Tlačenka z pomalého hrnca

kvakac - fotkakvakac, 17. marca 2019
Tlačenka z pomalého hrnca
Foto: kvakac

Hrniec na pomalé varenie sa dá využiť aj na výrobu jednoduchej tlačenky bez chémie.

200 minút
príprava
420 minút
na 95 - 100 °C

Suroviny

1 ks veľké
1 ks
1 l
Na 3 litre ovaru:
1100 g
500 - 600 g
1 ks
15 ks
5 ks
5 ks
3 - 4 ks
2 ks stredná
8 ks strúčiky
A ešte:
1 KL




Postup

  1. 1

    Vopred si uvaríme ovar zo surovín určených naň. Varíme ho asi 200 minút, alebo tak dlho, aby mäso pekne išlo s kosti dolu.

    Tlačenka z pomalého hrnca - obrázok 1
  2. 2

    Do pomalého hrnca dáme údené aj surové koleno. Do vnútra musia vojsť, či chcú, alebo nie, svadba bola drahá. Ja mám hrniec 5,5 l , tak to píšem naň. Údené koleno bolo veľké, tak som z neho kúsky orezal a vložil tiež do hrnca. Zalial som ovarom preliatym cez sitko a trochu osolil. Ovar nalejeme tak do polovice výšky mäsa. Solíme ozaj opatrne, lebo údené je dosť slané. Hrniec nastavíme na Low a 7 hodín. To je 90 °C - 95 °C. A vôbec sa o to nestaráme, žiadne otváranie. Na zaver pridáme majorán.

    Tlačenka z pomalého hrnca - obrázok 2
  3. 3

    Po 7 hodinách mäso vyberieme a nakrájame na 3 cm kúsky. Dáme do vrecka na tlačenku a zalievame ovarom z hrnca. Konce dobre uzavrieme a tlačenku dáme na rovnú podložku do chladu. Zaťažíme niečím rovným a necháme stuhnúť na 10 - 12 hodín. Ja som to mal v chladnej komore. Potom som to dal do chladničky na ďalších 12 hodín. Istota je guľomet. Teraz cela rodina chodíme do chladničky s nožom odrezávať kolieska, či sa tlačenka nekazí.

    Tlačenka z pomalého hrnca - obrázok 3

Diskusia k receptu

haji
Bych chtěla být muchú, jak nacpeš dvě velké kolena do jedno PH - jsi kouzelník? Asi áno, tlačenka kouzelně vypadá a určitě ještě líp chutná. A ještě jedna faktická: kdo umýva riady? ha? No prostě jsi šikovný a testovací vzorek, spíš vzor, by byl milý! Přeji krásnou neděli! Díky za receptík.
kvakac
@Haji (17.3.2019 13:24)

Ďakujem. Ja umývam riady a varím jedla, ale koláče a zákusky nie . Rodina ostatné upratuje. Ten hrniec je oválny tak preto to tam vojde.
evusik
my sme robili tlačenku asi pred 2 týždňami, už je zjedená :-)
My dávame - bravčovú hlavu, koleno, jazyk, srdce a bravčové kože. mäso sa uvarí, oberie, nakrája, kože sa pomelú a pridajú k mäsu, vývarom sa to všetko rozriedi a dá do tlačenkového sáčku. Samozrejme ochutí.
Tvoja tlačenka vyzerá úžasne, ale je to vlastne mäso v aspiku, čo by bolo pre mňa pretože ja tlačenku moc neľúbim :-)
Fotky máš pekné, ale ak sa ti na nich niečo nezdá tak to preto lebo si fotil s bleskom.



kvakac
@Evusik (17.3.2019 13:49)

Ďakujem. Veď aj tvoja tlačenka vyzerá perfektne. Máš pravdu je to skôr mäso v aspiku. Ženy nechcú mať v nej kožu a hlavú už vôbec nie, že pozerá na nich oko z hlavy. Zato pes si až tak lebedi, ten ma mäkké kože rád. Čo už tak musím robiť kompromis. A z fotom asi to tiež tak bude. Musím sa na to zamerať.
grejsy
Tlačenka ako má byť fajnova. Len chcem napísať, že keď fotíš neviem presne ci foťákom, alebo mobilom, tak fot radšej cez deň, lebo keď to nafotis večer potom je ta fotka sfarbena do cervena. Myslím že si fotil večer je tak?
kvakac
@Grejsy (17.3.2019 15:33)

Ďakujem. Fotil som večer a s mobilom. Budem už fotiť cez deň, lebo vidím je to na nič večerné fotenie.
kimlo
Parádny recept! Vidím že pomalý hrniec má u Teba široké uplatnenie... :-)
kvakac
@Kimlo (18.3.2019 07:28)

Vďaka za koment. Keď ho už mám, tak sa ho snažím využiť.Celkom sa mi páči v ňom varenie.
pcamaro
Je to super, myslím že i ten ovar by sa dal variť v pomalom hrnci, ved je to len "vývar" z bravčoviny a na vývary je PH idealny.
1x kvakac
roxanne
Nikdy som tlacenku nerobila, tak mam jednu otazku. Pouzijes do tlacenky aj maso / srdce / pecienku z procesu pripravy ovaru? Predpokladam, ze ak ano, s kolenami sa uz v pomalom hrnci nevaria. Dik za objasnenie.
1x kvakac
kvakac
@Pcamaro (20.3.2019 09:13)

Vďaka za koment. Áno ovar sa dá robiť aj pomalom hrnci, len dlhšie to trvá. Ja som potreboval ovar, aby som mohol podliať tie kolena a aby bol čistý. Preliaty cez sitko. A potom nechcel som ho robiť deň vopred, lebo stuhol na huspeninu. Z chvostíkov je výborná huspenina.
kvakac
@Roxanne (20.3.2019 10:12)

Vďaka za koment. To zaleží čo vám chutí. Podla toho to tam dáte. Ja som dal, ale zas som orezal kože z kolien a dal preč. Rodina v nej nechce kože.
kvakac
@Roxanne (20.3.2019 10:12)

Tie kože nešli ďaleko - rozdelil som si ich so psom. Ja s horčicou, chrenom, chlebom a pes samotne bez bez chleba a vrčali sme na seba, kto zjedol viac.
kuko95
Tlacenka a jalitka to je moje :D ale nerobím to lebo u nás v povazanoch je mesiar čo robí domáce ..a chodím na tlacenicu aj do Rakoľub čo je za novým mestom nad Váhom tam je malá predajňa potravín s domácimi výrobkami a ich tlačenka stojí 4,50 za kg a je mňam:))tieto mastné veci vraj pomáhajú kolenam a po mojich 2neuspesnych operáciách kolena si ich veru rád doprajem :)))
1x kvakac




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia