Kysnuté oškvarkové žemličky fotorecept
Foto: Olinecka
Výborná pochúťka na raňajky, desiatu, olovrant či večeru.
porcií
príprava
na 20-25 °C
Suroviny
Cesto: | |
500-600 g |
|
3 ks |
|
200 ml vlažné |
|
150 ml |
|
1 bal. (alebo 1/2 kocky čerstvého) |
|
1 ČL |
|
2 ČL |
|
130 g nasekané |
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
1 PL |
|
Na posypanie: | |
|
Postup
-
1
Suroviny na cesto.
-
2
Do vlažného mlieka pridáme 1 ČL cukru, vsypeme sušené alebo rozdrobíme čerstvé droždie a necháme nakysnúť kvások. Múku preosejeme, pridáme k nej soľ, kvások a zbytok surovín.
-
3
Vypracujeme hladké cesto, ktoré pomúčime, zakryjeme utierkou necháme kysnúť na teplom mieste.
-
4
Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a rozdelíme na 10-12 menších častí.
-
5
Z cesta urobíme bochníky, ktoré poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme trocha na plechu nakysnúť. Pred vložením do rúry urobíme nožom zárezy, potrieme rozšľahaným vajíčkom s mliekom. Posypeme semiačkami alebo hrubozrnnou soľou.
-
6
Rúru predhrejeme na 190 stupňov a pečieme 20-25 minút do zlatista. Dobrú chuť.
Diskusia k receptu