Veterníky
Veterníky

Veterníky s jogurtovým krémom a malinami

Jarmila Horváthová
mesačník Varecha, 5. mája 2024
Veterníky s jogurtovým krémom a malinami
Foto: Shutterstock

Kombinácia jogurtu a malín, to je svieža verzia veterníkov z odpaľovaného cesta.

8
porcií
40 minút
príprava
20-23 minút
na 200 °C

Suroviny

Opaľované cesto:
120 ml
25 g
 štipka
80 g
15 g
3 ks
Na posypanie:
Jogurtový krém:
500 g
250 ml
2 PL
2 PL
Okrem toho:
1 hrsť (alebo iné bobuľové ovocie)
 (na posypanie)




Postup

  1. 1

    Jogurtový krém: Plnotučný jogurt dáme to utierky alebo do gázy, zaviažeme, zavesíme nad umývadlo a necháme cez noc odkvapkať. Smotanu vyšľaháme, šľahačku osladíme cukrom, javorovým sirupom a zmiešame s odkvapkaným jogurtom. Krém odložíme do chladničky.

  2. 2

    Pripravíme odpaľované cesto na veterníky. Vodu, maslo a soľ na cesto dáme do hrnca a privedieme do varu. Zmiešame múku a škrob a potom ich pridáme do tekutej zmesi, miešame, kým nevznikne hladké cesto, ktoré sa oddeľuje od hrnca.

  3. 3

    Cesto necháme za stáleho miešania asi 1–2 minúty odpaľovať – dno hrnca by malo byť pokryté bielou vrstvou. Potom cesto preložíme do misy robota a necháme ho niekoľko minút chladnúť.

  4. 4

    Potom do cesta po jednom pridávame vajcia a v mixéri s hákom ich zakaždým dôkladne zašľaháme.

  5. 5

    Rúru predhrejeme na 200 °C. Cesto naplníme do vrecúška s veľkou hviezdicovou špičkou a na pripravený plech s papierom na pečenie urobíme 8 veterníkov, pričom medzi nimi necháme dostatočný priestor. Koláčiky postriekame alebo potrieme trochou vody a posypeme mandľovými lupienkami.

  6. 6

    Pečieme 20 – 23 minút – rúru neotvárame! Upečené vyberieme z rúry, necháme chvíľu chladnúť a potom ostrým nožom pozdĺžne rozrežeme.

  7. 7

    Jogurtový krém dáme do vrecúška na zdobenie a veterníky naplníme. Pridáme maliny a hotové veterníky posypeme cukrom.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia