Tekvicové rizoto

Tekvicové rizoto

Autor receptu: redakcia

60 minút
príprava

Postup

  1. Tekvicu umyjeme, zbavíme jadierok, nakrájame na menšie kusy. Osolíme, okoreníme, pokvapkáme olivovým olejom. Dáme na plech s papierom na pečenie. Na plech prihodíme tymian a pár lístkov šalvie. Pečieme pri 180 stupňoch asi 40 minút. Po upečení rozmixujeme na hladké pyré, dochutíme muškátovým orechom. Ak je tekvica pri mixovaní príliš hustá, prilejeme trocha vývaru.
  2. Na olivovom oleji orestujeme na jemno nakrájanú šalotku, vetvičku tymianu a 2 strúčiky cesnaku, ktorý sme jemne roztlačili dlaňou. Pridáme ryžu, orestujeme, podlejeme vínom. Celý čas miešame a pomaličky prilievame vriaci vývar. Keď je ryža al dente, pridáme tekvicové pyré, premiešame a dáme mimo zdroja tepla. Dochutíme maslom, strúhaným parmezánom a čerstvo namletým korením. Rizoto musí mať krémovú konzistenciu.
  3. Na naservírované rizoto uložíme na tenulinké plátky nakrájané šampiňóny, posolíme, posypeme parmezánom a pokvapkáme zeleným olejom.