Soppa tal-Armla
Soppa tal-Armla

Soppa tal-Armla - národné jedlo Malty videorecept

slobodaasolidarita - fotkaSloboda a Solidarita, 1. mája 2019. Komerčný recept.

Varí sa z ľahko dostupných a lacných surovín, ktoré si môžu dovoliť aj „samoživiteľky“. Názov teda nie je dôsledkom, ale príčinou. Varí sa od Zobraziť celý popisVarí sa z ľahko dostupných a lacných surovín, ktoré si môžu dovoliť aj „samoživiteľky“. Názov teda nie je dôsledkom, ale príčinou. Varí sa od nepamäti podľa tradovaných rodinných receptov, zvyčajne pred domom na sporáku, odkiaľ rozváňa do širokého okolia.

Suroviny

4 strúčiky
1 ks veľká
2 ks
1 ks
1 šálka
2 ks
1/2 hlavičky
2 ks
2 PL
 (alebo ricotta)




Postup

  1. 1

    Fazuľu namočíme cez noc pred varením.

  2. 2

    Cesnak a pokrájanú cibuľu opražíme na masle a oleji, pridáme pokrájanú mrkvu, kaleráb, zeler a orestujeme. Primiešame pretlak.

  3. 3

    Zmes zalejeme vývarom a pridáme namočenú fazuľu. Spolu varíme polhodinku, pridáme očistené pokrájané zemiaky a varíme ďalších 45 minút.

  4. 4

    Osolíme, okoreníme. Premiešame, necháme zovrieť a bublať 15 - 20 minút, kým bude zelenina mäkká. Hrášok a karfiol pridáme ako posledný, aby sa nerozvarili.

  5. 5

    Ricottu dáme piecť do vyhriatej rúry na asi 15 minút. Použijeme papier na pečenie, aby sa neprilepila.

  6. 6

    Hotovú polievku potom posypeme rozmrvenou upečenou ricottou.

  7. 7

    Tip majstra Ihnačáka: Ak chcete vybrať ricottu z vaničky nepoškodenú, otočte ju hore dnom a nožom dno prepichnite tak, aby sa dovnútra dostal vzduch. Syr vypadne sám a celý. Ricottu pred pečením ochuťte a posypte čerstvým tymiánom.

Diskusia k receptu

farbuska
Tá anotácia k receptu je trochu rozpačitá. Navyše sa odvoláva na názov, ktorému asi mnohí nerozumejú.
Je to: Vdovská polievka, resp. Polievka vdov.
zolik
@Farbuska (1.5.2019 19:03)
Tiez som sa nad tym prekladom pozastavila, ale nechcela som komentovat. Aj ked aj vdovy su/mozu byt samozivitelky, podla toho, v akom veku ovdoveju.
Dakujem.

kucharka
Tak trochu nechápem, čo je na tom názve divné.... Veď aj slovenské jedlá majú názvy ako Diabolská pochúťka, Čertovo rebro, Jánošíkov vrkoč...
Polievka sa tak vraj tak nevolá preto, lebo to ženy varili mužom keď chceli aby ovdoveli... :-))))
Je to Polievka vdovy, lebo aj vdovy, ktoré nemali toho veľa a boli chudobné, si mohli túto polievku dovoliť. Bola zo surovín, ktoré mali väčšinou všetci na záhrade.
Pekný večer.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia