Oškvarkové pečivo

Slané oškvarkové placky (fotorecept)

Autor receptu: sonulienka

Dnes ja upršaný deň, von sa nedá ísť, tak som trochu piekla - slané škvarkové placky. Jednoduché rýchle a chutia nám.

35
porcií
30 minút
príprava
20-25 minút
na 180-200 °C

Suroviny

Postup

  1. Tu sú suroviny.
  2. Najprv si dáme vzísť kvások - do 50 ml mlieka dáme 25 g droždia a 1 ČL cukru. Pokiaľ nám droždie vzíde si rozpustíme maslo. Múku preosejeme a dáme do nej soľ, mleté čierne korenie, mletú rascu premiešame. Do zvyšných 50 ml mlieka rozklepneme vajíčko, prešľaháme pridáme 200 ml kyslej smotany, znovu prešľaháme a pridáme k múke. Tiež pridáme rozpustené maslo a škvarky ak máte pomleté alebo posekané a na koniec vzídený kvások. Vypracujeme cesto. Ak je husté, prilejte mlieko, ak riedke, pridajte múku.
  3. Cesto vypracované a môžeme ihneď s ním pracovať. Nemusí kysnúť. Nemusíte podsypávať múkou keď s ním budete pracovať.
  4. Cesto rozdelíme na dve polovice.
  5. Vyvaľkáme asi na 5 mm hrúbku.
  6. Vykrajujeme asi 7-8 cm kolieska, ktoré preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Keď máme plech naplnený, radielkom alebo nožíkom urobíme čiarky ako vidíte na fotke.
  7. Pečieme v predhriatej rúre na 190-200 stupňov do ružova, asi tak 25-30 minút. Musíte ich sledovať, ale každá si svoju rúru poznáte. Vyšlo mi 35 kusov. Ale ak nechcete také veľké, môžete si vykrajovať podľa seba aké chcete. Tu sú upečené všetky.
  8. Na tácke...
  9. Aj na ďalšej tácke...
  10. Vyskúšajte, sú krehké a výborné, určite im neodoláte.