Škoricové slimáky ako koláč s jablkovou plnkou
Recept som našiel na inej stránke, vyskúšal a keďže je rýchly, dobrý a aj esteticky vyzerá zaujímavo, tak aby som ho nestratil a
mal Zobraziť celý popisRecept som našiel na inej stránke, vyskúšal a keďže je rýchly, dobrý a aj esteticky vyzerá zaujímavo, tak aby som ho nestratil a
mal recepty pohromade, tak ho dám aj sem.
Zdroj: Facebooku Sisters Bakery
na 180 °C
Suroviny
500 g (alebo pol na pol hladká a polohrubá) |
|
250 ml vlažné |
|
80 g |
|
50 g |
|
2 ks |
|
30 g |
|
štipka |
|
Plnka: | |
100 g |
|
5 ČL |
|
50 g |
|
5 ks |
|
Postup
-
1
Tieto nezvyčajné škoricové slimáky začneme pripravovať vymiesením kysnutého cesta. Najprv dáme do vlažného mlieka za lyžičku z odmeraného množstva cukru, pridáme rozdrobené droždie, zamiešame a necháme v teple vzísť kvások. Keď sa na povrchu mlieka začnú robiť bublinky alebo trhlinky, prisypeme múku, pridáme štipku soli a ostatné prísady – cukor, masť a žĺtky. Z týchto ingrediencií vymiesime hladké cesto, ktoré sa odlepuje od okrajov misy. Cesto necháme prikryté vykysnúť, kým pekne nenarastie. Potom ho na pracovnej doske vyvaľkáme na veľký tenký obdĺžnik. Vďaka tenkému cestu dosiahneme na pohľad krajší prierez krásne zatočenej škoricovej plnky.
- 2
Plát cesta teraz potrieme roztopeným maslom, posypeme kryštálovým cukrom a samozrejme škoricou. Natesno cesto zrolujeme a šev cesta dobre upevníme. Ostrým nožom krájame asi 1 cm hrubé plátky cesta.
- 3
Menší plech s vyššími okrajmi vytrieme maslom a naukladáme doň plátky cesta (ako keby také malé osie hniezda) tak, aby medzi nimi ostala pokojne menšia medzera. Keď je cesto naukladané, malým valčekom alebo pomocou prstov cesto rozvaľkáme / roztlačíme, aby sa kúsky spojili a vytvorili tak súvislý plát krásne štruktúrovaného cesta so škoricovými „letokruhmi“.
- 4
Na cesto potom nanesieme nastrúhané jablká (ja som ich strúhala celé, aj so šupkou) a uhladíme povrch. A na jablká teraz zas naukladáme nakrájané kúsky cesta. Opäť ich jemne roztlačíme, aby sa spojili v jeden celok. Škoricové slimáky vo forme koláča vo vopred vyhriatej rúre na 180 stupňoch asi 30 minút, kým sú zvrchu upečené pekne do bledohneda.
- 5
Vyberieme ich z rúry a necháme ich v plechu vychladnúť. Pred podávaním môžeme tieto jablkami plnené škoricové slimáky vo forme koláča posypať práškovým cukrom.
Tiež Škoricové slimáky:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu