Lekvárové koláče
Lekvárové koláče

Sádelňáky, šatôčky plnené lekvárom fotorecept

margitka100 - bez fotkymargitka100, 9. októbra 2025

Starý recept, tieto šatôčky sa robili po zabíjačke z bočného sadla, ktoré bolo vynikajúce na pečenie. Bolo krehké, ľahšie stráviteľné, nepôsobilo tak mastne. Zobraziť celý popisStarý recept, tieto šatôčky sa robili po zabíjačke z bočného sadla, ktoré bolo vynikajúce na pečenie. Bolo krehké, ľahšie stráviteľné, nepôsobilo tak mastne. Tá chuť a vôňa je nezabudnuteľná. Keďže toto sadlo sa ťažko zháňa, nahradila som ho bravčovou masťou.

40 (+ odležanie cest minút
príprava
20 minút
na 220 °C

Suroviny

Cesto:
600 g
3 ks
2 PL
300 ml vlažná
1/2 ČL
Plnka:
350 g
200 g
Okrem toho:
 (na potretie)
 (na obalenie)



Postup

  1. 1

    Vymiesime cesto, ja som miesila v robote na dvojku rýchlosť. Necháme ho cca 30 minút v chlade odpočinúť.

  2. 2

    Vymiešame si plnku. Masť spojíme s hladkou múkou. Cesto rozvaľkáme, natrieme tretinou plnky, preložíme na obálku. Ako keď robíte pagáčiky. Necháme cca 30 minút odpočívať. Znova rozvaľkáme a natrieme plnkou, preložíme, necháme odpočívať. Toto zopakujte ešte raz. Čiže trikrát natierame plnkou a prekladáme.

    Sádelňáky, šatôčky plnené lekvárom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Potom cesto vyvaľkáme, radielkom narežeme na obdĺžniky, alebo ako chcete. Naplníme hustým lekvárom, preložíme a konce zatlačíme vidličkou. Dáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme bielkom.

    Sádelňáky, šatôčky plnené lekvárom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pečieme na 220 cca 20 minút. Po upečení poriadne poprášime práškovým cukrom alebo môžete ešte teplé obaliť v práškovom cukre zmiešaným s vanilkovým cukrom. Vyskúšajte :)

    Sádelňáky, šatôčky plnené lekvárom (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

farbuska
Veľmi rada vy som takéto (sú tu na Vareche aj ďalšie recepty s bravčovým sadlom) sadlové koláčiky ochutnala. Keďže píšeše, že si sadlo nahradila bravčovou masťou (ktorú si sama vytápam), tak tiež skúsim. Tieto tvoje vyzerajú veľmi dobre.