Tlačenka

Tlačenka z pomalého hrnca

Autor receptu: kvakac

Hrniec na pomalé varenie sa dá využiť aj na výrobu jednoduchej tlačenky bez chémie.

200 minút
príprava
420 minút
na 95 - 100 °C

Suroviny

Postup

  1. Vopred si uvaríme ovar zo surovín určených naň. Varíme ho asi 200 minút, alebo tak dlho, aby mäso pekne išlo s kosti dolu.
  2. Do pomalého hrnca dáme údené aj surové koleno. Do vnútra musia vojsť, či chcú, alebo nie, svadba bola drahá. Ja mám hrniec 5,5 l , tak to píšem naň. Údené koleno bolo veľké, tak som z neho kúsky orezal a vložil tiež do hrnca. Zalial som ovarom preliatym cez sitko a trochu osolil. Ovar nalejeme tak do polovice výšky mäsa. Solíme ozaj opatrne, lebo údené je dosť slané. Hrniec nastavíme na Low a 7 hodín. To je 90 °C - 95 °C. A vôbec sa o to nestaráme, žiadne otváranie. Na zaver pridáme majorán.
  3. Po 7 hodinách mäso vyberieme a nakrájame na 3 cm kúsky. Dáme do vrecka na tlačenku a zalievame ovarom z hrnca. Konce dobre uzavrieme a tlačenku dáme na rovnú podložku do chladu. Zaťažíme niečím rovným a necháme stuhnúť na 10 - 12 hodín. Ja som to mal v chladnej komore. Potom som to dal do chladničky na ďalších 12 hodín. Istota je guľomet. Teraz cela rodina chodíme do chladničky s nožom odrezávať kolieska, či sa tlačenka nekazí.