Slivkový pšenovník s jogurtovo-makovou omáčkou
prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov, šéfkuchár METRO, 22. februára 2021

Foto: Dušan Křístek
na 170-180 °C
Suroviny
| 60 g |
|
| 30 g |
|
| 1-2 ks |
|
| z 1 citróna |
|
| 1 ks |
|
| 4 ks (čerstvé, mrazené alebo z kompótu) |
|
| (na posypanie sliviek) |
|
| podľa potreby |
|
| 50 g |
|
| 1 bal. |
|
| 15-20 g mletý |
|
|
|
|
| Na posypanie: | |
|
|
|
Postup
-
1
Pšeno prepláchneme niekoľkokrát horúcou vodou, aby sme ho zbavili horkosti. Potom ho zalejeme mliekom so štipkou soli a uvaríme na hustú kašu.
- 2
Do horúcej kaše vmiešame maslo, vanilku a za občasného premiešania necháme vychladnúť. Vmiešame nastrúhanú citrónovú kôru z umytého citróna, vyšľahané žĺtky a nakoniec vyšľahané bielky s cukrom.
- 3
Do silikónových foriem (napr. ako na muffiny) nastriekame hmotu, na ňu položíme polovičky sliviek, posypeme trstinovým cukrom a vložíme do rozohriatej rúry na 170–180 °C. Pečieme asi 15 –20 minút. Necháme vychladnúť a až potom vyberieme z formy a posypeme práškovým cukrom.
- 4
Servírujeme s jogurtovou omáčkou. Tú urobíme tak, že tučný tvaroh v miske zmiešame s cukrom, jogurtom, so zrnkami vanilky a s mletým makom.
Tiež slivkový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2








Diskusia k receptu