Mäsové guľky
Mäsové guľky

Švédske mäsové guľôčky so smotanovou omáčkou a zemiakovou kašou fotorecept

thestrigy - fotkathestrigy, 12. februára 2024
Švédske mäsové guľôčky so smotanovou omáčkou a zemiakovou kašou (fotorecept)
Foto: thestrigy

Mäsové guľky sú ideálnou voľbou, ak vám v chladničke leží mleté mäso a už vás nebavia recepty à la chilli con carne alebo plnená Zobraziť celý popisMäsové guľky sú ideálnou voľbou, ak vám v chladničke leží mleté mäso a už vás nebavia recepty à la chilli con carne alebo plnená paprika či fašírky. Ak už naozaj neviete, čo by ste z neho spravili, skúste obľúbený švédsky recept. Guľky v kombinácii s lahodnou krémovou omáčkou à la Ikea Huvudroll potešia nejdeného fajnšmekra. Poďme na to :)

3
porcie
90 minút
príprava

Suroviny

Mäsové guľky:
500 g mleté
30 g
30 ml
2 PL
1 ČL
1 ks
podľa chuti
podľa chuti
podľa potreby
Omáčka:
400 ml (alebo bujón)
300 ML
2 PL
podľa potreby
Zemiaková kaša:
800 g
100 ml
40 g




Postup

  1. 1

    Na začiatok si prichystáme dve misky. V jednej si pripravíme zmes, do ktorej neskôr vmiešame mäsko. Druhá miska poslúži na premiešanie mäsa s koreninami. Do jednej misky postupne pridávame strúhanku, mlieko, horčicu, smotanu, vajce a čierne korenie so soľou. Pozor, korenín nepridávame veľa, pretože rovnaké koreniny pôjdu aj do mäsa. Zmes dôkladne premiešame, aby v nej neboli hrudky. Necháme chvíľu postáť. V druhej miske zmiešame mleté hovädzie mäso s mletým čiernym korením (1PL) a soľou (1PL).

    Švédske mäsové guľôčky so smotanovou omáčkou a zemiakovou kašou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Následne mäso premiešame s pripravenou zmesou. Ak chcete mať istotu, že celá zmes je dostatočne okorenená, odporúčam vymodelovať maličkú guľôčku a tú si pripraviť na panvici. Ak bude potrebné viac dokoreniť, môžete pridať koreniny do zmesi.

    Švédske mäsové guľôčky so smotanovou omáčkou a zemiakovou kašou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ak sme s pripravenou zmesou spokojní, vymodelujeme malé guľôčky, ktoré poukladáme na plech/tanier a guľky odložíme na 30 minút do chladničky. Keď sa chladom spevnia, budú pripravené na opekanie.

    Švédske mäsové guľôčky so smotanovou omáčkou a zemiakovou kašou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Kým guľky odpočívajú, pripravíme si omáčku. Do menšieho hrnca nalejeme vývar spolu so smotanou a privedieme k varu. Potom varíme na miernom ohni a omáčku redukujeme. Omáčku varíme cca 30 minút (podľa konzistencie). Ku koncu do omáčky pridáme brusnicový džem a prípadne osolíme.

    Švédske mäsové guľôčky so smotanovou omáčkou a zemiakovou kašou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Kým sa omáčka zredukuje do požadovaného skupenstva, môžeme zatiaľ pripraviť guľky. Guľky položíme na rozohriatu panvicu s olejom. Guľky otáčame na panvici tak, aby sa pripiekli z každej strany. Takto guľky otáčame cca 15 minút na miernom plameni. To, či sú guľky hotové, môžeme overiť napríklad tak, že si jednu z guľkz vytiahneme na doštičku a tam ju prerežeme - skontrolujeme farbu a šťavnatosť mäsa. Keď sú guľky hotové, položíme ich na rozostreté kuchynské obrúsky, aby sme ich zbavili prebytočnej masti.

    Švédske mäsové guľôčky so smotanovou omáčkou a zemiakovou kašou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na prípravu zemiakovej kaše uvaríme zemiaky v osolenej vode, ktoré následne scedíme. K zemiakom prilejeme mlieko a pridáme kus masla. Všetko spolu vymixujeme ponorným mixérom.

Diskusia k receptu

kuko95
Nikdy som to nejedol ale vyzerá to výborne ..inak s tými fasirkami si ma rozosmial lebo ja by som fašírku mohol jesť mesiac v kuse a bol by som spokojný 😁