Thajská rybacia polievka s čili

Vojtech Artz
šéfkuchár spoločnosti Metro, 8. apríla 2010
Thajská rybacia polievka s čili
Foto: Archív Vojtecha Artza
4
porcie
25 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

100 g
150 g
20 g
1-2 ks
2-3 ks
2 ks
500 ml
500 ml
200 ml
20 ml
120 g
120 g
4 ks
4 ks
50 g
1 strúčik




Postup

  1. 1

    Nadrobno nakrájanú cibuľu, pancieriky kreviet a na kocky nakrájanú červenú papriku orestujeme. Pridáme najemno nasekaný zázvor, nasekané čili, citrónovú trávu – rozrezanú na polovice alebo potlčenú paličkou, soľ a korenie, zalejeme vodou alebo vývarom.

  2. 2

    Uvaríme silný vývar a na záver pridáme kokosové mlieko a smotanu na zjemnenie. Prepasírujeme cez sitko. Ochutíme limetovou šťavou. Kúsky tuniaka, lososa, krevety, mušle a paradajky zbavené jadierok opečieme na rozpálenej panvici s troškou cesnaku, čili, soľou a korením (2 – 3 minúty).

  3. 3

    Vložíme do veľkého taniera a zalejeme horúcim krémom.

    Thajská rybacia polievka s čili - obrázok 3

Diskusia k receptu

retig
Pán Artz uznávam, že patríte k slovenskej kuchárskej špičke. Ale povedzte, koľko hostí si u vás za posledný mesiac objednalo túto dobrotu? A koľko čitateľov Pravdy má v chladničke suroviny potrebné na jej prípravu?
2010
Vyzera to super asi to chuti super len to nie je thajska polievka ,
je to thajska fuzia moderna europska polievka s thajskym vplyvom.
Dovod, hlavna thajska surovina rybacia omacka tam nie je.
Plus smotana ako surovina neexistuje v thajskej kuchynu naco ju davat ked je tam kosove mlieko, ked sa chce chustejsia konzistencia da sa kokosovy krem.
V takejto super variante by sa v thajsku pouzila aj lepsia varianta zazvoru "galangar".Este jedna vec, ked uz vrtam, olivovy olej sa nepouziva v thajsku ,obycajny rastlinny alebo cerveny z palmovych semien .
Najblizsie je asi thajska"Tom Kha Pladuk" ale ta ma tiez rybaciu omacku .




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia