Lekvárové koláče
Sádelňáky, šatôčky plnené lekvárom (fotorecept)
Autor receptu: margitka100
Starý recept, tieto šatôčky sa robili po zabíjačke z bočného sadla, ktoré bolo vynikajúce na pečenie.* Bolo krehké, ľahšie stráviteľné, nepôsobilo tak mastne. Tá chuť a vôňa je nezabudnuteľná.
Keďže toto sadlo sa ťažko zháňa, nahradila som ho bravčovou masťou.
40 (+ odležanie cest minút príprava |
20 minút na 220 °C |
Postup
- Vymiesime cesto, ja som miesila v robote na dvojku rýchlosť. Necháme ho cca 30 minút v chlade odpočinúť.
- Vymiešame si plnku. Masť spojíme s hladkou múkou. Cesto rozvaľkáme, natrieme tretinou plnky, preložíme na obálku. Ako keď robíte pagáčiky. Necháme cca 30 minút odpočívať. Znova rozvaľkáme a natrieme plnkou, preložíme, necháme odpočívať. Toto zopakujte ešte raz. Čiže trikrát natierame plnkou a prekladáme.
- Potom cesto vyvaľkáme, radielkom narežeme na obdĺžniky, alebo ako chcete. Naplníme hustým lekvárom, preložíme a konce zatlačíme vidličkou. Dáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme bielkom.
- Pečieme na 220 cca 20 minút. Po upečení poriadne poprášime práškovým cukrom alebo môžete ešte teplé obaliť v práškovom cukre zmiešaným s vanilkovým cukrom.
Vyskúšajte :)