Ryba s mrkvovou tarhoňou a vínovou omáčkou
šéfkuchár Hotela Lomnica v Tatranskej Lomnici, 28. júla 2021
Foto: Hotel Lomnica
porcie
Suroviny
1 ks väčšia (vypitvaná asi 1,3 kg) |
|
300 g |
|
500 g |
|
100 ml (alebo voda) |
|
250 g |
|
50 g |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Omáčka: | |
1 ks |
|
200 ml |
|
2 ks |
|
40 g |
|
150 ml |
|
150 ml |
|
|
|
|
|
|
|
|
Postup
-
1
Rybu ( ideálny je zubáč) naporciujeme na filety a povyťahujeme kosti. Vyfiletovanú rybu pokrájame zhruba na 160 g porcie. Z orezu a kostí uvaríme vývar, ktorý varíme pol hodiny a potom ho scedíme cez gázu. Zredukujeme ho varom na silný vývar, ktorý nám poslúži ako základ omáčky (150 ml).
- 2
Nakrájanú cibuľu speníme na masle, zalejeme vínom, jemne zredukujeme, pridáme bobkové listy, zredukovaný rybací vývar, smotanu, víno a prevaríme. Ochutíme soľou, štipkou cukru a citrónovou šťavou. Vyberieme bobkové listy a omáčku rozmixujeme. Podľa potreby zahustíme škrobom. Omáčka má chutiť jemne kyslo po víne.
- 3
Urobíme mrkvové pyré, ktoré použijeme na mrkvovú tarhoňu. Mrkvu opláchneme, dáme upiecť pod alobalom s olejom a so soľou domäkka. Rozmixujeme ponorným mixérom dohladka a prilievame zeleninový vývar (vodu), aby vzniklo hladké pyré. Dochutíme soľou, cukrom a prepasírujeme.
- 4
Tarhoňu orestujeme nasucho v panvici. Uvaríme ju v jemne osolenej vode, scedíme a prepláchneme studenou vodou. Prilejeme zeleninový vývar, pridáme mrkvové pyré, prehrejeme, zjemníme maslom a dochutíme soľou, cukrom, citrónovou šťavou.
- 5
Hráškové struky opláchneme, nakrájame na menšie kúsky, ktoré prudko krátko orestujeme na oleji. Osolíme, osladíme, nakoniec pridáme kúsok masla.
- 6
Na rozohriatej panvici s olejom opečieme pripravené porcie ryby kožou dole. Jemne osolíme a pečieme na miernej teplote 4 minúty (záleží na hrúbke filety), potom pridáme plátok citróna a lyžicu masla. Porcie ryby otočíme, vypneme sporák a speneným maslom rybu prelievame, aby bola upečená do sklovita (to znamená že musí byť šťavnatá, nie vysušená). Podávame s mrkvovou tarhoňou s vínnou omáčkou, dozdobenou opraženými hráškovými strukmi.
Tiež ryba:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu