Oškvarkové pečivo
Oškvarkové pečivo

Kysnuté oškvarkové žemličky fotorecept

olinecka - fotkaolinecka, 25. novembra 2022
Kysnuté oškvarkové žemličky (fotorecept)
Foto: Olinecka

Výborná pochúťka na raňajky, desiatu, olovrant či večeru.

10-12 ks
porcií
30 minút
príprava
190 minút
na 20-25 °C

Suroviny

Cesto:
500-600 g
3 ks
200 ml vlažné
150 ml
1 bal. (alebo 1/2 kocky čerstvého)
1 ČL
2 ČL
130 g nasekané
Na potretie:
1 ks
1 PL
Na posypanie:




Postup

  1. 1

    Suroviny na cesto.

    Kysnuté oškvarkové žemličky (fotorecept)  - obrázok 1
  2. 2

    Do vlažného mlieka pridáme 1 ČL cukru, vsypeme sušené alebo rozdrobíme čerstvé droždie a necháme nakysnúť kvások. Múku preosejeme, pridáme k nej soľ, kvások a zbytok surovín.

    Kysnuté oškvarkové žemličky (fotorecept)  - obrázok 2
  3. 3

    Vypracujeme hladké cesto, ktoré pomúčime, zakryjeme utierkou necháme kysnúť na teplom mieste.

    Kysnuté oškvarkové žemličky (fotorecept)  - obrázok 3
  4. 4

    Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a rozdelíme na 10-12 menších častí.

    Kysnuté oškvarkové žemličky (fotorecept)  - obrázok 4
  5. 5

    Z cesta urobíme bochníky, ktoré poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme trocha na plechu nakysnúť. Pred vložením do rúry urobíme nožom zárezy, potrieme rozšľahaným vajíčkom s mliekom. Posypeme semiačkami alebo hrubozrnnou soľou.

    Kysnuté oškvarkové žemličky (fotorecept)  - obrázok 5
  6. 6

    Rúru predhrejeme na 190 stupňov a pečieme 20-25 minút do zlatista. Dobrú chuť.

    Kysnuté oškvarkové žemličky (fotorecept)  - obrázok 6

Diskusia k receptu

kimlo
To musí byt super! Dobré by bolo vyskúšať aj s chlebovou múkou, také oskvarkove bosniaky… k fazulovici alebo sýtej polievke ako stvorené. 👍
frezia68
Tie ale vyzerajú chutne,už sú v KK a čakajú na vyskúšanie :-).




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia