Slivkový zákusok

Slivkové obrátené krémové rezy (fotorecept)

Autor receptu: helena10

Dobrota z čerstvých sliviek upečená podľa lyžicového receptu s pudingovo-smotanovým krémom.

Suroviny

Postup

  1. Slivky očistené a rozpolené naukladám na dno plechu (plech má rozmer 24 x 34 cm), ktoré som vystlala papierom na pečenie. Boky plechu vymastím (môžete iba pomastiť aj papier na pečenie) a posypem detskou krupicou. Naukladané slivky ochutím cukrami a posypem sušenými brusnicami.
  2. Slivky pečiem vo vyhriatej rúre na 200 stupňov cca 10 minút.
  3. Cesto: Vyšľahám celé vajcia s cukrami do peny. Pridám mlieko, múku s kypriacim práškom, štipkou soli, premiešam. Následne pridám olej, mleté orechy a citrónovú šťavu.
  4. Predpečené slivky vyberiem z rúry, posypem ich detskou krupicou a zalejem pripraveným cestom. Párkrát ľahko pekáčom buchnem o pracovnú dosku, aby sa cesto dostalo všade aj medzi slivky.
  5. Pečiem na 200 stupňoch okolo 15 minút. Kontrolujem špajľou.
  6. Upečený koláč obrátim, prehodím na ďalší papier na pečenie, aby slivky boli na vrchu koláča. Stiahnem preč papier na pečenie – ten, na ktorom sa piekol. Nechám vychladnúť.
  7. Na krém si uvarím puding z mlieka, pudingu, Zlatých klasov (môže byť iba Zlatý klas 3 ks) kryštálového i vanilkového cukru. Do vychladeného – vlažného – a trochu prešľahaného pudingu pridám kyslú smotanu a vyšľahám hladký krém.
  8. Krém natriem na vychladnutý slivkový koláč. Nechávam v chladničke celú noc.
  9. Ozdobím čokoládovým topingom. Dobrú chuť želám.
  10. ... aj takáto živá štvornohá a štvorkolesová nádhera spolu s kočišom je súčasťou letnej turistickej sezóny pri Dunajci v našich Pieninách – Lesnica okres Stará Ľubovňa.