Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
Rok 2024 priniesol aj v kuchyniach cukrárov veľa zaujímavého a rok 2025 určite nebude iný. O tom, čo ju potešilo či zaujalo za ostatných 12 mesiacov a čo chystá v roku 2025, sme sa rozprávali s cukrárkou Jozefínou Zaukolcovou, ktorá je známa najmä ako porotkyňa cukrárskej šou Pečie celé Slovensko, ale je aj pedagogička a predsedníčka Klubu cukrárov pri Slovenskom zväze kuchárov a cukrárov, teda vlastne „šéfka“ slovenských cukrárov.
Čo vás v roku 2024 vo vašej profesii bavilo alebo prekvapilo?
Samozrejme, v prvom rade to bola opäť šou Pečie celé Slovensko, ktorá sa končila pred Vianocami. Teším sa, že som nielen spoznala nových ľudí, ale som sa aj veľa naučila. Aj v škole, kde učím, sa naše študentky „chytili“, prichádzajú tiež s novými inšpiráciami. Teší ma, že na väčšine študentov vo všetkých troch ročníkoch vidím záujem o cukrárčinu. Že ich to naozaj baví, a to ma milo prekvapilo.
Myslím si, že to nie je len popularitou šou, my sa o nej v škole nerozprávame, pokiaľ sa ma nespýtajú, čo ich zaujíma. Pozorujem však na dievčatách, že ich toto povolanie baví a sú šikovné. Zúčastnili sme sa aj súťaží a páčilo sa mi, ako sa do príprav na ne vložili. Na jeseň to bola napríklad veľká súťaž o najkrajšiu tortu Slovenska, ktorá bola v púchovskom divadle, a naozaj ma príjemne prekvapili. Nebolo to len o tom, že si niečo vymysleli alebo sa inšpirovali na internete, ale aj rozmýšľali, ako to zrealizovať. Boli veľmi zainteresované, venovali prípravám veľa času, rozmýšľali, ako to urobiť, a to aj nad rámec svojho pracovného a školského času, veľa detailov dorábali napríklad aj doma. Takéto akcie sú veľmi náročné na organizáciu a vyžadujú si veľa času a energie, človek je unavený, ale keď vidíte to ich nadšenie a aj to, že sa cukrárske diela podaria, je to pre mňa zadosťučinenie. A ja im za to ďakujem.
Jožka Zaukolcová porotcovala v šou Pečie celé Slovensko spolu s Petrou Tóthovou.
Foto: STVR
Skúšali ste aj vy niečo nové?
Mali sme v šou Pečie celé Slovensko niekoľko receptov v technických výzvach, ktoré sme si museli aj my odskúšať, lebo sme ich síce poznali, ale bežne ich nerobíme. Pri niektorých som si povedala, že ich možno budem pripravovať aj častejšie. Napríklad čokoládovo-malinovú Bake off tortu hneď z prvého dielu. Bol to veľmi dobrý tortový korpus a krém, môjmu okoliu sa torta veľmi páčila a chutila, bola jemná a výrazná čokoládová s malinami, mňam...
Keď niečo skúšate, pečiete to doma?
Áno. V septembri tohto roku som vydala aj novú knihu a niektoré recepty som nestíhala nafotiť. To, čo mi chýbalo, som piekla cez leto doma, takže všeličo sme vyskúšali aj ochutnali. Rodina sa vždy teší, keď sa fotí u nás doma, keďže nefotíme atrapy, ale reálne zákusky, a potom ich porozdávam.
Viete už, čo vás čaká v roku 2025? Bude ďalšia séria šou?
Viem len o tom, že sa spustilo prihlasovanie, ale nemáme nijaké konkrétne informácie, takže pravdupovediac neviem. Budeme sa tešiť, ak sa to podarí zrealizovať, ale nie je to v našich rukách. Tento rok som mala dosť náročný, takže možno že si dám v roku 2025 trochu pauzu, ale piecť a tvoriť nové recepty budem aj naďalej. Učím na škole a mám študentov, ktorých to baví, stále sa ma pýtajú, či vyskúšame, to či ono, venujeme sa rôznym novým receptom alebo aj takým, ktoré štandardne nerobíme. Jasné, že mnohé vyskúšame, keď prejde toto hektické vianočné obdobie.
Na budúci rok sa koná aj valné zhromaždenie Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov, takže aj tomu sa budeme venovať. Často sa ma tiež pýtajú, či bude na budúci rok ďalšia kniha. Myslím, že nie, koniec koncov ani by to nebolo asi dobré, vydávať každý rok nové knihy, keď nazbieram ten správny materiál, tak bude určite ďalšia. Chcela by som však robiť ďalšie nové kurzy aj v čokoládovej akadémii. Uvidíme, čo nám čas prinesie.
Aj v cukrárčine existujú rôzne trendy, každý rok je to asi niečo iné. Čo je moderné momentálne?
V trende sú stále dezerty francúzskeho typu, ktoré sú dokonale presné. Všimla som si, že veľmi moderné začínajú byť dezerty tvaru rezov, ktoré sú krásne vyskladané. Máte na reze možnosť vidieť presné vrstvy, rôzne farebné kombinácie, krásne zdobenie, to je veľmi zaujímavé. Sú to dezerty skladané z rôznych častí a keď ich rozrežete, vidíte že je to naozaj špičkový dezert, vyskladaný v kombinácii krémov, čokolády, chrumkavej, kyslastej zložky a ovocia. Stále sú veľmi moderné aj zrkadlové polevy. Torty, ktoré boli voľakedy poťahované, sa teraz robia so švajčiarskym krémom a dokonale hladké. „In“ sú jednoduché dizajny, ale veľmi precízne a presne vytvorené, kladie sa dôraz na detail.
"V trende sú stále dezerty francúzskeho typu, ktoré sú dokonale presné."
Dajú sa niektoré z takýchto trendových dezertov robiť aj doma?
Určite sa dajú pripraviť aj doma a učím ich aj na mojich kurzoch, na ktoré chodia amatérske cukrárky. V práci s čokoládou je napríklad momentálne moderné používanie kakaového masla, pri výrobe praliniek, farebný vzor na povrchu dosiahnutý viacerými technikami maľovania a správnou kryštalizáciou čokolády. Veľmi trendové a moderné sú aj dezerty pripravované v silikónových formách, tzv. mousse dezerty. Aj tieto všetky sa dajú pripravovať aj doma v kuchyni, len na začiatok je potrebné zainvestovať a zakúpiť si základné formy a pomôcky, pokiaľ ich gazdinky nemajú už doma.
Upečte si dezerty Jožky Zaukolcovej:
Diskusia k článku