Slivkový zákusok
Slivkový zákusok

Slivkové obrátené krémové rezy fotorecept

helena10 - bez fotkyhelena10, 3. augusta 2022
Slivkové obrátené krémové rezy (fotorecept)
Foto: helena10

Dobrota z čerstvých sliviek upečená podľa lyžicového receptu s pudingovo-smotanovým krémom.

Suroviny

Slivky:
 čerstvé
4 PL
3 PL
2 PL
4 PL (na posypanie sliviek)
Cesto:
4 ks
13 PL
1 KL
16 PL
4 PL
16 PL
1 bal.
štipka
3 - 4 PL mleté
1 KL
Pudingovo-smotanový krém:
1 l
1 bal.
2 bal.
6 PL
3 bal.
400 g
Na zdobenie:
Na boky plechu:




Postup

  1. 1

    Slivky očistené a rozpolené naukladám na dno plechu (plech má rozmer 24 x 34 cm), ktoré som vystlala papierom na pečenie. Boky plechu vymastím (môžete iba pomastiť aj papier na pečenie) a posypem detskou krupicou. Naukladané slivky ochutím cukrami a posypem sušenými brusnicami.

  2. 2

    Slivky pečiem vo vyhriatej rúre na 200 stupňov cca 10 minút.

  3. 3

    Cesto: Vyšľahám celé vajcia s cukrami do peny. Pridám mlieko, múku s kypriacim práškom, štipkou soli, premiešam. Následne pridám olej, mleté orechy a citrónovú šťavu.

  4. 4

    Predpečené slivky vyberiem z rúry, posypem ich detskou krupicou a zalejem pripraveným cestom. Párkrát ľahko pekáčom buchnem o pracovnú dosku, aby sa cesto dostalo všade aj medzi slivky.

  5. 5

    Pečiem na 200 stupňoch okolo 15 minút. Kontrolujem špajľou.

    Slivkové obrátené krémové rezy (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Upečený koláč obrátim, prehodím na ďalší papier na pečenie, aby slivky boli na vrchu koláča. Stiahnem preč papier na pečenie – ten, na ktorom sa piekol. Nechám vychladnúť.

  7. 7

    Na krém si uvarím puding z mlieka, pudingu, Zlatých klasov (môže byť iba Zlatý klas 3 ks) kryštálového i vanilkového cukru. Do vychladeného – vlažného – a trochu prešľahaného pudingu pridám kyslú smotanu a vyšľahám hladký krém.

  8. 8

    Krém natriem na vychladnutý slivkový koláč. Nechávam v chladničke celú noc.

  9. 9

    Ozdobím čokoládovým topingom. Dobrú chuť želám.

    Slivkové obrátené krémové rezy (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ... aj takáto živá štvornohá a štvorkolesová nádhera spolu s kočišom je súčasťou letnej turistickej sezóny pri Dunajci v našich Pieninách – Lesnica okres Stará Ľubovňa.

Diskusia k receptu

haji
Skvělý receptík, slivkové období začíná. Líbí se mi i postup, velmi pěkně vyšla vrstva se slivkami, krém vypadá a jistě chutná skvěle. Krásná práce, aj fotečky. Milé je i vložení fotečky od vás z Lesnice - krásný zážitek projet se takovým spřežením v přírodě, moc děkuji!
helena10
@haji , ďakujem pekne za milý komentár. Rezom fajnovú osviežujúcu chuť dodajú slivky a nie sú presladené.
V našich Pieninach sa najprv "zvezies po Dunaji na pleti (vode) a potom na parádnom koči v nádhernej prírode. Pozývam všetkých srdečne.

amilka2
Vyskúšam, slivky sa dobre urodili. Už boli slivkové gule, makovo slivkova bublanina. Varila som lekvár aj džem..tento koláč nám isto bude chutiť.
denyany
Obrátený koláč som robila s všakovakým ovocím, so slivkami ešte nie. Aj krém som dávala, ale nie so smotanou. Takže ďalšia verzia, pre mňa neodolateľná, keďže slivky zbožňujem. A do Pienin sa chystáme asi 5-6 rokov, vždy nám niečo do toho príde, naposledy pred týždňom sme museli meniť plány...ale to je tak v živote ..verím, že koláč bude chutiť 😋 a tie Pieniny raz navštívim. Vďaka za recept.🙂
olinecka
No akú veľkú dobrotu si napiekla slivkový zákusok, koláč u nás topka... Chválim.
termilka
Krásny koláčik, už sa teším, že ho upečiem. Len sa chcem spýtať v popise je pridám olej, ale v rozpise surovín nie je olej, takže neviem koľko. Ďakujem.
helena10
@termilka , olej 4 PL , vypadol nedopatrením... Prepáčte. Redakciu som požiadala o doplnenie surovín - stalo sa, už je v recepte. Verím, že vám bude chutiť. Pozdravujem.🤗





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia