Talianske paradajky s mozzarellou, bazalkovým sorbetom a parmezánovým chlebom fotorecept
Foto: skolavareniapolus
Recept od Martina Záhumenského
porcií
Suroviny
Na talianske paradajky: | |
2 kg rôzne druhy |
|
6 lístkov čerstvá |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Na bazalkový sorbet: | |
50 g čerstvá |
|
100 g |
|
100 g dužinové segmenty bez šupky |
|
250 g mrazený |
|
60 g |
|
1 ks |
|
Na parmezánový chlieb: | |
210 g |
|
5 g |
|
100 g + na posypanie |
|
25 g |
|
5 g |
|
90 g |
|
5 g |
|
Okrem toho: | |
1 - 1,5 kg (straccitella) |
|
zmes |
|
|
|
|
|
|
|
|
Postup
-
1
Talianske paradajky: Paradajky umyjeme a pokrájame - malé (cherry paradajky) na polovice, väčšie odrody na približne rovnaké kúsky. Dáme do misy, primiešame podrvené a pokrájané bazalkové listy, ochutíme olivovým olejom, balzamikovým octom, soľou a korením.
-
2
Bazalkový sorbet: Najprv z citrónov vyrežeme citrónové segmenty a to tak, že z citrónov nožom odstránime šupku (aj bielu časť) a potom z mesiačikov vykrojíme iba čistú šťavnatú dužinu bez vnútorných šupiek (blaniek). Potom v mixéri rozmixujeme cukor na prášok, pridáme bazalku, citrónové segmenty, bielok, mlieko a pokrájaný mrazený biely jogurt (pokiaľ nemáme príliš výkonný mixér, použijeme poriadne vychladený jogurt). Všetko spolu rozmixujeme do krémovej konzistencie, bazalkový krém nalejeme do hlbšej nádoby a dáme do mrazničky.
-
3
Parmezánový chlieb: Sušené droždie rozmiešame v ocukrenej vlažnej vode a zmiešame so všetkými ostatnými ingredienciami. Vypracujeme cesto, ktoré zabalíme do fólie a necháme minimálne hodinu oddýchnuť. Z vykysnutého cesta rozvaľkáme niekoľko plátov (podľa veľkosti plechov), posypeme ich strúhaným parmezánom, ktorý zavaľkáme do cesta. Pláty vyvaľkáme čo najtenšie a preložíme ich na plechy vyložené papierom na pečenie. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C dozlatista. Tesne pred dopečením ešte posypeme zvyšným strúhaným parmezánom.
-
4
Mozzarellu natrháme na menšie kúsky a ochutíme extra panenským olivovým olejom, korením a soľou. Rozdelíme na taniere, pridáme ochutené paradajky, za lyžicu bazalkového sorbetu, dozdobíme šalátovými lístkami, jedlými kvetmi a podávame s chrumkavým parmezánovým chlebom pokvapkaným olivovým olejom.
Diskusia k receptu