Veterníky s jogurtovým krémom a malinami
mesačník Varecha, 5. mája 2024
Foto: Shutterstock
Kombinácia jogurtu a malín, to je svieža verzia veterníkov z odpaľovaného cesta.
porcií
príprava
na 200 °C
Suroviny
Opaľované cesto: | |
120 ml |
|
25 g |
|
štipka |
|
80 g |
|
15 g |
|
3 ks |
|
Na posypanie: | |
|
|
Jogurtový krém: | |
500 g |
|
250 ml |
|
2 PL |
|
2 PL |
|
Okrem toho: | |
1 hrsť (alebo iné bobuľové ovocie) |
|
(na posypanie) |
|
Postup
-
1
Jogurtový krém: Plnotučný jogurt dáme to utierky alebo do gázy, zaviažeme, zavesíme nad umývadlo a necháme cez noc odkvapkať. Smotanu vyšľaháme, šľahačku osladíme cukrom, javorovým sirupom a zmiešame s odkvapkaným jogurtom. Krém odložíme do chladničky.
- 2
Pripravíme odpaľované cesto na veterníky. Vodu, maslo a soľ na cesto dáme do hrnca a privedieme do varu. Zmiešame múku a škrob a potom ich pridáme do tekutej zmesi, miešame, kým nevznikne hladké cesto, ktoré sa oddeľuje od hrnca.
- 3
Cesto necháme za stáleho miešania asi 1–2 minúty odpaľovať – dno hrnca by malo byť pokryté bielou vrstvou. Potom cesto preložíme do misy robota a necháme ho niekoľko minút chladnúť.
- 4
Potom do cesta po jednom pridávame vajcia a v mixéri s hákom ich zakaždým dôkladne zašľaháme.
- 5
Rúru predhrejeme na 200 °C. Cesto naplníme do vrecúška s veľkou hviezdicovou špičkou a na pripravený plech s papierom na pečenie urobíme 8 veterníkov, pričom medzi nimi necháme dostatočný priestor. Koláčiky postriekame alebo potrieme trochou vody a posypeme mandľovými lupienkami.
- 6
Pečieme 20 – 23 minút – rúru neotvárame! Upečené vyberieme z rúry, necháme chvíľu chladnúť a potom ostrým nožom pozdĺžne rozrežeme.
- 7
Jogurtový krém dáme do vrecúška na zdobenie a veterníky naplníme. Pridáme maliny a hotové veterníky posypeme cukrom.
Tiež veterníky:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu