Oškvarkové pečivo
Slané oškvarkové placky (fotorecept)
Autor receptu: sonulienka
Dnes ja upršaný deň, von sa nedá ísť, tak som trochu piekla - slané škvarkové placky. Jednoduché rýchle a chutia nám.
35 porcií |
30 minút príprava |
20-25 minút na 180-200 °C |
Postup
- Tu sú suroviny.
- Najprv si dáme vzísť kvások - do 50 ml mlieka dáme 25 g droždia a 1 ČL cukru. Pokiaľ nám droždie vzíde si rozpustíme maslo. Múku preosejeme a dáme do nej soľ, mleté čierne korenie, mletú rascu premiešame. Do zvyšných 50 ml mlieka rozklepneme vajíčko, prešľaháme pridáme 200 ml kyslej smotany, znovu prešľaháme a pridáme k múke. Tiež pridáme rozpustené maslo a škvarky ak máte pomleté alebo posekané a na koniec vzídený kvások. Vypracujeme cesto. Ak je husté, prilejte mlieko, ak riedke, pridajte múku.
- Cesto vypracované a môžeme ihneď s ním pracovať. Nemusí kysnúť. Nemusíte podsypávať múkou keď s ním budete pracovať.
- Cesto rozdelíme na dve polovice.
- Vyvaľkáme asi na 5 mm hrúbku.
- Vykrajujeme asi 7-8 cm kolieska, ktoré preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Keď máme plech naplnený, radielkom alebo nožíkom urobíme čiarky ako vidíte na fotke.
- Pečieme v predhriatej rúre na 190-200 stupňov do ružova, asi tak 25-30 minút. Musíte ich sledovať, ale každá si svoju rúru poznáte.
Vyšlo mi 35 kusov. Ale ak nechcete také veľké, môžete si vykrajovať podľa seba aké chcete. Tu sú upečené všetky.
- Na tácke...
- Aj na ďalšej tácke...
- Vyskúšajte, sú krehké a výborné, určite im neodoláte.