Foto: sracz
Žiaľ tento rcp som jej nikdy nepredstavil a už ani nepredstavím. Tekvicový prívarok doslova zbožňovala. Klasický z Barčianskej u nás doma, som jej posledný Zobraziť celý popisŽiaľ tento rcp som jej nikdy nepredstavil a už ani nepredstavím. Tekvicový prívarok doslova zbožňovala. Klasický z Barčianskej u nás doma, som jej posledný raz navaril koncom novembra 1978. To jej mamka, moja Lady Ann, tekvicu víťazoslávne vytiahnúc z tašky predstavila dcérke: „Pötyike, hosztam a töködet“ = Drobček priniesla som Ti tekvicu! Tök je v Košiciach tekvica ale v „slangu“ chlapmi chválenkárske a ženami žoviálne pomenovanie aj mužskej „ozdoby“. Naša Aňuci by dnes bola oslávila svoju 84!
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
1 200-1 500 g mladá |
|
1 PL |
|
100-120 g nasekaná na jemno |
|
4 PL |
|
4 PL čerstvé studené |
|
2 PL na zápražku |
|
2-3 lístky |
|
podľa chuti čerstvý |
|
1 000 ml čerstvé |
|
250-333 ml hustá kyslá |
|
2-3 PL strúhaný |
|
0,25 ks strúhaný |
|
125 ml |
|
1 ks na šťavu |
|
4 PL |
|
Postup
-
1
na ¼_nky rozkrojenú, jaderníka zbavenú (odložil som do mrazničky, pridám do polievky) a olúpanú tekvicu som postrúhal na veľkých slzičkách, pridal zarovnanú PL soli, premiešal a nechal odstáť! Pozn.: veselá spomienka na moje posledné, už spomínané novembrové lúpanie tekvice v r. 1978. Ako už vošlo do všeobecnej známosti laickej i odbornej verejnosti, „mladosť“ tekvice skúšame zaborením nechta do jej kože. Ak vojde ľahko, ako do hodvábu, je to to „pravé orechové“. Ale ja som lúpal tekvicu z druhej polovice novembra! Teda lúpal!?! Veď tá potvora nebola obalená kožou, ale kaučukom, či bakelitom; a tak som ju „kože“ musel zbaviť pomocou sekáča a kladiva. Potil som sa pri tom dobrú ½ hodinu. Ale za obdivujúce pohľady mojej Mamky, pot a trápenie stáli za to!
-
2
na 2 PL slnečmicového oleja som „na skleneno“ orestoval pokrájanú šalotku, restovanie stopol 2 PL masla
-
3
vložil vyžmýkanú tekvicu, premiešal a krátko podusil
-
4
podlial „deckom“ horúceho mlieka, priložil „adidasku“ bobkového listu (patrilo by sa aj čerstvý kôpor, ktorý ľúbime, ale on neľúbi nás, resp. naše žalúdky), zamiešal a nechal ďalej dusiť
-
5
pokračoval som v príprave bešamelového „dvojkového“ základu; po dve PL slnečnicového oleja, hlm_u a čerstvého masla,
-
6
priebežným miešamím vytvoria voňavú svetlú zápražku „béžovej“ farby,
-
7
varešku som vymenil za kovovú metličku a neustávajúc v miešaní som zápražku nadstavil 900 ml studeného (!!!) mlieka; vznikol horúci „puding“, do ktorého som pridal 250 ml hustej kyslej smotany, 2 kopcovité PL mletého parmigiano-reggiano (ale už mám odskúšaný aj oštiepok /údený i neúdený/ strúhaný na malých slzičkách),
-
8
¼_nku strúhaného muškátového orieška, zamiešal, nechal „zbublať“
-
9
a teraz vložil aj podusenú (ale stále chrumkavú) tekvicu; na záver nadstavil 125 ml šľahačkovej smotany, čerstvou šťavou z jedného citróna (môžete ju nahradiť aj octom, podľa chuti), zamiešal, ochutnal (dosáľať nebolo potrebné, stačila soľ zo „štartu“) a hotovo
-
10
takto by som servíroval mojej Mamke, ktorá práve tento prívarok milovala aj za studena, ako pudding. Keďže Mamka je už dávno v „Nebeskej záhrade“, zjedli sme túto lahôdku na jej pamiatku. Chutila a V E Ľ M I !!! Aňuci zlatá, predobrá, veľmi mi chýbaš, tak aspoň na obláčiky nebeskej lúky, úctivé rúčok pobozkanie, sviečku a sladké spomienky!
-
11
no u pani, s ktorou aj pri našich 7 krížikoch prežívame ďalšiu jar plnú lásky, obdivu a vzájomného porozumenia, mojej „kráľovnej“, by som iba s volským okom neuspel, tak som jej pripravil hovädzie plátky na sušených dubákoch; ale tie už poznáte!
Diskusia k receptu