Lekvárové koláče

Sádelňáky, šatôčky plnené lekvárom (fotorecept)

Autor receptu: margitka100

Starý recept, tieto šatôčky sa robili po zabíjačke z bočného sadla, ktoré bolo vynikajúce na pečenie.* Bolo krehké, ľahšie stráviteľné, nepôsobilo tak mastne. Tá chuť a vôňa je nezabudnuteľná. Keďže toto sadlo sa ťažko zháňa, nahradila som ho bravčovou masťou.

40 (+ odležanie cest minút
príprava
20 minút
na 220 °C

Suroviny

Postup

  1. Vymiesime cesto, ja som miesila v robote na dvojku rýchlosť. Necháme ho cca 30 minút v chlade odpočinúť.
  2. Vymiešame si plnku. Masť spojíme s hladkou múkou. Cesto rozvaľkáme, natrieme tretinou plnky, preložíme na obálku. Ako keď robíte pagáčiky. Necháme cca 30 minút odpočívať. Znova rozvaľkáme a natrieme plnkou, preložíme, necháme odpočívať. Toto zopakujte ešte raz. Čiže trikrát natierame plnkou a prekladáme.
  3. Potom cesto vyvaľkáme, radielkom narežeme na obdĺžniky, alebo ako chcete. Naplníme hustým lekvárom, preložíme a konce zatlačíme vidličkou. Dáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme bielkom.
  4. Pečieme na 220 cca 20 minút. Po upečení poriadne poprášime práškovým cukrom alebo môžete ešte teplé obaliť v práškovom cukre zmiešaným s vanilkovým cukrom. Vyskúšajte :)