Slivkový zákusok
Slivkové obrátené krémové rezy (fotorecept)
Autor receptu: helena10
Dobrota z čerstvých sliviek upečená podľa lyžicového receptu s pudingovo-smotanovým krémom.
Postup
- Slivky očistené a rozpolené naukladám na dno plechu (plech má rozmer 24 x 34 cm), ktoré som vystlala papierom na pečenie. Boky plechu vymastím (môžete iba pomastiť aj papier na pečenie) a posypem detskou krupicou. Naukladané slivky ochutím cukrami a posypem sušenými brusnicami.
- Slivky pečiem vo vyhriatej rúre na 200 stupňov cca 10 minút.
- Cesto: Vyšľahám celé vajcia s cukrami do peny. Pridám mlieko, múku s kypriacim práškom, štipkou soli, premiešam. Následne pridám olej, mleté orechy a citrónovú šťavu.
- Predpečené slivky vyberiem z rúry, posypem ich detskou krupicou a zalejem pripraveným cestom. Párkrát ľahko pekáčom buchnem o pracovnú dosku, aby sa cesto dostalo všade aj medzi slivky.
- Pečiem na 200 stupňoch okolo 15 minút. Kontrolujem špajľou.
- Upečený koláč obrátim, prehodím na ďalší papier na pečenie, aby slivky boli na vrchu koláča. Stiahnem preč papier na pečenie – ten, na ktorom sa piekol. Nechám vychladnúť.
- Na krém si uvarím puding z mlieka, pudingu, Zlatých klasov (môže byť iba Zlatý klas 3 ks) kryštálového i vanilkového cukru. Do vychladeného – vlažného – a trochu prešľahaného pudingu pridám kyslú smotanu a vyšľahám hladký krém.
- Krém natriem na vychladnutý slivkový koláč.
Nechávam v chladničke celú noc.
- Ozdobím čokoládovým topingom.
Dobrú chuť želám.
- ... aj takáto živá štvornohá a štvorkolesová nádhera spolu s kočišom je súčasťou letnej turistickej sezóny pri Dunajci v našich Pieninách – Lesnica okres Stará Ľubovňa.