Sviečková na smotane
Foto: martin2002
Môj obľúbený recept, ktorý podávam s domácou knedľou. Tento recept je skúšaný pomaly už aj 15 krát.
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
1 kg (alebo sviečková) |
|
3 ks |
|
5 ks |
|
5 ks |
|
2 ks |
|
6 ks |
|
4 ks |
|
1 menší ks |
|
1 ks |
|
250 g |
|
2 - 3 PL |
|
4 dcl |
|
1 - 2 PL (práškový) |
|
podľa potreby |
|
1,5 dcl |
|
10 dkg |
|
2 PL |
|
1 plátok |
|
Postup
-
1
Naprv si mäso umyjeme v celku. Na oleji ho sprudka opražíme, aby sa zatiahlo, potom ho vyberieme, pridáme nakrájanú slaninku a cibuľu. Spolu opražíme do sklovita.
- 2
Na opražený základ pridáme koreňovú zeleninu /t.j. zeler, mrkva, petržlen/, ktorú sme deň predtým /večer/ ošúpali a nakrájali na kocky a dali sme ju do misky spolu so surovým hov. mäsom a koreninami. Pretože cez tých 12 hod., prejdú lepšie chute a celá sviečková je oveľa lepšia. Opražíme zeleninu, pridáme koreniny, mäsko a zalejeme vodou, v ktorej to celé odstálo. Osolíme.
- 3
Treba to zaliať tak, aby bolo mäso úplne vo vode. Takto varíme 3,5 - 4hod. na miernom ohni.
- 4
Keď je už mäsko mäkké, vyberieme ho a pokrájame na plátky, šťavu zo zeleniny odlejeme do inej misky a zeleninu zmixujeme. Podľa potreby pridáme šťavu, privedieme do varu, zahustíme múkou rozmiešanou v mlieku, pridáme kyslú smotanu a osolíme podľa chuti. Pridáme cit. šťavu alebo ocot, cukor, horčicu a na zjemnenie kúsok masla.
- 5
Omáčku necháme zovrieť a vypneme. Podávame s plátkami hov. mäska a knedľou - taktiež domácou. Rcp na domácu knedľu nájdete v mojom zozname receptov. Prajem Vám dobrú chuť.:D
Tiež na smotane:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Dakujem za radu:D
tak to my varime a nasi hotia to miluju a jedia jak to by bol zdroj zivota a mladosti
(ja to viem lebo nikdy v hrnci nie ani kvapka ked sme najedeny)