Hovädzia sviečkovica

Sviečkovica Wellington

Autor receptu: redakcia

4
porcie

Suroviny

Postup

  1. Sviečkovicu dobre osolíme a okoreníme s čerstvo zomletým čiernym korením. Na veľkej panvici rozpálime maslo a mäso v ňom sprudka opekáme a obraciame, kým sa nezatiahne po celom povrchu. Nezabudneme pomocou kuchynských klieští opiecť aj vrch a spodok rolky. Sviečkovicu vyberieme na tanier či dosku a pomocou kuchynského štetca ju potrieme horčicou.
  2. Šampiňónová zmes: Vo výpeku na panvici rozpustíme maslo, pridáme olej a speníme nasekanú cibuľu, cesnak a nasekaný rozmarín a worcester. Posolíme. Šampiňóny pokrájame na väčšie kúsky a pridáme ich do panvice. Dusíme ich, kým nestratia vodu a nezmäknú – 10 až 12 minút. Zmes potom posekáme na doske na maličké kúsky a premiešame so strúhankou.
  3. Rúru rozohrejeme na 200 °C. Lístkové cesto rozvaľkáme na obdĺžnik, alebo použijeme už vyvaľkané, a v strede potrieme šampiňónovou zmesou, tak aby zostal z každej strany asi 2 cm široký lem čistého cesta.
  4. Sviečkovicu uložíme na jeden z okrajov rozotretej šampiňónovej zmesi a lemy cesta potrieme rozšľahaným vajíčkom. Zrolujeme a z bokov uzavrieme pritlačením hornej a dolnej časti cesta. Uzáverové časti cesta pritlačíme vidličkou a roládu opatrne premiestnime na plech či pekáč vystlaný papierom na pečenie. Pred pečením ju dobre potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme v spodnej časti rúry zhruba 30–40 minút (200 °C).
  5. Zemiaky predvaríme 10–15 minút, dopečieme spolu s mäsom posledných 20 minút. Špenát umyjeme, orestujeme na masle dochutíme soľou a korením. Tekvicu nakrájame na mesiačiky, osolíme, okoreníme a pečieme na 160 °C 40 minút. Časť rozmixujeme na pyré a časť použijeme na dekoráciu.