Hovädzia sviečkovica
Sviečkovica Wellington
Autor receptu: redakcia
Postup- Sviečkovicu dobre osolíme a okoreníme
s čerstvo zomletým čiernym korením. Na veľkej
panvici rozpálime maslo a mäso v ňom sprudka
opekáme a obraciame, kým sa nezatiahne po
celom povrchu. Nezabudneme pomocou kuchynských klieští opiecť aj vrch a spodok rolky. Sviečkovicu vyberieme na tanier či dosku a pomocou
kuchynského štetca ju potrieme horčicou.
- Šampiňónová zmes: Vo výpeku na panvici rozpustíme maslo, pridáme olej a speníme nasekanú cibuľu, cesnak
a nasekaný rozmarín a worcester. Posolíme. Šampiňóny
pokrájame na väčšie kúsky a pridáme ich do panvice. Dusíme ich, kým nestratia vodu a nezmäknú
– 10 až 12 minút. Zmes potom posekáme na doske na
maličké kúsky a premiešame so strúhankou.
- Rúru rozohrejeme na 200 °C. Lístkové cesto rozvaľkáme na obdĺžnik, alebo použijeme už vyvaľkané, a v strede potrieme šampiňónovou zmesou, tak aby zostal z každej strany
asi 2 cm široký lem čistého cesta.
- Sviečkovicu uložíme na jeden z okrajov rozotretej šampiňónovej zmesi a lemy cesta potrieme rozšľahaným
vajíčkom. Zrolujeme a z bokov uzavrieme pritlačením hornej a dolnej časti cesta. Uzáverové časti cesta pritlačíme vidličkou a roládu opatrne premiestnime na plech či pekáč
vystlaný papierom na pečenie. Pred pečením ju dobre potrieme rozšľahaným vajíčkom.
Pečieme v spodnej časti rúry zhruba 30–40 minút (200 °C).
- Zemiaky predvaríme 10–15 minút, dopečieme
spolu s mäsom posledných 20 minút. Špenát umyjeme,
orestujeme na masle dochutíme soľou a korením. Tekvicu nakrájame na mesiačiky, osolíme, okoreníme a pečieme na 160 °C
40 minút. Časť rozmixujeme na pyré a časť použijeme na dekoráciu.
|