Sviečková na smotane
Sviečková na smotane
Autor receptu: martin2002
Môj obľúbený recept, ktorý podávam s domácou knedľou. Tento recept je skúšaný pomaly už aj 15 krát.
8-10 porcií |
45 minút príprava |
200 minút tepelná úprava |
Postup
- Naprv si mäso umyjeme v celku. Na oleji ho sprudka opražíme, aby sa zatiahlo, potom ho vyberieme, pridáme nakrájanú slaninku a cibuľu. Spolu opražíme do sklovita.
- Na opražený základ pridáme koreňovú zeleninu /t.j. zeler, mrkva, petržlen/, ktorú sme deň predtým /večer/ ošúpali a nakrájali na kocky a dali sme ju do misky spolu so surovým hov. mäsom a koreninami. Pretože cez tých 12 hod., prejdú lepšie chute a celá sviečková je oveľa lepšia. Opražíme zeleninu, pridáme koreniny, mäsko a zalejeme vodou, v ktorej to celé odstálo. Osolíme.
- Treba to zaliať tak, aby bolo mäso úplne vo vode. Takto varíme 3,5 - 4hod. na miernom ohni.
- Keď je už mäsko mäkké, vyberieme ho a pokrájame na plátky, šťavu zo zeleniny odlejeme do inej misky a zeleninu zmixujeme. Podľa potreby pridáme šťavu, privedieme do varu, zahustíme múkou rozmiešanou v mlieku, pridáme kyslú smotanu a osolíme podľa chuti. Pridáme cit. šťavu alebo ocot, cukor, horčicu a na zjemnenie kúsok masla.
- Omáčku necháme zovrieť a vypneme. Podávame s plátkami hov. mäska a knedľou - taktiež domácou. Rcp na domácu knedľu nájdete v mojom zozname receptov. Prajem Vám dobrú chuť.:D