Slivkový zákusok s tvarohom a kyslou smotanou fotorecept
Foto: Olinecka
Aktuálny zákusok na tieto dni, svieža chuť poteší každého.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
4 ks |
|
10 PL |
|
štipka |
|
5 PL |
|
150 ml vlažné |
|
20 PL |
|
1 bal. |
|
2-3 PL preosiate |
|
700-800 g (podľa potreby) |
|
1 bal. |
|
2 PL (na posypanie sliviek) |
|
250 ml |
|
1 bal. |
|
z 1/2 citróna |
|
2 PL (v prášku alebo Zlatý klas) |
|
Navrch: | |
600 ml (16 %) |
|
2-3 bal. |
|
(hoblinky alebo Granko) |
|
Postup
-
1
Slivky umyjeme necháme odkvapkať, prekrojíme na polovice. Plech 29x30 alebo 25x30 cm vyložíme papierom na pečenie, rozložíme naň pripravené slivky reznou stranou nahor a posypeme škoricovým cukrom. Dáme do rúry na 200 stupňov 10-15 minút. Po upečení a vychladnutí posypeme strúhankou.
-
2
Žĺtky s cukrom a štipkou soli vyšľaháme do penista striedavo pridáme olej teplé vlažné mlieko. Múku preosejeme spojíme s práškom do pečiva zľahka vmiešame do cesta.
-
3
Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, ktorý varechou zľahka vmiešame do cesta.
-
4
Na slivky pripravíme tvarohovú plnku. Tvaroh zmiešame s vanilínovým cukrom a nastrúhanou citrónovou kôrou.
-
5
Tvarohovú plnku lyžicou nanesieme na slivky a do medzier. Vylejeme 3/4 svetlého cesta.
-
6
Do zbytku cesta pridáme preosiate kakao, premiešame a cesto navrstvíme na svetlé cesto.
-
7
Rúru predhrejeme na 180 stupňov a pečieme 30 -35 minút do zlatista. Po upečení korpus necháme vychladnúť.
-
8
Pomocou druhého plechu otočíme koláč slivkovou stranou nahor, stiahneme papier na pečenie. Kyslú smotanu zmiešame s vanilkovým cukrom a rovnomerne rozotrieme po celom povrchu koláča.
-
9
Uhladíme a dáme do chladničky stuhnúť.
-
10
Pred podávaním boky upravíme a zákusok pokrájame na rezy alebo kocky a posypeme čokoládovými hoblinkami alebo Grankom. Takto vyzerá v reze po ochutnávke. Dobrú chuť.
Ďakujem za nahliadnutie receptu som rada že sa recept páči.. i ďakujem.
Pozdravujem. 🌞
Ďakujem som rada že sa recept páči komentár potešil.
Veru fajnový ďakujem za nahliadnutie môjho receptu.