Tekvicové rizoto
Tekvicové rizoto

Tekvicové rizoto

Fero Sedlák a Janík Lenhart
Šuhajíci pri panvici, 9. februára 2021
Tekvicové rizoto
Foto: Archív Šuhajíci pri panvici
60 minút
príprava

Suroviny

500 g
400 g
200 ml
70 g
120 g
100 g
1 l
2 strúčiky

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Tekvicu umyjeme, zbavíme jadierok, nakrájame na menšie kusy. Osolíme, okoreníme, pokvapkáme olivovým olejom. Dáme na plech s papierom na pečenie. Na plech prihodíme tymian a pár lístkov šalvie. Pečieme pri 180 stupňoch asi 40 minút. Po upečení rozmixujeme na hladké pyré, dochutíme muškátovým orechom. Ak je tekvica pri mixovaní príliš hustá, prilejeme trocha vývaru.

  2. 2

    Na olivovom oleji orestujeme na jemno nakrájanú šalotku, vetvičku tymianu a 2 strúčiky cesnaku, ktorý sme jemne roztlačili dlaňou. Pridáme ryžu, orestujeme, podlejeme vínom. Celý čas miešame a pomaličky prilievame vriaci vývar. Keď je ryža al dente, pridáme tekvicové pyré, premiešame a dáme mimo zdroja tepla. Dochutíme maslom, strúhaným parmezánom a čerstvo namletým korením. Rizoto musí mať krémovú konzistenciu.

  3. 3

    Na naservírované rizoto uložíme na tenulinké plátky nakrájané šampiňóny, posolíme, posypeme parmezánom a pokvapkáme zeleným olejom.

Diskusia k receptu