Škoricovo-lekvárové a tvarohové koláče fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 21. mája 2019 13:12
Ďalšie recepty »
Škoricovo-lekvárové a tvarohové koláče (fotorecept)Foto: cesminaz

Jemné kysnuté koláče, plnené tvarohovou plnkou v kombinácii s ovocím a orechovo-lekvárovou plnkou ochutenou poriadnou dávkou škorice :-)

60 min
príprava
20-25 min
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
1 kg
3 PL
250 g
2 dl
1,5 dl
2 ks
4-4,5 dl
42 g
1 PL
1,5 KL
Plnka tvarohová:
500 g
2 dl
2 PL (v prášku)
podľa chuti
Plnka škoricová:
100 g mleté
380 g (alebo džem)
2 PL
Okrem toho:
podla potreby ľubovoľný
 na posypanie
2 ks (na potretie)
TIP: Internetová televízia o varení - TV Varecha

Postup prípravy

  1. 1

    V miske najprv lyžicou premiešame obe múky, cukor a soľ. Potom pridáme bielky, olej ,jogurt a v 3 dl mlieku napučané droždie. Zvyšných cca 1,5 dl mlieka zapracúvame do cesta postupne. Vypracujeme polomäkké, ešte trocha lepivé cesto. Cesto ešte pomocou múky krátko vymiesime do bochníka, poprášime vrch múkou a necháme cca 1-1,5 h na teplejšom mieste nakysnúť.

    Škoricovo-lekvárové a tvarohové koláče (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Nakysnuté cesto vyklopíme na trocha pomúčenú dosku a pokrájame ho na rovnaké kúsky, mne vyšlo 21 ks. Každý jeden kúsok ešte raz vymiesime do bochníka a bochníčky necháme 15 minút podkysnúť.

    Škoricovo-lekvárové a tvarohové koláče (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Kým nám bochníčky podkysnú, si pripravíme obe plnky. Jemný tvaroh zmiešame s pudingom, práškovým cukrom a hrozienkami podla chuti. K tvarohovej plnke som zvolila kombináciu broskyňového kompótu :-) Broskyne som dala už dopredu odkvapkať na sitko. Ďalej si spravíme aj druhú plnku. Mleté orechy, hustejší lekvár a 2 PL škorice zmiešame v jednej mise. Dáme toľko lekváru, aby orechy ešte vládali popiť, neurobte pririedke, aby vám to z koláča potom nevytieklo. Ja som zvolila domáci morušový lekvár, nepotlačí chuť škorice :-) Ale môžte dať aj iný sladký lekvár podla chuti, napríklad slivkový by sa tiež veľmi hodil.

    Škoricovo-lekvárové a tvarohové koláče (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Podkysnuté bochníčky rukou rozťapkáme, položíme broskyňu a potom dáme poriadnu PL tvarohu. Plnkou netreba šetriť, je presne vypočítaná do koláčov :-) Bochníčky uzavrieme ako buchtu a pokladieme uzavretou stranou nadol na plech s papierom.

    Škoricovo-lekvárové a tvarohové koláče (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Natrieme ich žĺtkom a podľa chuti posypeme makom na ozdobu. Napokon do každého bochníka nožnicami zastrihneme väčší otvor a dáme plech už aj do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 180 °C na cca 20-25 minút. Treba si to sledovať, lebo každá rúra pečie trocha inak.

    Škoricovo-lekvárové a tvarohové koláče (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    A tu je druhý plech so škoricovou plnkou :-) Tie škoricové som posypala pred pečením namiesto maku len trochou hnedého cukru :-)

    Škoricovo-lekvárové a tvarohové koláče (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Koláče sú výborné, cesto mäkké a ľahučké. Z tejto dávky mi vyšlo 12 tvarohových a 9 škoricových koláčov :-)

    Škoricovo-lekvárové a tvarohové koláče (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Plnky bolo v oboch koláčoch naozaj bohato :-) Prajem dobrú chuť!

    Škoricovo-lekvárové a tvarohové koláče (fotorecept) - obrázok 8
Recept je zaradený do tagov:




TOPlist