Škoricové slimáky alebo osie hniezda
Foto: Boise
Opäť som dostala recept a keďže ja vždy všetko stratím, pridávam si ho sem. My to voláme slimáky, niekto osie hniezda. Každopádne, oba názvy Zobraziť celý popisOpäť som dostala recept a keďže ja vždy všetko stratím, pridávam si ho sem. My to voláme slimáky, niekto osie hniezda. Každopádne, oba názvy sú ok - ostávame v záhradnom svete. A presne na záhradu si ich zvykneme piecť, pretože kto má deti, to pozná. Hlad okamžite, ako ich noha vstúpi do prírody... A čo vtedy urobí matka roka? Vytasí slimáka!
príprava
na 200 °C
Suroviny
500 g |
|
250 ml |
|
100 ml |
|
2 PL (+ 1 ČL na kvások) |
|
1 KL |
|
1 bal. |
|
20 g |
|
Na potretie cesta: | |
70 g |
|
|
|
|
|
Na potretie koláčov: | |
1 ks |
|
Postup
-
1
Mlieko zohrejeme spolu s lyžičkou kryštálového cukru, pridáme droždie a necháme kvások pracovať. Zatiaľ si preosejeme 500 g múky, pridáme dve polievkové lyžice cukru, 100 ml oleja, lyžičku soli a vanilkový cukor. Suroviny zmiešame s kváskom a vypracujeme nelepivé cesto, ktoré necháme v kľude vykysnúť (cca 45 minút).
- 2
Cesto následne rozvaľkáme, potrieme rozpusteným maslom a posypeme škoricou a kryštálovým cukrom. Ak ste od prírody lenivec ako ja, môžete si to uľahčiť škoricovým cukrom (však načo viac pohybov, ako je naozaj nevyhnutné). Cesto zrolujeme a vytvoríme efektnú roládu. Alebo aj nie a budete nadávať ako ja, lebo ani po rokoch mi tieto "točivé záležitosti" nejdú.
- 3
Keď sa trochu ukľudníme a povieme si, že výsledný roládovitý tvar je viac než uspokojivý, vezmeme nôž a tej cestovej mrške sa pomstíme. Nakrájame ju na 1,5 cm hrubé kúsky (toto sa ľahko napíše, ale ťažšie vykoná, lebo tá koťuha sa šmýka! Ale my grambľavejší sa nevzdávame, bojujeme, stojí to za to!) a ukladáme na papierom vystlaný plech. Necháme ešte 20 minút podkysnúť. Ak ich ukladáte príliš nahusto, je lepšie boky potrieť olejom, aby sa pri pečení nezlepili (ako mne, všakže, lebo ja musím vyskúšať všetko :D ).
- 4
Rúru predhrejeme na 200 stupňov. Slimáky potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme piecť na 17 minút. Áno, toto číslo je netradičné a páči sa mi. Dodržať! :D ;) Ale nie, môžete ich tam nechať aj 20 minút, ale dlhšie naozaj nie. Potom už len počkáte kým vychladnú a bránite ich vlastným telom (konkrétne žalúdkom), aby ich ostatní členovia rodiny nezjedli príliš rýchlo.
Tiež Škoricové koláče:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Recept skoro rovnaky ako tvoj, len do cesta pridavam aj prasok do peciva (do kazdeho kysnuteho okrem chleba) a nepotieram vajcom, ale stetcom rozotriem to maslo, cukor a skoricu, co sa vytlaci pri krajani rolady na kusy. Su vyborne a tvoje podla receptu a obrazku urcite tiez.
Prajeme ti všetko dobré a krásnu nedeľu :-)
Váš popis receptu nemá chybu🤣🤣🤣