Medový zákusok

Vianočné medovo-pomarančové rezy (fotorecept)

Autor receptu: izabella929

Medovo-pomarančové rezy s krupicovým krémom.

22
porcií
60 minút
príprava
2x10 a 2x6 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Najprv som si pripravila medové cesto. Do rajnice nad paru som dala práškový cukor, maslo a med a nechala som roztopiť. Keď boli suroviny roztopené, pridala som smotanu, rozmiešala, pridala som vajce, škoricu a všetko zmiešala ale už mimo sporáka. Roztopenú medovú masu som prilievala k preosiatej múke, do ktorej som už pridala prášok do pečiva, sódu a soľ a postupne som zamiešavala k múke.
  2. Cesto som zmiesila a dobre vypracovala
  3. ...a rozvážila na 2 polovice. Z cesta som odobrala kúsok na vykrajovanie srdiečok. Cesto som uložila do chladničky na 1 hodinu.
  4. Pokiaľ cesto odpočívalo, pripravila som si dva piškótové korpusy. Vajcia s cukrom som vymiešala do peny. Múku, prášok do pečiva a sódu som zmiešala a preosiala do základu. Plech 27x37 cm som vystlala papierom na pečenie, cesto som vyliala a zarovnala. Rúru som nechala vyhriať na 180 °C a plát som piekla 10 min. Takto som pripravila aj druhý piškótový korpus.
  5. Medové cesto som vyvaľkala priamo na papieri na pečenie. Hneď ako som upiekla piškótové cestá, vložila do rúry i medové a piekli sa tiež na 180 °C 6 minút. Všetky upečené korpusy som nechala chladiť na mriežke.
  6. Pripravila som si krém. V mlieku som rozmiešala detskú krupicu a uvarila hustú kašu. Nechala som ju ihneď vychladiť v studenej vode. Vychladnutú som vložila po častiach do robota a dobre vyšľahala, aby sa netvorili hrčky. Potom som krupicovú kašu vybrala, vložila som maslo s cukrom, vymiešala a pridávala krupicovú kašu a dobre vyšľahala. Krém som rozdelila na 2 časti a uložila do chladničky stuhnúť.
  7. Na podnos som položila medový plát, natrela som ho horúcim jahodovým lekvárom.
  8. Na lekvár som natrela polovicu krému.
  9. Na krém som položila piškótový korpus a poliala som ho pomarančovým sirupom.
  10. Zahustila som si lekvár. Dala som lekvár v rajnici rozohriať a priliala som vo vode rozmiešaný Zlatý klas a zahustila, takto hustý lekvár som natrela na pomarančový korpus. Treba s ním rýchlo pracovať lebo tuhne.
  11. Na lekvár som položila druhý piškótový korpus, poliala som pomarančovým sirupom, natrela horúcim lekvárom a rozotrela druhú polovicu krému.
  12. Zakryla druhým medovým plátom. Položila koláč do chladničky na 3 hod. Až potom som ho zakryla papierom položila dosku na krájanie a 3 kg múky a nechala v chladničke do druhého dňa.
  13. Druhý deň som pripravila čokoládovú polevu, poliala (a takto to dopadne, keď ihneď neprejdem po poleve hrebeňom... Zazvonila susedka a kým som jej odbehla otvoriť, bola čokoláda stuhnutá a už sa ťahať nedalo) zostala poleva hrbatá, tým pádom som musela túto chybu zakryť šľahačkou.
  14. Krájala som horúcim mokrým nožom na rezy. Prajem vám dobrú chuť.