Domáca tlačenka

Marián Filo
šéfkuchár a majiteľ reštaurácie Afrodita v Čereňanoch, 20. februára 2023
Domáca tlačenka
Foto: Shutterstock

Pri príprave tlačenky sa na zabíjačkách využíva z prasiatka to, čo by sa inak nejedlo. Z neatraktívnych surovín vytvoríte pochúťku, ktorá patrí medzi najobľúbenejšie Zobraziť celý popisPri príprave tlačenky sa na zabíjačkách využíva z prasiatka to, čo by sa inak nejedlo. Z neatraktívnych surovín vytvoríte pochúťku, ktorá patrí medzi najobľúbenejšie zabíjačkové špeciality.

6
porcií
15 minút
príprava
240 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks
1 ks
1 ks
1 ks
1 ks




Postup

  1. 1

    Do hrnca dáme variť hlavu, koleno a celé kusy vnútorností. Môžeme pridať viac koží, ktoré zabezpečia dobrú konzistenciu tlačenky. Potom pridáme soľ, korenie, majorán a cesnak podľa chuti.

  2. 2

    Všetko varíme pri nízkej teplote domäkka. Úplne uvarené vytiahneme a pokrájame na väčšie kusy. Všetko premiešame a ešte dochutíme.

  3. 3

    Voľakedy sa tlačenka plnila do brav čového žalúdka, teraz sa „tlačí“ do tlačenkového črievka, resp. obalu. Dobre zviažeme.

  4. 4

    Varíme „tiahnutím“, to znamená pri teplote 80 stupňov asi 30 minút. Hotové vyberieme a necháme vychladnúť.

  5. 5

    Vychladené krájame na plátky a po­dávame s chlebíkom, cibuľou a octom.

Diskusia k receptu

evanaaa
Teplota v stupňoch sa na každom sporáku presne nastaviť nedá, len odhadom, lepšie napísať, že pri miernom plameni, čo je inak jasné.....a taká domáca, aj keď bez zabíjačky, je najlepšia.
evanaaa
Aha, vidíš, @kukulienka71 , to ma nenapadlo. Ale čo vlastne treba merať, vodu, alebo zapichnúť teplomer priamo do tlačenky? Ja som ju raz dávno robila, ale nepotrebovala som teplomer, len odhad času aj teploty a bola dobrá aj tak....veď každý nemá teplomer.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia