Punčová torta s polevou z ružovej čokolády
mesačník Varecha, 4. mája 2024

Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
Torta pre každého oslávenca, ktorý miluje punčák.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
| Cesto: | |
| 6 ks |
|
| 130 g |
|
| 180 g |
|
| 1 bal. |
|
| Sirup na polievanie: | |
| 3 ks |
|
| 3 PL |
|
| 50 ml |
|
| 1 ČL |
|
| 4 PL |
|
| Na potretie korpusu: | |
| 6 PL |
|
| Poleva: | |
| 200 g (ruby) |
|
| 1 PL |
|
| Zdobenie: | |
| 4 PL |
|
|
|
|
Postup
-
1
Cesto: Vajcia šľaháme s cukrom asi 10 minút do hustej nadýchanej peny. Potom metličkou na trikrát zapracujeme múku zmiešanú s práškom do pečiva.
- 2
Pripravené cesto nalejeme do tortovej formy s priemerom 24-26 cm vystlanej papierom na pečenie a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 35 minút. Po upečení necháme krátko vychladnúť, potom odstránime obruč aj dno formy a najlepšie na mriežke necháme celkom vychladnúť.
- 3
Na sirup spolu uvaríme pomarančovú šťavu s cukrom, lekvárom, rumom a kakaom.
- 4
Vychladnutý korpus horizontálne prekrojíme na 3 časti. Spodnú časť korpusu potrieme lekvárom. Strednú časť korpusu navlhčíme pripraveným sirupom najprv z jednej a potom aj z druhej strany a položíme na spodnú časť korpusu. Vrchný korpus potrieme z jednej strany lekvárom a lekvárovou stranou položíme na stredný, sirupom navlhčený korpus. Tortu zaťažíme a dáme na noc odležať do chladu.
- 5
Na druhý deň tortu polejeme polevou z ružovej ruby čokolády rozpustenej vo vodnom kúpeli spolu s kokosovým olejom. Posypeme rozdrvenými lyofilizovanými malinami a ozdobíme čerstvými malinami. Necháme stuhnúť a môžeme podávať.
Tiež punčová torta:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2








Diskusia k receptu