Šťavnatý mäsový bochník s čerstvými hubami fotorecept

sracz - fotkasracz, 1. augusta 2019 1:42
Ďalšie recepty »
Šťavnatý mäsový bochník s čerstvými hubami (fotorecept)Foto: sracz

Mám nadovšetko rád potulky po lesoch, horách, lúkach a stráňach Slovenska, vždy, hlavne však počas hubárskej sezóny. Ak nájdem hojnosť húb, čo v okolí mojich rodných Košíc bývavalo často, zaplesá aj moje srdce „gazdiniaka“. Dáte mi zaiste za pravdu, že s hubami v kuchyni sa dajú vytvárať gurmánske špeciality od výmyslu sveta. Tunajšie podmienky sú na huby, ako ich poznám z domova, doslova macošské. Ale chuť a hlad, super radcovia, zavelili, tak som „sekanú s hubami” upiekol opäť so šampiňónmi.

10-12
porcií
35 min
príprava
85 min
na 180/205 °C

Suroviny

2-3 ks staršie
240-250 ml
240-250 ml
240-250 g mleté
240-250 g mletý
240-250 g čerstvé
podľa potreby
2-3 PL (alebo 60-70 g škvarenej masti)
1,5-2 ks
1,5-2 ks čerstvá
2-3 ks
105 g (alebo oštiepok)
45 g (alebo iný tvrdší syr)
2-3 strúčiky
2-3 ks
1,5-2 KL
1 KL
1 KL
Varecha.sk na Instagrame: Followuj @varechask

Postup prípravy

  1. 1

    Dve obschnuté žemle som pokrájal na 3-4 cm kocky, ktoré som zalial emulziou zo sladkého mlieka a šľahačkovej smotany.

    Šťavnatý mäsový bochník s čerstvými hubami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cibuľu som postrúhal na veľkých „slzičkách” a orestoval 2-3 PL oleja (kto radšej, použije zopár PL masti), nechal vychladnúť a venoval sa príprave ďalších „vstupov”.

    Šťavnatý mäsový bochník s čerstvými hubami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Potom som huby (v mojom prípade crimini, ale ak máte na návšteve lesa „aspoň kuščik ščesca”, rozhodne použite zmesku čerstvých, podľa toho, na čo ste naďabili) pokrájané na väčšie kúsky vložil k vychladnutej cibuli a podusil vo vlastnej šťave; a podľa potreby podlial vývarom.

    Šťavnatý mäsový bochník s čerstvými hubami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    V pomocnom „weidlingu” som zoskupil obe pomleté mäsá, pokrájanú hrubostennú zelenú papriku a stonky zeleru, dve celé vajíčka, 2 KL soli a po mokka lyžičke mletej rasce a čerstvo mletého korenia štyroch farieb,

    Šťavnatý mäsový bochník s čerstvými hubami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Potom nasledovali podusené odpočinuté huby s pretlačenými strúčikmi cesnaku,

    Šťavnatý mäsový bochník s čerstvými hubami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    kocky namočenej a ľahko „vyžmýkanej” žemle, postrúhaná údená parenica a strúhaný parmezán. Všetko som ľahko, s citom, zmiešal a

    Šťavnatý mäsový bochník s čerstvými hubami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    preložil do vymasteného pekáča, mokrými rukami sformoval bochník a

    Šťavnatý mäsový bochník s čerstvými hubami (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    piekol 69´ na 180 ºC (350 ºF) a dopiekol 15´ na 205 ºC (400 ºF). Po upečení som bochník preložil na kuchynskú tácňu a nechal dobrú ¼ hodinku „vydýchať”. Kto chce a má chuť, môže z výpeku pozbierať vyzrážaný tuk, potom v ňom rozšľahať šľahačkovú smotanu a mäsový vývar s „rozhabarkovaným” kukuričným škrobom (Maizenou), nechá prejsť varom a tak získa chutnú omáčku, či zálievku.

    Šťavnatý mäsový bochník s čerstvými hubami (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Takýto mäsový bochník chutí za tepla na „všelijako”, mali sme ho aj so zemiakmi na kyslo i s kelovým prívarkom a zemiakovým „pyré”, mne však najviac chutí na studeno, bez ničoho a keď, tak s horčicou, chrenom, sladkokyslou uhorkou, či okrou!

    Šťavnatý mäsový bochník s čerstvými hubami (fotorecept) - obrázok 9
Recept je zaradený do tagov:




TOPlist