Slané oškvarkové placky fotorecept
Foto: sonulienka
Dnes ja upršaný deň, von sa nedá ísť, tak som trochu piekla - slané škvarkové placky. Jednoduché rýchle a chutia nám.
porcií
príprava
na 180-200 °C
Suroviny
500-550 g |
|
150 g mleté |
|
100 ml |
|
200 ml |
|
1 ks |
|
1 ČL |
|
1/2 ČL |
|
1/2 ČL |
|
170 g rozpustené |
|
25 g |
|
1 ČL (do kvásku) |
|
Postup
-
1
Tu sú suroviny.
-
2
Najprv si dáme vzísť kvások - do 50 ml mlieka dáme 25 g droždia a 1 ČL cukru. Pokiaľ nám droždie vzíde si rozpustíme maslo. Múku preosejeme a dáme do nej soľ, mleté čierne korenie, mletú rascu premiešame. Do zvyšných 50 ml mlieka rozklepneme vajíčko, prešľaháme pridáme 200 ml kyslej smotany, znovu prešľaháme a pridáme k múke. Tiež pridáme rozpustené maslo a škvarky ak máte pomleté alebo posekané a na koniec vzídený kvások. Vypracujeme cesto. Ak je husté, prilejte mlieko, ak riedke, pridajte múku.
-
3
Cesto vypracované a môžeme ihneď s ním pracovať. Nemusí kysnúť. Nemusíte podsypávať múkou keď s ním budete pracovať.
-
4
Cesto rozdelíme na dve polovice.
-
5
Vyvaľkáme asi na 5 mm hrúbku.
-
6
Vykrajujeme asi 7-8 cm kolieska, ktoré preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Keď máme plech naplnený, radielkom alebo nožíkom urobíme čiarky ako vidíte na fotke.
-
7
Pečieme v predhriatej rúre na 190-200 stupňov do ružova, asi tak 25-30 minút. Musíte ich sledovať, ale každá si svoju rúru poznáte. Vyšlo mi 35 kusov. Ale ak nechcete také veľké, môžete si vykrajovať podľa seba aké chcete. Tu sú upečené všetky.
-
8
Na tácke...
-
9
Aj na ďalšej tácke...
-
10
Vyskúšajte, sú krehké a výborné, určite im neodoláte.
Diskusia k receptu