Tekvicový prívarok pre moju mamku fotorecept

sracz - fotkasracz, 27. apríla 2015
Tekvicový prívarok pre moju mamku (fotorecept)
Foto: sracz

Žiaľ tento rcp som jej nikdy nepredstavil a už ani nepredstavím. Tekvicový prívarok doslova zbožňovala. Klasický z Barčianskej u nás doma, som jej posledný Zobraziť celý popisŽiaľ tento rcp som jej nikdy nepredstavil a už ani nepredstavím. Tekvicový prívarok doslova zbožňovala. Klasický z Barčianskej u nás doma, som jej posledný raz navaril koncom novembra 1978. To jej mamka, moja Lady Ann, tekvicu víťazoslávne vytiahnúc z tašky predstavila dcérke: „Pötyike, hosztam a töködet“ = Drobček priniesla som Ti tekvicu! Tök je v Košiciach tekvica ale v „slangu“ chlapmi chválenkárske a ženami žoviálne pomenovanie aj mužskej „ozdoby“. Naša Aňuci by dnes bola oslávila svoju 84!

4-6
porcie
12-15 minút
príprava
20-25 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 200-1 500 g mladá
1 PL
100-120 g nasekaná na jemno
4 PL
4 PL čerstvé studené
2 PL na zápražku
2-3 lístky
podľa chuti čerstvý
1 000 ml čerstvé
250-333 ml hustá kyslá
2-3 PL strúhaný
0,25 ks strúhaný
125 ml
1 ks na šťavu
4 PL




Postup

  1. 1

    na ¼_nky rozkrojenú, jaderníka zbavenú (odložil som do mrazničky, pridám do polievky) a olúpanú tekvicu som postrúhal na veľkých slzičkách, pridal zarovnanú PL soli, premiešal a nechal odstáť! Pozn.: veselá spomienka na moje posledné, už spomínané novembrové lúpanie tekvice v r. 1978. Ako už vošlo do všeobecnej známosti laickej i odbornej verejnosti, „mladosť“ tekvice skúšame zaborením nechta do jej kože. Ak vojde ľahko, ako do hodvábu, je to to „pravé orechové“. Ale ja som lúpal tekvicu z druhej polovice novembra! Teda lúpal!?! Veď tá potvora nebola obalená kožou, ale kaučukom, či bakelitom; a tak som ju „kože“ musel zbaviť pomocou sekáča a kladiva. Potil som sa pri tom dobrú ½ hodinu. Ale za obdivujúce pohľady mojej Mamky, pot a trápenie stáli za to!

    Tekvicový prívarok pre moju mamku (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    na 2 PL slnečmicového oleja som „na skleneno“ orestoval pokrájanú šalotku, restovanie stopol 2 PL masla

    Tekvicový prívarok pre moju mamku (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    vložil vyžmýkanú tekvicu, premiešal a krátko podusil

    Tekvicový prívarok pre moju mamku (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    podlial „deckom“ horúceho mlieka, priložil „adidasku“ bobkového listu (patrilo by sa aj čerstvý kôpor, ktorý ľúbime, ale on neľúbi nás, resp. naše žalúdky), zamiešal a nechal ďalej dusiť

    Tekvicový prívarok pre moju mamku (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    pokračoval som v príprave bešamelového „dvojkového“ základu; po dve PL slnečnicového oleja, hlm_u a čerstvého masla,

    Tekvicový prívarok pre moju mamku (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    priebežným miešamím vytvoria voňavú svetlú zápražku „béžovej“ farby,

    Tekvicový prívarok pre moju mamku (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    varešku som vymenil za kovovú metličku a neustávajúc v miešaní som zápražku nadstavil 900 ml studeného (!!!) mlieka; vznikol horúci „puding“, do ktorého som pridal 250 ml hustej kyslej smotany, 2 kopcovité PL mletého parmigiano-reggiano (ale už mám odskúšaný aj oštiepok /údený i neúdený/ strúhaný na malých slzičkách),

    Tekvicový prívarok pre moju mamku (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ¼_nku strúhaného muškátového orieška, zamiešal, nechal „zbublať“

    Tekvicový prívarok pre moju mamku (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    a teraz vložil aj podusenú (ale stále chrumkavú) tekvicu; na záver nadstavil 125 ml šľahačkovej smotany, čerstvou šťavou z jedného citróna (môžete ju nahradiť aj octom, podľa chuti), zamiešal, ochutnal (dosáľať nebolo potrebné, stačila soľ zo „štartu“) a hotovo

    Tekvicový prívarok pre moju mamku (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    takto by som servíroval mojej Mamke, ktorá práve tento prívarok milovala aj za studena, ako pudding. Keďže Mamka je už dávno v „Nebeskej záhrade“, zjedli sme túto lahôdku na jej pamiatku. Chutila a V E Ľ M I !!! Aňuci zlatá, predobrá, veľmi mi chýbaš, tak aspoň na obláčiky nebeskej lúky, úctivé rúčok pobozkanie, sviečku a sladké spomienky!

    Tekvicový prívarok pre moju mamku (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    no u pani, s ktorou aj pri našich 7 krížikoch prežívame ďalšiu jar plnú lásky, obdivu a vzájomného porozumenia, mojej „kráľovnej“, by som iba s volským okom neuspel, tak som jej pripravil hovädzie plátky na sušených dubákoch; ale tie už poznáte!

    Tekvicový prívarok pre moju mamku (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

tiginko
tomuto hovorím recept okorenený človečinou, kiež by naše deti po rokoch takto spomínali na nás.... tekvicový prívarok milujem, ale nepoznám so syrom a muškátovým orechom. Veľmi zaujímavý spôsob prípravy. Nabudúce keď ho budem robiť, skúsim podľa teba @sracz
jozka2
Priprava tekvicoveho privarku v tvojom podani sa lisi od normalnej pripravy,ale musela to byt dobrota,chutovo vyvazena,zeby sa za to nemusel hanbit ani professional.Ja si to dam s tym koprom a kuskom maska k tomu,hoci aj trosicku z toho druheho taniera.*****
frezia68
Ani ma tak nezaujal recept,hoci syr a muškát nepoužívam a kôpor musí byť,lebo ak nie čerstvý,vždy mám v mrazničke.Ale Tvoja úprimná výpoveď vôkol receptu a nostalgia,ktorou si aj mňa preniesol do spomienok.......@tiginko to vystihla"okorenený človečinou" a to je charakteristické pre Tvoje recepty,dávam ***** a ukladám,lebo vyskúšam vylepšený prívarok so syrom :-)
1x ilusa
pusta1
Milý@sracz - ferikém drágám, len čo som uvidela nádherný vzácny servis, hned som vedela, že bude nasledovať další úžasný recept v tvojom citlivom kvetnom prejave, krásne si všetko popísal a vzbudil aj moje milé spomienky, za čo ti patrí moje podakovanie zo srdca a *****
ilusa
mily@sracz pridal si pekny recept,vlastne z obycajnej tekvice si urobil priam umelecke dielo a este musim dodat,ze nikdy som nepustila slzu nad receptom,teraz ano
pacik
Jednu potvoru, obalenú "oceľovým plechom" ešte vlastním z minuloročnej jesene a nakoľko je ešte zdravá, chystám sa prívarok variť zajtra. A prinútim aj susedu, s ktorou sa o ňu podelím, lebo je dosť veľká aj pre dve rodiny. Vyskúšam podľa teba so syrom, lebo tak ma nenapadlo nikdy variť a spomeniem si aj na moju mamu, ktorú som tento prívarok naučila mať rada ja :-)
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Pekný recept, pre môjho manžela, ja sa s tekvicou nekámoším :-), ja by som si dala to masko.
izabella929
@sracz , veľmi skvelá kombinácia,,,mne tiež lepšie chutí s perkeltom, alebo s hovädzím plátkom ako si to urobil ty.-)
manya
tekvíc sme nasadili neúrekom, takže isto tento recept vyskúšam;
jozka2
Sracz,skoda,ze som nenadabila vcera na tvoj recept,lebo som robila tekvicu a mne sa skoro neuslo.chcem si ju pripravit zajtra nech sa najem aj ja.Citam tu,ze tekvicu posolis a stavu vytlacis.Ma to nejaky hlbsi vyznam?Nikdy sme nevytlacali,ja ju oprazim-udusim na prudsom ohni a castejsie miesam,ked zacne sklovatiet zakryjem na chvilu aby rovnomerne zosklovatela a uz pridavam ostatne.Prepac,ze ti spamujem recept,ale chcela som vediet ci to vydusenie stavy ma vplyv na chut.
rulik
Narobil si mi chute, sviatky, nesviatky, zajtra sú ešte obchody otvorené, idem si kúpiť tekvicu a uvarím si,dík za pripomenutie




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia