g |
|
5 PL |
|
podľa chuti |
|
1/2 štamprlíka |
|
Na potretie: | |
(ľubovoľný kyslejší alebo slivkový lekvár) |
|
0,5 dl (pravý) |
|
trocha (horúca) |
|
Na posypanie: | |
mleté |
|
Postup
-
1
Cesto: Vyšľahajte maslo s práškovým cukrom, postupne zašľahajte celé vajíčka a med rozpustený v mlieku. Jemne do zmesi zapracujte preosiatu múku so sódou bikarbónou a práškom do pečiva. Vypracované cesto (bude sa trošku lepiť) odložte do chladničky. Zatiaľ si pripravíte puding.
- 2
Puding uvarte podľa návodu, ale bude vám stačiť 450 ml mlieka. Ja som pridala navyše jednu lyžicu Zlatého klasu - krém potom lepšie drží. Do mlieka môžete pridať aj jeden vanilkový cukor (podľa vašej chuti - môže byť menej aj viac). Hneď po odstavení do pudingu vmiešajte polovicu masla (125 g) a dobre spojte. Prikryte potravinovou fóliou a nechajte vychladnúť.
- 3
Odpočinuté cesto vyvaľkajte na štyri tenšie rovnomerné pláty - podstatné je, aby boli približne rovnaké, preto odporúčam cesto navážiť. Ja si pláty vyvaľkám priamo na papieri na pečenie a po nanesení na plech popichám vidličkou. Plát pečte na 170 °C maximálne 7 minút. Mal by mať medovú farbu. Ak zhnedne, budete ho mať suchý. Po vytiahnutí z rúry ho potrite rumom zriedeným s horúcou vodou. Pláty nechajte vychladnúť a zatiaľ dokončite krém.
- 4
Zvyšné maslo na krém vyšľahajte s práškovým cukrom (opäť sa riaďte svojimi chuťovými bunkami - môžete ho dať menej aj viac) a pomaly zašľahajte puding. Úplne nakoniec pridajte trochu rumu - opäť po malých dávkach zašľahajte.
- 5
Krém si rozdeľte na tri časti, dve pôjdu do vnútorných "poschodí" a jeden navrch. Prostredné poschodie natrite džemom. Odporúčam pikantnejší (marhuľa, ríbezle). Ak robíte zákusok deň vopred, nenatierajte vrchnú časť, ale do druhého dňa rezy mierne zaťažte a krémom natrite až v deň podávania. Už stačí iba posypať mletými orechmi a je hotovo. Dobrú chuť :-)
Tiež medový zákusok:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu