Šošovicový aperitív s citrónovým konfitom

Marek Švaro
šéfkuchár hotela Alexander v Bardejovských Kúpeľoch, 27. apríla 2016
Šošovicový aperitív s citrónovým konfitom
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
4
porcie
5 minút
príprava
120 minút
na 160 °C

Suroviny

180 g
150 ml
150 ml
200 ml
80 g
150 ml
10 g
štipka
štipka
 (na ozdobu)
80 g
100 g
20 g
150 ml
10 g (na zahustenie)




Postup

  1. 1

    Červenú šošovicu nepreplachujeme. Na oleji urestujeme najemno nakrájanú šalotku. Pridáme šošovicu, krátko urestujeme, aby to chytilo peknú farbu, pridáme karí, kurkumu a ešte raz krátko restujeme – dávame pozor, aby šošovica nesčernela.

  2. 2

    Šošovicu zalejeme bielym vínom a vodou a necháme variť 15 minút. Nakoniec pridáme mlieko a smotanu, necháme zovrieť a po zovretí rozmixujeme ponorným mixérom. Dochutíme soľou.

  3. 3

    Citrónový konfit: Rúru predhrejeme na 180 °C. Citróny umyjeme a osušíme. Ošúpeme a povyberáme kôstky. Pracujeme len s dužinou, ktorú nakrájame na malé kúsky, zmiešame so šťavou, s vínom a kryštálovým cukrom. Pečieme asi dve hodiny pri 160 °C. Vyberieme a ak je konfit ešte riedky, zahustíme ho škrobom a zapečieme. Konfit podávame na úlomku lístkového cesta. Lístkové cesto rozvaľkáme na 2 mm hrubý plát, nožom vykrajujeme trojuholníky, ktoré preložíme na plech a upečieme doružova vo vyhriatej rúre pri 180 °C.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia