Foto: kvakac
Hrniec na pomalé varenie sa dá využiť aj na výrobu jednoduchej tlačenky bez chémie.
príprava
na 95 - 100 °C
Suroviny
1 ks veľké |
|
1 ks |
|
1 l |
|
Na 3 litre ovaru: | |
1100 g |
|
500 - 600 g |
|
1 ks |
|
15 ks |
|
5 ks |
|
5 ks |
|
3 - 4 ks |
|
2 ks stredná |
|
8 ks strúčiky |
|
A ešte: | |
|
|
1 KL |
|
Postup
-
1
Vopred si uvaríme ovar zo surovín určených naň. Varíme ho asi 200 minút, alebo tak dlho, aby mäso pekne išlo s kosti dolu.
-
2
Do pomalého hrnca dáme údené aj surové koleno. Do vnútra musia vojsť, či chcú, alebo nie, svadba bola drahá. Ja mám hrniec 5,5 l , tak to píšem naň. Údené koleno bolo veľké, tak som z neho kúsky orezal a vložil tiež do hrnca. Zalial som ovarom preliatym cez sitko a trochu osolil. Ovar nalejeme tak do polovice výšky mäsa. Solíme ozaj opatrne, lebo údené je dosť slané. Hrniec nastavíme na Low a 7 hodín. To je 90 °C - 95 °C. A vôbec sa o to nestaráme, žiadne otváranie. Na zaver pridáme majorán.
-
3
Po 7 hodinách mäso vyberieme a nakrájame na 3 cm kúsky. Dáme do vrecka na tlačenku a zalievame ovarom z hrnca. Konce dobre uzavrieme a tlačenku dáme na rovnú podložku do chladu. Zaťažíme niečím rovným a necháme stuhnúť na 10 - 12 hodín. Ja som to mal v chladnej komore. Potom som to dal do chladničky na ďalších 12 hodín. Istota je guľomet. Teraz cela rodina chodíme do chladničky s nožom odrezávať kolieska, či sa tlačenka nekazí.
Ďakujem, len som nahnevaný na fota, zas mi to blblo nešlo dobré zaostriť. Z tých kolien je ozaj chutná.
Ďakujem. Ja umývam riady a varím jedla, ale koláče a zákusky nie . Rodina ostatné upratuje. Ten hrniec je oválny tak preto to tam vojde.
My dávame - bravčovú hlavu, koleno, jazyk, srdce a bravčové kože. mäso sa uvarí, oberie, nakrája, kože sa pomelú a pridajú k mäsu, vývarom sa to všetko rozriedi a dá do tlačenkového sáčku. Samozrejme ochutí.
Tvoja tlačenka vyzerá úžasne, ale je to vlastne mäso v aspiku, čo by bolo pre mňa pretože ja tlačenku moc neľúbim :-)
Fotky máš pekné, ale ak sa ti na nich niečo nezdá tak to preto lebo si fotil s bleskom.
Ďakujem. Veď aj tvoja tlačenka vyzerá perfektne. Máš pravdu je to skôr mäso v aspiku. Ženy nechcú mať v nej kožu a hlavú už vôbec nie, že pozerá na nich oko z hlavy. Zato pes si až tak lebedi, ten ma mäkké kože rád. Čo už tak musím robiť kompromis. A z fotom asi to tiež tak bude. Musím sa na to zamerať.
Ďakujem, ešte si na to zvyknem a potom čo? Varenie je moja zábava, tak sa hrám.
veď presne preto ja nemám rada tlačenku :-) ale mäso v aspiku milujem, na Veľkú noc spravím podľa teba
Ďakujem. Fotil som večer a s mobilom. Budem už fotiť cez deň, lebo vidím je to na nič večerné fotenie.
Ďakujem za koment.
Budem rád a hlavne aby ti chutilo.
Vďaka za koment. Keď ho už mám, tak sa ho snažím využiť.Celkom sa mi páči v ňom varenie.
Vďaka za koment. Áno ovar sa dá robiť aj pomalom hrnci, len dlhšie to trvá. Ja som potreboval ovar, aby som mohol podliať tie kolena a aby bol čistý. Preliaty cez sitko. A potom nechcel som ho robiť deň vopred, lebo stuhol na huspeninu. Z chvostíkov je výborná huspenina.
Vďaka za koment. To zaleží čo vám chutí. Podla toho to tam dáte. Ja som dal, ale zas som orezal kože z kolien a dal preč. Rodina v nej nechce kože.
Tie kože nešli ďaleko - rozdelil som si ich so psom. Ja s horčicou, chrenom, chlebom a pes samotne bez bez chleba a vrčali sme na seba, kto zjedol viac.