Perníkové guľôčky bez lepku
Foto: novalim
Ako sa hovorí - dve muchy jednou ranou. A to je aj náš dnešný prípad. Máme pre vás totiž recept dva v jednom. Zobraziť celý popisAko sa hovorí - dve muchy jednou ranou. A to je aj náš dnešný prípad. Máme pre vás totiž recept dva v jednom. Upečte si liaty
perník z našej bezgluténovej zmesi Perník v prášku a polovicu z neho postrúhajte do perníkových guliek. Zvyšný nakrájajte na
kúsky a máte dva úžasné vianočné koláčiky na stole. Dobrý nápad, čo poviete?
Zdroj: www.novalim.sk
príprava
na 180 °C
Suroviny
Na liaty perník: | |
1 bal. |
|
1-2 PL |
|
250 ml (kokosový bez vône alebo iný rastlinný) |
|
300 ml (kravské alebo rastlinné) |
|
1/2 ČL |
|
1/2 ČL |
|
3 ks |
|
1 ČL |
|
Na posypanie: | |
|
|
Na dokončenie guľôčok: | |
100 g najemno nasekané |
|
100 g mierne zmäknuté |
|
80 g |
|
2 PL |
|
1/2 ČL |
|
Na obalenie guľôčok: | |
(alebo nasekané lieskové orechy) |
|
Postup
-
1
Najprv si upečieme perník, ideálne aj deň vopred. Vo väčšej mise premiešame suché prísady - perník v prášku, kakaový prášok, sódu, klinčeky a škoricu. Potom primiešame aj mlieko, olej a rozšľahané vajcia. Vznikne nám polotekuté cesto.
- 2
Zmes vylejeme na plech s rozmermi asi 20x30 cm, ktorý sme vystlali papierom na pečenie. Vložíme do vopred vyhriatej rúry a pečieme asi 30 minút pri 180 °C. Perník je hotový, keď je na povrchu upečený, na dotyk pružný a po zapichnutí špajle do cesta, špajľa vyjde von suchá.
- 3
Požadované množstvo vychladnutého perníka postrúhame na jemno. Zvyšok perníka nakrájame, posypeme práškovým cukrom a podávame samostatne ako koláč.
- 4
Z postrúhaného perníka spolu s ostatnými prísadami na dokončenie vypracujeme hmotu, ktorú uložíme aspoň na hodinu do chladničky.
- 5
Potom z nej odoberáme po kúskoch a tvarujeme guľôčky, ktoré obaľujeme buď v kakaovom prášku alebo v posekaných lieskovcoch. Môžeme ukladať do malých košíčkov na guľky. Skladujeme v chladničke.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu